شاید فکر کنید غذاهای گرجستان به خاطر نزدیک بودن این کشور به روسیه بسیار مشابه غذاهای روسی باشد اما گرجستان غذاهایی لذیذ و منحصر به فرد خودش را دارد. فرهنگ و آداب و سنن مربوط به غذا در گرجستان ریشه در قدیم دارد و همین باعث شده غذاهای سنتی گرجستانی شهرت داشته باشند.

با این که برخی ویژگی‌های غذاهای روسی مثل زیاد بودن گوشت قرمز، لبنیات و کربوهیدرات‌ها در غذاهای گرجستان هم دیده می‌شود، اما به خاطر برخی مناسبت‌های مذهبی که در آن از غذاهای بدون گوشت استفاده می‌شود پس برای افراد گیاه‌خوار هم انتخاب‌های خوشمزه‌ای وجود دارد. به لطف نزدیک بودن گرجستان به ترکیه و ایران، بسیاری غذاها تحت تاثیر فرهنگ کشورهای همسایه‌اش قرار گرفته است. این تاثیر را به خوبی در استفاده از سبزی‌های معطر، فلفل و انواع چاشنی‌های گیاهی تولید شده در گرجستان می‌توان دید.

در فرهنگ مردم گرجستان زیاد خوردن معمول است و به همین دلیل غذا به مقدار زیاد پخته می‌شود. حتی اصطلاحی برای آن دارند:  shemomedjamo که در ترجمه می‌شود «حواسم نبود همه غذاها را خوردم!».

 اگر شما هم به گرجستان سفر می‌کنید پس این ۸ غذا را باید امتحان کنید.

 

۱. خینکالی  (Khinkali)

یکی از منحصر به فردترین غذاهای گرجستان همین خینکالی است که می‌توان گفت ترکیبی از پالمینی و راویولی روسی و Xiaolongbao چینی است. خینخالی از خمیر ساده که با مواد مختلفی مثل گوشت یا قارچ و سبزی پر می‌شود. یکی از خوشمره‌ترین‌ها انواع، پر شده با سیب‌زمینی و پنیر است. خینکالی را در آب جوش می‌پزند و آن را همراه با فلفل می‌خورند. خوردن خینکالی تکنیک خاصی دارد، باید اول یک تکه کوچک از کنار خینکالی را جدا کنید و از همان تکه بریده شده آب داخل آن را بمکید. برای خوردن خینکالی از چاقو یا چنگال استفاده نمی‌شود و فقط از دست استفاده می‌شود.

بهترین رستوران برای خوردن خینکالی: این که کدام رستوران تفلیس بهترین خینکالی را عرضه می‌کند بسیار جای بحث دارد اما مردم بومی تفلیس رستوران Zakhar Zakharich را توصیه می‌کنند. حداقل تعداد سفارش خینکالی ۵ عدد است.

 

خینکالی  (Khinkali)

خینکالی  (Khinkali)

 

۲. بادریجانی (Badrijani nigvzit)

بادریجانی از بادمجان و گردو درست می‌شود که یکی از محبوب‌ترین غذاهای گرجستان به حساب می‌آید. بادمجان ورقه شده سرخ می‌شود و با خمیر گردو و ادویه‌های مخصوص گرجی مثل ذخال اخته، ترخون، جعفری و ریحان خورده می‌شود. مزه این غذا را اگر یکبار امتحان کنید هیچ‌وقت فراموش نخواهید کرد. بادریجانی را با انواع سبزیجات یا انار تزئین می‌کنند.

بهترین رستوران برای خوردن بادریجانی: بهترین بادریجانی را در Racha House می‌توانید پیدا کنید. این رستوران در نزدیکی موزه اقوام تفلیس قرار گرفته است.

 بادریجانی (Badrijani nigvzit)

بادریجانی (Badrijani nigvzit)

 

۳. خاچاپوری (Khachapuri)

نان در فرهنگ مردم خاورمیانه و قفقاز مقدس است و به همین دلیل در سطح شهر تفلیس هم امکان دارد کیسه‌های پر شده از باقی‌مانده نان را جدای از کیسه‌های زباله ببینید. خاچاپوری نان به همراه پنیر پخته شده است. در هر منطقه گرجستان این غذا به شکلی متفاوت تهیه می‌شود. انواع مختلف خاچاپوری با تخم‌ مرغ پخته یا نپخته، لوبیا، سیب زمینی یا با کره پر می‌شود. خاچاپوری معمولاً شبیه به یک قایق پر شده با مواد مختلف درست می‌شود. نوع متداول آن پر شده با تخم مرغ و کره و پنیر است.

 بهترین رستوران برای خوردن خاچاپوری: یک محل مناسب برای خوردن خاچاپوری، کافه رستوران Kala است. اگر خاچاپوری تخم‌مرغی را انتخاب کردید بهتر است قبل از بریدن نان، تخم مرغ و کره را به هم بزنید. یک خاچاپوری شما را به خوبی سیر می‌کند و شاید تا انتهای روز گرسنه نشوید.

