همه ما به این باور رسیدهایم که به تعداد انسانهای جهان سلایق متفاوت وجود دارد. برخی از این سلایق بر اساس فرهنگ یک جامعه شکل گرفته و برخی تنها یک علاقهمندی محسوب میشوند. اینکه چه چیزهایی را باید در جیره غذاییمان قرار دهیم و از خوردن چه چیزهایی اجتناب کنیم، گاهی بستگی به فرهنگ، دین و باورهایمان دارد. خوردن بسیاری از چندش ترین غذاهای دنیا توسط ملتی عادی است، در صورتی که در مناطق دیگر ممنوع است یا حداقل به مصرف نمیرسد. اگر از غذاهای چینی که اکثرشان غیر معمول و ترسناک به نظر میرسند، صرفنظر کنیم، در تمام دنیا نیز مواردی را خواهیم یافت که از نظر ما چندش ترین غذاهای دنیا محسوب میشوند، اما طرفداران زیادی نیز دارند! در این مطلب از بلاگ لست سکند قصد داریم تعدادی از این چندش آورترین غذاهای دنیا را معرفی کنیم.
پیش از اینکه شروع به خواندن این مطلب کنید، باید به شما اخطار دهیم که این غذاها، واقعا از چندشآورترینها محسوب میشوند و تصاویر مناسبی هم ندارند. اما اگر میتوانید دیدن تصاویرشان را تحمل کنید، همراهمان بمانید و تا انتهای این مطلب را بخوانید! شاید روزی تصمیم گرفتید یکی از این غذاها را امتحان کنید و البته، زنده هم بمانید!
چندشآور ولی خوشمزه
فکر کنید برنامههای Fear Factor (برنامهای آمریکایی که در آن افراد با ترسهای خود از قبیل حشرات چندشآور و.. مواجه میشوند) و Iron Chef (برنامهای که در آن سرآشپزهای ماهر هنرهای خود را به اجرا درمیآورند) باهم یکی شوند و شما چندشآورترین رستوران را دارید و باید در آن خوشمزهترین غذای روی کرهی زمین را تهیه کنید!
همه قسمتهای مهم بدن گونههای مختلف جانداران، حداقل یکبار خورده شدهاند که بعضی از آنها غنی از مواد مغذی است؛ مثل مورچههای آمازون، تخم جنین پرنده نیمپز، همه نوع کرمهای کوچک، سُم، منقار، گوش و چشم که همگی توسط یک آشپزی خوب استفاده میشوند. روش درست کردن این غذاها خیلی جالب است مثلاً: خمیری کردن، ترشی انداختن، دم کردن، جوشاندن، حرارت دادن، تکهتکه و خام سرو کردن درحالیکه غذا تکان میخورد!
آشپزی برای بعضیها هیجانانگیز و برای بعضی وقتگیر است. اگر به دنبال یک ماجراجویی غذایی هستید و در جستجوی برخی از بدمزه ترین غذاهای دنیا برای مهمانها به سر میبرید، که هزینهاش از یک شام معمولی بیشتر شود، در ویدئو زیر از چندش آورترین غذاهای دنیا نام برده شده و در ادامه هم با چگونگی درست کردنشان در سراسر دنیا آشنا میشوید.
چندش آورترین غذاهای دنیا
13. مدفوع پتارمیگان، گرینلند
پتارمیگان یک پرنده زیبای سفید است که از گیاه بید و توس تغذیه میکند. زمانی که منابع غذایی در گرینلند بسیار محدود بودند، این گیاهان از پیش هضم شده، منبع غذایی مهمی در برخی از مناطق به شمار میآمدند. اما اکنون این غذا یک غذای لذیذ برای مردمان این ناحیه محسوب میشود، هر چند از نظر ما و بسیاری از انسانهای دیگر از چندش ترین غذاهای دنیا به حساب میآید. یک پتارمیگان حدود 50 بار در یک روز مدفوع میکند، بنابراین جمعآوری این غذا بسیار آسان است. اورومیتها (نام اصلی فضولات پرنده) در زمستان و زمانی که بافت آنها خشک است جمعآوری میشوند. پس از جمعآوری، پخت و پز با روغن و تکههای گوشت فوک آغاز شده و در نهایت، غذایی با طعمی نزدیک به پنیر گورگونزولا سرو میشود.
12. پنیر کرم زده؛ ایتالیا
پنیر کرم زده casu Marzu (پنیر ایتالیایی که از شیر گوسفند تهیه میشود) که در ساردینای ایتالیا تهیه میشود، برنده چندش آورترین غذاهای دنیا شده است که در اصل به آنها پنیر فاسد میگویند و جایگاهی درست در مقابل بهترین پنیرهای دنیا دارد. این پنیر با هدف تبدیل شدن به زمینهای برای پرورش لانههای کرم تهیه میشود. این کار ریشه در آشپزیهای بومی مردم آن منطقه دارد.
