یادبودی در شهر ایروان که برای گرامیداشت نسل کشی ارمنی ها به دست ترکان عثمانی ساخته شده است. این موزه در سال 1967 میلادی تاسیس شده و بر روی تپه تسیتسرناکابرد (Tsitsernakaberd) قرار دارد. در روز 24 آپریل هر سال که روز یادآوری نسل کشی ارمنی ها نام دارد هزاران نفر از مردم ارمنستان به دور یکدیگر جمع می شوند.
موزه کشتار ارامنه با مرکز شهر کمی فاصله دارد و برای رسیدن به این محل میتوانید از تاکسی استفاده کنید. این موزه همه روزه بجز یکشنبه ها و دوشنبه ها از ساعت 10 صبح الی 16 عصر باز بوده و بازدید از آن رایگان میباشد.
این موزه بیانگر درد و رنج مردم ارمنستان در کشتار سالهای 1915 تا 1922 توسط امپراتوری عثمانی است. در آن زمان مردها بازداشت شده و به نزدیکترین نقطه مرزی برده شده و به رگبار بسته شدند. زنان و کودکان نیز به صحراهای سوریه به بردگی برده شدند. موزه شامل بنای یادبود و بخش موزه است. اگر دیر رسیدید ابتدا به دیدن موزه بروید چون بنای یادبود ورودی ندارد و در فضای باز است. بنای یادبود شامل یک هرم بلند و یک فضای دایروی است که در داخل با شاخه های گل پوشانده شده بود. در فضای اطراف تعدادی سنگ قبر متعلق به قربانیان نیز وجود داشت. بخش موزه در زیرزمین قرار دارد و داستان نسل کشی را به ترتیب با عکس های سیاه و سفید و نوشته روایت میکرد. عکس ها بسیار تاثیرگذار بودند. در مجموع موزه بسیار جالب و در عین حال دردآوری بود که یکی از فجایع تاریخ را گزارش میکرد.
به نظر من این جاذبه مهمترین و متفاوت ترین جاذبه شهر ایروان است.
در این بنا اولین چیزی که به چشم می خورد نماد نوک تیزی به ارتفاع 44 متر که با یک شکاف، به دو قسمت تقسیم شده است ، قسمت کوتاهتر نماد بخشهایی از ارمنستان که در قراردادهایی بین لنین و آتاتورک، از ارمنستان جدا شدند و قسمت بزرگتر نماد ارمنستان کنونی است. دوم دیواری به طول 100 متر که نام روستاها و شهرهایی که مورد حمله قرار گرفته بودند، روی آن حک شده و چند مزار از کشتهشدگان مقابلش است. و سپس دوازده ستون که به شکل دایره در یک رأس دور هم چیده شدهاند که هر یک از این ستونها نماینده یک استان از دوازده استان از دست رفتهی ارمنستان است که اکنون به ترکیه تعلق دارد در وسط این سازهی دایرهای شکل آتشی روشن میکنند که خاطرهی قربانیان آن واقعه را زنده نگه میدارد.
بنای یادبود قتل عام ارامنه (که این نسل کشی به دست ترک های عثمانی اتفاق افتاده ) در پارک تسیتسرناکابرد ایروان بنا شده و اسم این بنا زیزرناکابرت به معنی قلعه پرستوهاست و با این تعبیر که پرستو پرندهایه که همیشه به آشیانه خودش بر میگرده حتی اگر آشیانهاش خراب شده باشه این بنا دو قسمت داره یکی یه ستون ۴۴ متری که نماد زایش دوباره است و دومی هم ۱۲ قسمت که از اطراف دایره به داخل مرکز دایره جمع شدن و نماد ۱۲ ایالتی هستن که قتل عام رخ داده و مرکز این دایره هم یه آتشدان قرار داره که نماد روح خاموشی ناپذیر این شهداست و همواره روشنه. هرچند این بنا حس غم انگیزی داره ولی توصیه میکنم حتما اگه به ایروان سفر کردید حتما از این بنا بازدید کنید.#تایسیز