محله ی ساغریسازان رشت را بعد از دیدن فیلم "در دنیای تو ساعت چند است؟" شناختم.
برایم جالب بود تا از نزدیک این محله ی قدیمی رشت را ببینم.
با اینکه گیلانی هستم ولی به واسطه ی کار، محل زندگیم ساعتها از گیلان فاصله دارد و در زمانی که به دیدن نزدیکان به گیلان می آیم تایم کمی برای گشت و گذار دارم.
ولی اینبار به هر بهانه ای بود سری به محله ی زیبای ساغریسازان رشت زدم.
برای رفتن به این محل باید وارد خیابان مطهری شویم و از گذر بادی الله وارد و تا پل عراق ادامه دارد.
چیزی که در ابتدای بازدید، توجه مرا به خود جلب کرد، مجسمه ی مردی بود که کفش میدوخت و در ابتدای این محل قرار گرفته بود. نزدیکتر که شدم دیدم توضیحی درباره ی پیشینه ی این محل روی کتیبه ای نوشته شده است.
وارد محله که میشوید در دو طرفتان مغازههای مختلفی میبینید که برخی بازسازی شده و برخی با همان شکل و شمایل قدیمی همچنان چراغشان روشن است.
در قدیم اهالی این محل ساغری میساختند اما ساغری چیست؟ ساغری نوعی چرم بوده که با آن کفش مخصوص طلاب و روحانیون میدوختند. مجسمۀ ورودی محله هم یک ساغری ساز را با کفش هایی که دوخته نشان میدهد.
در این محل حتما به کافه ها و قهوه خانه های قدیمی سر بزنید و با مردم محلی و پیرمردها هم کلام شوید.
بقعه ی خواهر امام هم در این محله قرار دارد .
از نکات منفی این محله، تردد موتور و ماشینها و شلوغی بیش از حد بعضی از کوچه هاست. کاش برای حفظ خانه ای قدیمی مثل خانه ی سمیعیها تلاش میشد تا میراث رشت ماندگار میشد.
محله ساغریسازان رشت قدیمیترین محله شهر رشت است.ورودی اصلی محله از خیابان مطهری است که در ابتدای آن یک تندیس نصب شده و وجه تسمیه نام محله به نمایش در آمده. در گذشته این محله محل زندگی و کسب وکار کسانی بوده که نوعی از کفش به نام ساغری میساختند. معابر محله باریک و بافت محله ارگانیک است. اماکن زیارتی در این محله نقش مهمی در گسترش محله داشتند تعدادی خانه باارزش که ثبت ملی شده اند در این محله وجود دارد که متاسفانه اجازه بازدید ندارید. مهمترین خانه متعلق به خاندان سمیعی هاست که در این محله نقش ارباب داشتند و از آنان به نیکی یاد میشود وخانه پورهمتی که در حال حاضر کاربری خانه فرهنگ گیلان را به خود اختصاص داده است. اگر در معبر اصلی محله حرکت کنید قطعا تک گلدسته ای که ارتفاع زیادی دارد و از چوب و آجر به سبک معماری مناطق شمالی ساخته شده نظر شما را جلب خواهد کرد، این مناره متعلق به مسجدی است که نام خود را از همین گلدسته وام گرفته و به اسم مسجد گلدسته معروف است. در همین خیابان اصلی محله، سردر کاشیکاری رنگی و پرکاری که دری قدیمی و پوسیده دارد نظرها را به خود جلب میکند. این بنا یکی از سه حمام تاریخی شهر رشت است که به نام حمام حاجی معروف است که فقط از سردر این حمام میتوانید دیدن کنید. به دلیل قدیمی بودن محله راسته ای وجود دارد که سمسارها در آن فعالیت میکنند و در ویترین بعضی از مغازه ها اشیاء خاص و نوستالژیک میبینید که بی اختیار لحظاتی شما را به دوران قدیم میبرد. آرامگاه یکی از خواهران امام هشتم در این محله قرار دارد که به نام خواهر امام معروف است و زیارتگاه اهالی شهر است. همه ساله مراسمهای مذهبی در این محله با شور و حال بیشتر و پررنگتری برگزار میشود و در این زمانها بسیار شلوغ و پرتردد است. قهوه خانه ها یا همان کافه های سنتی حال حاضر نقش زیادی در تعامل ساکنین بخصوص میانسالان و سالخوردگان دارد وبه وفور در محله خواهید دید. تجربه پیاده روی در این محله و لمس تاریخ قدیمی ترین محله شهر رشت حس فوق العاده ای برای من دارد. در این محله ساکنین واقعی و اصیل رشت را خواهید دید.