پنیر (Cazu Marzu) بانام مستعار پنیر کرمزده به روش تخمیر هم درست میشود. اگرچه جدیداً در مصرف پنیر کرمزده به روشهای نوین به بهداشت توجه میکنند، اما تغییر ایجاد کردن در پنیر به طور رسمی غیرقانونی است! در هر حال اجازه ندهید که این موضوع مانع راه شما برای سفر به این قسمت ایتالیا باشد. گزارشهایی مبنی بر مزه این پنیر همانگونه است که میتوانید تصور کنید: بدن کرمهای گرهخورده گوشتالو که هنگام خوردنشان بالا و پایین میپرند.
11. بوداگ؛ مغولستان
در مغولستان عشایری که وسایل استیل برای آشپزی نداشتند سالها پیش روشی مبتکرانه برای پختن بز ابداع کردند، آنها گاهی موش خرمایی کوهی را هم با این روش میپختند، اما به دلیل اینکه باعث بیماری طاعون میشد، بز را انتخاب کردند. روش پختن این غذا به این صورت است که آنها ابتدا بز را میکشند و پاهایش را میشکنند و سنگهایی صاف و بسیار داغ را در حفره ایجاد شده در بدن جانور میچپانند و جانور را از پاهایش میگیرند و تکان میدهند تا کامل بپزد. گاهی هم برای پختن بهتر از بیرون به آن حرارت میدهند. این روش طبخ در مغولستان بسیار رایج است و غذای حاصل از آن یکی از چندش ترین غذاهای دنیا است.
10. جنین اردک نیمپز، جنوب شرق آسیا
یکی از بدترین غذاهای دنیا جنین اردک نیم پز است. این غذا، یک غذای بسیار ساده خیابانی و قابل دسترس در فیلیپین و ویتنام است و شهرت بسیاری در میان غذاهای محلی دارد. بیشترِ تخم پرندگانی که دیگران با آنها آشنا هستند، تخم پرندگان بدون نطفه است اما بالوتها (Balut) تخمهای اردک نطفهداری هستند که روی آنها میخوابند یا اجازه دارند که به طور مصنوعی در یک زمان مشخص رشد کنند.
برای خوردنش باید آن را پوست بکنید. با اینکه نیمپز است تمام اجزای یک اردک کامل اعم از استخوان، پر، منقار و.. را دارد که بعضی از آنها بیشتر یا کمتر رشد کردهاند و اکثراً پیشنهاد میکنند آن را با پوست و مقداری نمک بخورید، زیرا این بهترین روش برای لذت بردن از بالوت است.
9. کله گوسفند کامل، آسیا و اروپا
کله گوسفند یک غذای سنتی است که در بسیاری از مناطق دنیا ازجمله اطراف مدیترانه و شمال اروپا سرو میشود ولی در بسیاری از نقاط جهان به عنوان یکی از چندش ترین غذاهای دنیا شناخته میشود. شما میتوانید روش کز دادن یا حتی دستور پخت سوپ کلهپاچه را پیدا کنید. کلهپاچه معمولاً بهصورت دستنخورده و گاهی با مغز سرو میشود (به خاطر ضرر مصرفش کمتر خورده میشود). البته این غذا یکی از پرطرفدارترین غذاها و صبحانهها در میان ما ایرانیان هم هست که در کوچه و بازار یافت میشود.
8. هشتپا، آسیا
هر چیزی که زنده باشد و تکان بخورد یقیناً جزو دسته غذاهای چندشآور به شمار میرود. غذاهای دریایی وعدهای قدیمی برای آسیاییها محسوب میشوند. سوشی ژاپنی یک غذا در دستهی غذاهای خام است و هشتپای خام زنده هم غذایی بسیار رایج است که اکثراً بچهی آن را سرو میکنند. تکههای در حال تکان خوردن اجزای بدن هشتپا، پاهای مکنده و بادکش مانند آن و ... تمام چیزی است که میتوانید تصور کنید. اجزای بدن این جانور نرم، جویدنی و بیمزه است و بسیاری از ماجراجویان غذایی گزارش دادهاند که پاهای مکندهاش در گلو گیر میکند. این غذا قسمتی از غذاهای باارزش کرهایها در طی قرون مختلف بوده است و یک مادهی انرژیزا و مفید نیز به شمار میرود.