 خاچاپوری (Khachapuri)

خاچاپوری (Khachapuri)

 

۴. خارچو (Kharcho)

این غذای بومیان منطقه سامگرلو (Samegrelo) در غرب گرجستان است و اگر به رستوران‌های تفلیس بروید نام این غذا را در منو کنار سوپ‌ها خواهید دید. در هر صورت این غذا بیشتر شبیه سوپ دیگر مناطق دنیا است. خارچو با گوشت، پوره آلو و گردو یا بادام پخته می‌شود. این موارد اولیه باعث می‌شود مزه خارچو ترش و ملس باشد و همچنین بافت دلپذیری داشته باشد.

بهترین رستوران برای خوردن خارچو: بهترین رستوران برای امتحان کردن مزه خارچو در تفلیس یک رستوران سنتی به نام Mapshalia است. یادتان باشد هنگام سفارش elarji (پولنتاهای سرخ شده) بیشتری بخواهید.

خارچو (Kharcho)

خارچو (Kharcho)

 

۵. پی خالی (Pkhali)

پی خالی بیشتر به عنوان پیش‌غذا سرو می‌شود. پی خالی ترکیبی از سبزیجات آب‌پز شده است که با خمیری از ادویه و گردو تزئین شده و یا با انار آماده می‌شود. این ترکیب به صورت توپی، شکل داده می‌شود. معمولاً در گرجستان این غذا را در کنار ترکیب‌هایی از چغندر، گشنیز، کلم، اسفناج و دیگر انواع سبزیجات جلوی میهمان می‌گذارند. کل این موارد یک غذای گیاهی و سرد را تشکیل می‌دهند که با ذائقه گیاه‌خواران هم سازگار است.

بهترین رستوران برای خوردن پی خالی: اگر به دنبال ظرفی رنگارنگ مشابه تصویر هستید، باید به رستوران Shavi Lomi  بروید.

پی خالی (Pkhali)

پی خالی (Pkhali) 

 

۶. چیخیرتما ( chikhirtma)

در میان غذاهای گرجستان ، چیخیرتما نسخه گرجستانی سوپ مرغ است. آب گوشت مرغ با سفیده تخم مرغ هم زده می‌شود و کمی هم آب مرکبات به آن افزوده می‌شود. مقدار زیادی هم سیر یا پیاز به ترکیب نهایی افزوده می‌شود. معمولا در این سوپ تکه‌های گوشت هم اضافه می‌کنند. جدا کردن تکه‌های گوشت مرغ از استخوان کار پر زحمتی است اما ارزشش را دارد.

 بهترین رستوران برای خوردن چیخیرتما: برای خوردن این سوپ سنگین بهتر است به رستوران Culinarium Khasheria بروید.

چیخیرتما ( chikhirtma)

چیخیرتما ( chikhirtma)

 

۷. لوبیو (Lobio)

لوبیا پخته شده در هرجای دنیا پیدا می‌شود اما در رستوران‌ها کمتر به آن توجه می‌شود. در گرجستان هر غذای ساده‌ای با طعمی بی‌نظیر به شما ارائه می‌شود و نمی‌توانید آن را به راحتی رد کنید. این خوراک لوبیا با پیاز خرد شده پخته می‌شود و در ظرف مخصوصی که در آن پخته شده است برایتان سرو می‌شود. در کنار این خوراک لوبیا انواع ترشی، فلفل، پیاز تازه، نان سنتی mchadi هم سرو می‌شود.

بهترین رستوران برای خوردن لوبیو: Duquani یک مکان سنتی برای خوردن این غذای لذیذ درست به همان سبک و سیاق قدیمی است.

لوبیو (Lobio)

لوبیو (Lobio)

 

۸. سالاد گرجستانی

در فهرست غذاهای گرجستان سالاد کمتر دیده می‌شود اما چند سالادی هم که گرجستانی‌ها درست می‌کنند در کنار سادگی، طعم‌ بی‌نظیری دارند. یک سالاد سنتی گرجستانی ترکیبی از تکه‌های بزرگ گوجه فرنگی، خیار پوست کنده، ریحان، گشنیز، روغن زیتون، فلفل قرمز، کاهو و کمی سس مخصوص baje است. سس معمولاً در کنار سالاد گذاشته می‌شود.

بهترین رستوران برای خوردن سالاد گرجستانی: رستوران Keto and Kote سس مخصوص خودش را دارد و سالاد را در کنار پنیر خوشمزه sulguni و نان تازه به مشتریانش عرضه می‌کند.

 سالاد گرجستانی

سالاد گرجستانی

این فهرست غذاهای گرجستان فهرست کاملی از بهترین مزه‌هایی است که در صدها رستوران و کافه تفلیس می‌توانید امتحان کنید. گرجستانی‌ها به میهمان‌نوازی شهرت دارند و اگر به خانه‌ای دعوت شدید این دعوت را رد نکنید،  طعم غذاها شما را پشیمان نخواهد کرد.

 

منبع: intrepidtravel.com