این خانه قدیمی که چند سال پیش مرمت شده و به یک اقامتگاه بومگردی زیبا تبدیل شده در شهر نطنز و در فاصله چند قدمی اماکن تاریخی این شهر از جمله مسجد جامع، آتشکده زرتشتیان و .. واقع شده است و کوچه های اطراف همگی بافت قدیمی خود را حفظ کرده اند و به همین خاطر با ماشین تا درب اقامتگاه نمیتوان رفت.
این خانه دو طبقه میباشد دو اتاق داخل حیاط بوده که به نظر بهترین اتاقهای مجموعه هستند و ما این دو را رزرو کرده بودیم چون هم استفاده از حیاط راحتتر بوده هم به آشپزخانه و سرویس بهداشتی نزدیک است. اتاقهای ما دارای اسپیلت،حمام و سرویس بهداشتی فرنگی، تلویزیون، یخچال بود ، همه اتاقها به صورت کف خواب هستند.
داخل حیاط حوض کوچکی وجود دارد که با ماهی های قرمز و شمعدانی تزئین شده است. بیشتر زمان اقامت ما در این اقامتگاه داخل حیاط گذشت و به دلیل سایه انداختن درختان هوا خنک بود.
برخورد مدیریت و پسرشان خوب و محترمانه بود و در کل از اقامتمان در این بومگردی بسیار راضی بود و به همه پیشنهاد میکنم.
در این مطلب درباره یکی از خانههای تاریخی باغشهر #نطنز خواهم گفت که امروز به یک #اقامتگاه زیبا تبدیل شده است. با قدم زدن در کوچه و باغهای نطنز به مکانهای دیدنی متفاوتی میرسیم. یکی از آنها مسجد جامع و تاریخی این شهر است. در سمت چپ مسجد کوچهای قرار دارد. اگر مسیر کوچه را در امتداد خانههای کاهگلی ادامه بدهیم، به خانهای خواهیم رسید که روی تابلوی آن نوشته شده: «خانه تاریخی توسلیان». خانهای قدیمی با مساحت حدود ۵۰۰ متر که از فروردین ۱۳۹۶ با انجام مرمت و بازسازی، به عنوان یک اقامتگاه بومگردی به بهرهبرداری رسیده است.
از در چوبی خانه که وارد میشویم، راهرویی میبینیم با چراغهایی در دو طرفش. سمت راست اتاق مدیریت است که بعدا درباره آن خواهم گفت. اما به سمت چپ که بچرخیم، به حیاط با صفای خانه میرسیم. حیاطی که در میانه آن آتشی برپا شده و در گوشه اش یک حوض کوچک قرار دارد. حوضی که در آن ماهیهای قرمز میچرخند و دورش گلدانهای شمعدانی چیده شده است. دور تا دور حیاط تختهایی دیده میشود که میتوان ساعتی روی آن نشست و چای خورد. در گوشه کنار حیاط باز هم اثراتی از گذشته این خانه دیده میشود. اما بهتر است زودتر به سراغ اتاقهای خانه توسلیان برویم. خانه توسلیان هفت اتاق دارد که درب بعضی از آنها به حیاط باز میشود. از پلههای سمت غربی خانه که بالا برویم، به درب یکی دیگر از اتاقها میرسیم و دو اتاق دیگر در طبقه بالا قرار دارند. درب یکی از اتاقها هم در حیاط پشتی باز میشود. در کنار در هر یک از اتاقها تابلویی قرار دارد که روی آن اسمی نوشته شده است: اتاق آدم و حوا (اتاق دو نفره)، اتاق ایوان (چهار نفره)، اتاق کرسی (چهار نفره)، اتاق ساباط (شش نفره)، اتاق روضه (هفت نفره)، اتاق سه دری (چهار نفره) و اتاق دو دری (چهار نفره). اتاقها تخت ندارند اما وسایل خواب در همه آنها قرار دارد. شاید یکی از مهمترین نکات در انتخاب یک اقامتگاه سرویس بهداشتی و حمام باشد. بعضی از اتاقهای این اقامتگاه حمام و سرویس بهداشتی دارند اما به دلیل معماری سنتی خانه، برخی از اتاقها فاقد حمام و سرویس بهداشتی هستند. به همین دلیل یک حمام و سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی به صورت عمومی در محوطه اقامتگاه قرار دارد.
هزینه یک شب اقامت در خانه تاریخی توسلیان وابسته به اتاق انتخابی، از شبی ۱۰۰ هزار تومان تا ۲۶۰ هزار تومان است. گفته بودم از اتاق مدیریت و آقای توسلیان هم خواهم گفت. آقای توسلیان که فردی خوش برخورد است به سرعت با همه مسافرانش دوست میشود و با آنها در حیاط باصفای خانه مینشیند و گپ میزند و چای مینوشند. در اتاق مدیریت خانه توسلیان، بخشی وجود دارد که میتوان در سفالها و صنایع دستی زیبای نطنز را دید و حتی به عنوان سوقات از آنجا خرید کرد.
شهر تاریخی نطنز و خانه توسلیان در آذر سال ۹۷ مقصد یکی از سفرهای ما بود. ما شبی را در اتاق سه دری این خانه ماندیم. پس از غروب آفتاب از پلههای حیاط خانه بالا رفتم و در ایوان یکی از اتاقها که خالی بود به افق غربی نگاهی انداختم. از آنجا مسجد تاریخی نطنز با گنبدی فیروزهای و کاشی کاری شده دیده میشد (عکس اول).
ما شام را از آشپزخانه خانه توسلیان سفارش دادیم: کتلت و کشک بادمجان و کلجوش به همراه سبزی. هزینه شام جدا از هزینه اتاق بود. صبح روز بعد هم صبحانه را در حیاط و روی یکی از تختها خوردیم: تخم مرغ و مربا و پنیر.
یک شب اقامت در خانه تاریخی توسلیان آنقدر خاطره شیرینی بود که هنوز هم با نگاه کردن به تصاویرش، فضای سنتی و باصفای خانه برای ما یادآوری میشود.