ماتناداران که در حقیقت همان موسسه دست نوشته های کهن محسوب می شود، تعداد زیادی نسخه خطی قدیمی را در خود جای داده است. در این موزه بر روی این نسخه های خطی تحقیقات نیز انجام می شود.
قلعه ماتناداران، قلعه ای بزرگ و زیبا در بزرگترین خیابان ایروان و در شمال غرب آن قرار دارد، این قلعه در واقع یک کتابخانه و موزه آثار خطی و بزرگ و قدیمی ارمنستان هست که هزاران کتاب و سند و نوشته ارمنی، آشوری و یونانی از دوران قرون وسطی و آثاری از مورخان ایرانی ، عرب، ترک و کرد نیز در آن جای داره. این کتابخانه در قرن پنجم ساخته شده که نشاندهنده قدمت آن میباشد. البته در دوران کشتار دسته جمعی ارامنه در جنگ جهانی بسیاری از کتابهای این کتابخانه از بین رفت و بعد از آن دوباره به جمع آوری کتابها پرداختند. داخل قلعه یه مجسمه بزرگ درحال آموزش دادن و چندین مجسمه زیبای دیگر از بزرگان در کنارش قرار دارند و بیرون قلعه هم پر است از سنگواره و مجسمه هایی با حکاکی های متنوع و زیبا. بر روی دیوار پشتی موزه، یک سری کلمات نقش بسته است که آنها حروف الفبای ارمنی است. عکاسی داخل موزه ممنوع است.
موزه ماتناداران ایروان یه موزه خیلی قدیمی هستش که در خیابان ماشتوس قرار داره و در محدوده توریستی این شهر واقع شده.این موزه دارای تعداد زیادی کتاب های قدیمی هست از جمله ۱۷۰۰۰ نسخه خطی که مربوط به دوران باستان و به زبان های مختلف هستش در قسمت پایین این موزه که بنای زیبای سنگی رو هم داره مجسمه مسروپ ماشتوس مخترع الفبای ارمنی قرار گرفته و روی دیوار پشت اون الفبای ارمنی حک شده از زیبایی های دیگه این موزه طاق های منحنی هست که با نقاشی های حماسی تزیین شدن.این موزه دارای قسمت های مختلفی هستش که هرکدوم دارای یه در بزرگ مسی هست و پشت اوناهم فضای شیک و امروزی موزه قرار داره.توصیه میکنم در سفر به ایروان حتما از این موزه دیدن کنید.#تایسیز