هر سال شهرهای مختلفی از اروپا بعنوان "پایتخت سبز" این قاره شناخته می شوند ، این جایزه به شهری در اروپا تعلق می گیرد که در یکسال گذشته استانداردهای طبیعی شهرش را افزایش داده باشد ، به دنبال توسعه حفاظت از محیط زیست در آن منطقه باشد ، بتواند سایر شهرها را نیز ترغیب کند تا به این استانداردها برسند. بنابراین این شهر باید بسیار زیبا و تمیز نیز باشد.
هرچند بسیاری معتقدند این جایزه باعث می شود میزان گردشگری در آن شهر بالاتر برود ولی در کنار اینکه نقشی در افزایش تردد گردشگران دارد بیشتر برای ترغیب ساکنین شهر به نگهداری و حفاظت از محیط زیست و زیباسازی شهر است. امسال از بین تمام شهرهای زیبا و دیدنی اروپا ، شهر لیوبلیانا (Ljubljana ) ، پایتخت کشور اسلوونی ، این لقب را به خود اختصاص داد.
کشور اسلوونی بخش کوچکی از ساحل دریای آدریاتیک و دامنه های جنوبی رشته کوههای آلپ را در بر می گیرد. با توجه به اینکه شهر لیوبلیانا تاریخی 50 ساله پشت پرده آهنین (حصار نظامی و امنیتی که ناتو بعد از جنگ جهانی، در دوران «جنگ سرد» به دور اتحاد شوروی و کشورهای اروپای شرقی کشیده بود) دارد ، شاید پیش بینی کنید که با یک شهری که در اثر جنگ صدمات عمده دیده و اتوموبیل های زنگ زده دارد مواجه شوید! اما با ورود به این شهر سورپرایز خواهید شد.
این پایتخت زیبا به نظر می رسد یکی از خوش شانس ترین شهرهای اروپا باشد چرا که در طی صد سال گذشته هیچ صدمه ای در اثر جنگ های داخلی و خارجی ندیده است. حتی جنگ ده روزه و استقلال اسلوونی از یوگوسلاوی در سال 1991 نیز خراشی به بدنه این شهر وارد نکرده است.
بنابراین بازدیدکنندگان می توانند مراکز تاریخی جذاب این شهر را بدون اینکه تغییری کرده باشند ببینند ، خیابان های قدیمی شهر با ساختمان هایی با معماری های بسیار هنری و زیبا را می توان در اطراف رودخانه ای که از وسط شهر می گذرد دید.همچنین نشانه شهر که یک قلعه قدیمی در بالای تپه است نیز همچنان بر سر جایش باقی مانده است.
وضعیت این شهر نسبت به ده سال گذشته تغییرات زیادی کرده ، ترافیک خیابان ها و تردد ماشین ها کم شده و در حال حاضر پیاده راههای وسیع تری برای قدم زدن وجود دارد. حالا تقریبا تمامی مراکز مهم و خیابان های کنار رودخانه خالی از ماشین هستند. فقط افراد پیاده و دوچرخه سوارها و در برخی خیابان ها نیز اتوبوس ها حق تردد دارند. اما در برخی جاها نیز تاکسی های الکتریکی که به آنها Kavilir گفته می شود افراد مسن ، کم توان و مادرانی که همراه با کودکانشان در حال پیاده روی هستند را به صورت رایگان سوار می کند و به مقصد می رساند. اما اگر در هر حال شما ماشین داشته باشید و بخواهید به مرکز شهر بروید باید جایی نزدیک به آن منطقه ماشینتان را در یک پارکینگ زیرزمینی پارک کنید و باقی راه را پیاده بروید.بنابراین شاید عجیب نباشد که در سال 2016 این شهر را شهری سازگار با محیط زیست نامیده اند.
مقابله سرسختانه شهر لیوبلیانا با ترافیک شهری یکی از دلایلی است که موجب انتخاب این شهر بعنوان "پایتخت سبز اروپایی" شده است. پیش تر شهرهای بزرگ دیگر نظیر هامبورگ ،استکهلم و کپنهاگ نیز این عنوان را کسب کرده بودند اما با توجه به کوچک بودن پایتخت اسلوونی شاید کمتر کسی پیش بینی می کرد که امسال این شهر این عنوان را بدست بیاورد.
علاوه بر مقابله با ترافیک در مرکز شهر ، تغییرات دیگری نیز اعمال شده است. یکی از آنها سطل آشغال های سطح شهر است که توسط لوله ای به یک بازیافت زیرزمینی متصل هستند. کیفیت آب آشامیدنی شهری افزایش یافته و در سطح شهر 17 فواره و آبنمای جدید نصب شده است.بسیاری از فروشگاهها و رستوران ها نیز غذاهای ارگانیک تهیه می کنند.
منبع : Dailymail