اردیبهشت 1401، در حالی که در حرکت به سمت شهر اصفهان بودیم به سمت نطنز اومدیم که گردشی هم در این شهر داشته باشیم که به طور اتفاقی به سمت این مسجد زیبا حرکت کردیم. بقیه دوستان از تاریخ و سرکذشت این مسجد صحبت کردند. قصد من فقط اشتراک گذاری چند عکس زیبا از این مجموعه است که آرامش عجیبی داره، علی الخصوص درخت ورودی مسجد که با آدم حرف می زند.
از جمله بناهای تاریخی نطنز ،مسجد جامع این شهر است که زیر مجموعه ای از بنا ها شاما مسجد جامع، خانقاه و مقبره ی شیخ عبدالصمد و یک مناره است. قدمت آنها به زمان الجایتو خدابنده و پسرش ابوسعید بهادرخان میرسد.مسجد شامل شبستان ۸ضلعی و حیاط چهار ایوانی است.آرامگاه با گنبد مخروطی شکل ۸ضلعی و مناره ای زیبا با ارتفاع ۳۷ متر است.ارامگاه از قدمت بیشتری برخوردار است. سر در در قسمت صحن مسجد یک قنات آب قرار دارد.که چند پله به پایین میرود.محراب در حال حاضر تزیینات خاصی ندارد اما در گذشته کاشیکاری بوده که در زمان قاجار به سرقت رفته اند.سر در خانقاه نیز با کاشیکاری و آجرکاری تزیین شده و زیباترین قسمت مجموعه به شمار میرود.
مسجد جامع نطنز در خیابان مالک اشتر کنار فضای سبز پارکی کنار آرامگاه شیخ عبدالصمد, مناره و سردر خانقاه قرار دارد. قبل از سفر در بعضی از جستجوهای اینترنتی گنبد مخروطی آرامگاه شیخ عبدالصمد و مناره را به به اشتباه به عنوان مسجد جامع نطنز معرفی کرده اند. راهنما ما درباره این سه بنا کنار هم توضیح دادند و اینجا بود که بالاخره برایم مشخص شد که مسجد کدامیک از تصاویری که در نت دیده بودم است. مسجد جامع نطنز گنبد ساده آجری دارد که نما بیرونی و داخلی آن هیچ گونه تزئیناتی ندارد به جز کتیبه دور گنبد درونی مسجد. در ورودی مسجد جامع منبتکاری زیبایی دارد و تاریخ 825 نوشته شده و متعلق به دوره تیموری است. بعد از گذشتن از در, از راهرو سمت راست وارد صحن (حیاط) مسجد شدیم. با وجود اینکه بنای مسجد ساده است اما معماری بنا, نرده های آجری آن در عین سادگی تزئینات بسیار. زیباست. قدیمی ترین بخش مسجد گنبد و شبستان آن است که کتیبه ای به خط کوفی دارد و سال 389 هجری قمری در آن نوشته شده و بیانگر دوره ساخت در دوره آل بویه است. در این شبستان محراب ساده و منبر چوبی قدیمی وجود دارد. حیاط و سایر ایوان ها متعلق به سال 704 هجری قمری دوره ایلخانی است. در ایوان گنبد مسجد دیوارنگاری های بسیار قدیمی که مضمون مذهبی دارد به یادگار مانده است. در کنار شبستان قدیمی مسجد جامع شبستان طبقه دوم با سقف بسیار کوتاه و در فصایی دیگر سقف بسیار بلند قرار دارد. پله های آن بسیار بلند است و با آهستگی و مواظبت بسیار چند پله را بالا رفتیم تا فضای دلنشین آن را ببینیم. زیر زمینی زیر شبستان طبقه دوم قرار دارد. مقابل شبستان اصلی ایوانی بود که چراغدان آجری زیبا و کتیبه کاشی کاری و کاشی کاری بر کف آن بود و یادگار دوره صفویه است. در حیاط مسجد فضایی وجود دارد که آب قنات از آنجا عبور می کند. مقبره شیخ عبدالصمد در جوار مسجد قرار دارد و از راهروی مسجد دری برای بازدید آرامگاه وجود دارد. هزینه بازدید مسجد جامع نطنز برای هر ایرانی 2 هزار تومان است