7. سر ماهی سالمون گندیده، آلاسکا
سالمون یک وعدهی غذایی اساسی برای آلاسکاییها است و بومیان آنجا بهطور سنتی اجزای این ماهی را استفاده میکنند. یکی از غذاهای سنتی این منطقه سر ماهی سالمون گندیده است، آنها سر ماهی سالمون را داخل بشکهای چوبی یا پلاستیکی میگذارند و در گودالهای ترشی برای چند هفته در زیرزمین دفن میکنند و اجازه میدهند که طبیعت کار خودش را انجام دهد و سپس آن را برداشت و استفاده میکنند! برای خود بومیان آلاسکایی این غذا تنفرآور نیست و خوردن همه اجزای بدن ماهی عادی و غذای بسیاری از افراد روستایی و کلبه نشین است و شاه سالمون خود یک وعده غذایی در تمام دنیاست!
تنها چیزی که این غذا را نسبت به سایر اجزای دیگر ماهی متمایز کرده، این است که سر ماهی فاسد و تجزیهشده است. این غذا با استانداردهای آشپزی مدرن تطابق دارد و غذایی نسبتاً گران به شمار میرود. تصور کنید که یک سطل پر ازسرهای سالمون در هوای گرم تابستان برای چند هفته در بیرون قرار بگیرد! خوردن این سرها در معرض چالشی طولانی و جدی در خصوص سلامت مردم آن منطقه قرارگرفته است که احتمال مسمومیت در آنها وجود دارد. سر ماهی سالمون گندیده علاوه بر اینکه یکی از بدمزه ترین غذاهای دنیا است، از غذاهای چندش آور نیز به شمار میآید که حتی دیدن تصاویرش نیز برای برخی مشمئز کننده است.
6. فوگو، ژاپن
پرطرفدارترین غذای ژاپنی، یکی بدترین غذاهای دنیا است که میتوانید بخورید! این غذا ماهی فوگو (fugu) است که یک ماهی پف کننده بامزه کوچک است که بهندرت میتوان به آن چندشآور گفت؛ اما بسیار کشنده است. در سراسر بدن این ماهی، سمی کشنده به نام تترودوتوکسین وجود دارد که یک سیستم دفاعی طبیعی است که شکارچیان را فلج میکند. خوردن مقداری از سم این ماهی باعث مواجهشدن با مرگ تدریجی و از دست دادن هوشیاری و خوابرفتگی و سپس خفگی میشود و متأسفانه پادزهری برای سم آن وجود ندارد. این ماهی را در لوکسترین رستورانهای ژاپن پرورش میدهند، زیرا از خطرناکترین غذاهای لوکس دنیا محسوب میشود و آشپزهای این ماهی باید آن را با احتیاط آماده سازند.
آشپزها باید به پخت دقیق، رعایت بهداشت و ذخیرهسازی ماهی توجه عمیقی داشته باشند. همچنین دستورالعمل صحیح پخت فوگو را در اختیار دیگران بگذارند تا خطرات و آسیبهای ناشی از پخت آن در بین مردم به حداقل برسد. قطعاً درست کردن فوگو از خوردن آن هم سختتر است! آیا ماهی فوگو کسی را کشته است؟ خب باید بگوییم که نتیجه مرگ و میر سالانه از مصرف فوگو امروزه بسیار کم و بهطور کلی تصادفی است.
5. بینی ژلهای گوزن شمالی، آلاسکا
ژله به نظر خوشمزه میآید مثل ژلهای که به عنوان دسر سرو میشود، ولی این ژله که یکی از چندش ترین غذاهای دنیا است، از بینی گوزن شمالی تهیه میشود. این غذا گاهی به عنوان دسر نیز سرو میشود و یک غذای سنتی آلاسکایی و البته وقتگیر است که از تکههای بینی گوزن شمالی به دست میآید.
بینی ژلهای گوزن یک غذای لذیذ سنتی است که از شمال کانادا و آلاسکا سرچشمه میگیرد. محتویات این غذا شامل: گوشت بینی گوزن پخته و برش داده شده (گوشت تیره اطراف استخوان و گوشت سفید از پیاز بینی)، سیر، پیاز، نمک، فلفل، سرکه و ادویه تهیه میشود. گوشت گوش و لب گوزن را نیز گاهی به مخلوط پخته شده اضافه میکنند. بافت آن جویدنی و لطیف یا ژلاتینی است. این غذا معمولاً در خانه یا در ضیافتهای محلی جوامع بومی آن منطقه سرو میشود، اما از نظر بسیاری از مردم جهان یکی از غذاهای چندش آور محسوب میشود.
