بادگیر چپقی سیرجان در استان کرمان قرار دارد، سید محمد شجاعی آن را در زمان پهلوی اول با الهام از هواکشهای کشتی بنا نهاد. وی در راه بازگشت از سفری که با کشتی طی میکرد، متوجه خنک بودن استراحتگاه کشتی میشود که علت آن را در معماری خاص دودکشهای کشتی مییابد. او با تلفیق از این ایده به فکر ساختن بادگیری به شکل دودکشهای کشتی در شهر خود افتاد که جهت خنک نگه داشتن داروهای منزل طبیبی مورد استفاده قرار گرفت.
بادگیر چپقی سیرجان در کرمان تنها بادگیر متفاوت نسبت به دیگر بادگیرهای جهان، از نظر معماری است. ماجرای ساخت این بادگیرها، به کشف معمار آنها، سید مهدی شجاعی برمیگردد. او که در یک سفر دریایی به تهویه خوب استراحتگاه کشتی پی برده بود، با کمی دقت متوجه فرم خاص دودکشهای کشتی شد و نتیجه گرفت اگر آنها را در بادگیرهای خانگی استفاده کند، میتواند هوای خنکتری را به داخل خانه بکشاند.
بادگیرهای چپقی بهجای فضای مکعبی شکل خارجی، چند لوله چپقمانند دارند که با شبکههای هندسی منظمی به یکدیگر مرتبط میشوند و باد را از جهتهای مختلف به داخل خانه هدایت میکنند. البته جذابیت این بادگیرهای چپقی فقط بهخاطر فرم خاص آنها نیست و قطعات کوچک آجرهای ششضلعی که روی بدنه بادگیر کار شده، ظاهر زیبا و متفاوتی به آن بخشیده است.
تنها بادگیر چپقی جهان را می توانید در سیرجان، بلوار دکتر صادقی، کوچه حاج رشید بازدید بفرمائید.