4. سوپ خفاش، آسیای شرقی
ابتدا تعدادی خفاش پرنده، خفاش میوه خوار و خفاش روباهی را در یک روستای دور افتاده به دام بیاندازید و آنها را زنده زنده داخل یک دیگ آبجوش یا شیر بریزید و یا میتوانید این غذا را کباب کنید، سپس آنها را تکه تکه کرده و همراه با گیاهان و ادویههای تایلندی سوپ درست کنید. اگر خفاش میوهخوار در اطراف شما زیاد است، میتوانید پخت سوپ خفاش را امتحان کنید! خفاشها قسمتی از غذاهای بومی در تایلند، چین و گوام هستند اما به خاطر اینکه عامل بیماری هستند، بدنام شمرده میشوند. احتمالا شما حاضر نخواهید شد این غذا را که از بدترین غذاهای دنیا است، امتحان کنید. اما اگر با تور تایلند سفر کنید شاید این غذا را از نزدیک ببینید.
3. رتیل سرخ شده، کامبوج
اگر به شما بگوییم که این میان وعده خاص سرشار از روی، اسید فولیک و پروتئین است ولی یکی از چندش آورترین غذاهای دنیا محسوب میشود، آن را امتحان میکنید؟ رتیل سرخ شده میانوعدهای ارزان و خوشمزه است که در بازار مواد غذایی کامبوج، به ویژه در Skuon، به فروش میرسد. اگرچه عنکبوتهای خوراکی در زمان زنده بودن سمی هستند، اما میتوان با جسد آنها یک غذای خوشمزه ولی چندشآور تهیه کرد. عنکبوتها در بدترین دوران سیاسی تاریخ خورده شدند و مردم کامبوج را نیز در این برهه از زمان از گرسنگی نجات دادند. گفته میشود مزه رتیل ترد، طعمی میان مرغ و ماهی کاد است. با این حال برخی آن را غذایی چندش آور توصیف میکنند.
2. پودینگ سیاه، آفریقا، آمریکا، آسیا و اروپا
یکی از چندش ترین غذاهای دنیا، البته برای برخی از انسانهای جهان، پودینگ سیاه است. پودینگ سیاه از انگلستان و ایرلند منشاء میگیرد و از خون خوک با چربی خوک یا گوشت گاو مخلوط با جو تهیه میشود و چاشنی آن آویشن، نعناع، مرزنجوش و ادویههای مختلف است. غذاهایی با خون انسان و حیوان در سراسر دنیا به مصرف میرسند ولی چندان متداول نیستند. با این حال این پودینگ خونی که از چندش آورترین غذاهای دنیا محسوب میشود، در مناطق زیادی از جهان محبوب است.
در تهیه این پودینگ ابتدا از خون گوسفند و گاو نیز استفاده میشد و اشراف فقط از بلک پودینگ تهیه شده از خون خوکماهی، یک پستاندار دریایی آبزی میخوردند. در برخی از مناطق انگلستان پودینگ سیاه پخته شده به عنوان یک وعده غذایی کامل با نان یا سیب زمینی مصرف میشود، اما در برخی مناطق دیگر، از جمله ایرلند، یک صبحانه کامل سنتی است.
1. کوسه گندیده ایسلندی، ایسلند
انتخاب غذاهای چندش تا حد زیادی به سلیقه و ذائقه غذایی افراد باز میگردد، اما اگر قرار باشد فقط یک غذا را نام ببریم که به تنهایی میتواند لقب چندش آورترین غذاهای جهان را یدک بکشد، آن کوسه تخمیر شده و گندیده ایسلندی است. غذایی که همانطور از نامش مشخص است از گوشت نوعی کوسه به نام «کوسه گرینلند» تهیه میشود. هنگام شکار کوسه گرینلند گوشت آن به صورت تازه سرو نمیشود و ابتدا آن را با قرار دادن در مواد مخمر فاسد میکنند و سپس سرو میکنند.
برای اینکه متوجه شوید این غذا تا چه اندازه چندش است ویدئو زیر را تماشا کنید. این ویدئو درباره موزه سوئدی است که در آن چندش آورترین غذاهای سرتاسر جهان گردآوری شده است و مشمئز کنندهترین خوراکی آن همین کوسه گندیده ایسلندی است.
چندشترین غذای جهان در موزه سوئد
کلام آخر
غذاهای هر کشور بخشی از فرهنگ آن سرزمین را تشکیل میدهند و چندش نامیدن آنها شاید درست نباشد. با این حال برخی از غذاها علاوه بر اینکه سرو شدن آنها ظاهری به دور از شئونات انسانی است و حتی در برخی از موارد مانند سوپ خفاش ممکن است باعث ایجاد بیماری شود. نظر شما در این باره چیست؟ آیا شما حاضر به امتحان کردن چندش ترین غذاهای دنیا هستید یا ترجیح میدهید حتی در سفرهای خارجی هم غذاهای شناخته شده را میل کنید. خوشحال میشویم نظرتان را در قالب کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
تألیف: تیم نویسندگان لست سکند