"درخت مکر زن" که به انجیر معابد، لور و انجیر هندی هم معروفه، اسم درختی از خانواده توت هست که یکی از بلندترین درختان جنگل های بارانیه و چرخه زندگی غیر معمولی داره. به این صورت که دانه هاش در درون فضله پرندگان بر روی درختان دیگه سقوط میکن و وقتی جوانه زدن، ریشه هاشون رو به سمت زمین می فرستن، در نتیجه شاخه های گیاه تنه درخت میزبان رو در برگرفته و به تدریج اون درخت رو خفه می کنه و خودش رشد می کنه. این درخت در مناطق گرم سیری ایران هم رشد میکنه و هم اکنون جزو پوشش گیاهی جزایر خلیج فارس و استان خوزستانه.
درخت انجیر معابد که به مکرزن، لور و انجیر هندی هم معروف است، از جاذبه های منحصر بفرد چابهار به شمار می آید. این درختان یکی از بلندترین درختان جنگلهای بارانی است و چرخه زندگی غیرمعمولی دارد. دانههای آن در درون فضله پرندگان، بر روی درختان دیگر سقوط میکند. این دانهها جوانه میآورند که ریشههایش را به پایین به سمت زمین میفرستد. شاخههای گیاه تنه درخت میزبان را دربرگرفته به تدریج آن را خفه میکنند به همین دلیل به این درخت نام درخت خفهکننده را نیز دادهاند.
این درختان انجیری که به زبان محلیها کرگ (درخت بزرگ) نامیده میشود، در نوار ساحلی جنوب قرار دارد. شاخههای این درخت عجیب بهجای اینکه سر به آسمان بکشند از بالا به سمت زمین برمیگردند و دوباره در خاک فرو میروند. پس از در خاک فرورفتن این شاخهها، از جای آنها، ساقه دیگری بیرون میآید که تنه درخت حالتی خاص و تکهتکه دارد. اینجا همه چیز یک حس افتادگی دارد، بجای اینکه ساقه ها از روی زمین به آسمان بروند، از آسمان به زمین آمده اند.
بسیاری از بودائیستها اعتقاد دارند که شاهزاده سیدهارتا با نشستن در زیر درخت، روشنفکر شده و یک بودا به شمار میرفته است. به همین دلیل درخت انجیر معابد نامیده شده و درختی مقدس محسوب میشود.
قدمت درخت انجیر معابد به صدسال میرسد که پوستی صاف و خاکستری با برگهای بزرگ و ساده داشته است. مسافران در بازدید از این درخت، میوهای نارنجیرنگ به درشتی فندق را میبینند که از لابهلای برگهایشان چشمک میزند. عصاره پوست درخت انجیر معابد بهعنوان دهانشویه و برای کم کردن دنداندرد کاربرد دارد. همچنین برای درمان دیگر بیماریها همچون درمان اسهال، اسهال خونی و زخم معده مورداستفاده قرار میگیرد.
چیزی که در این مکان تو ذوق میزد، فقدان یک سطل آشغال و عدم رعایت بازدیدکنندگان و انباشت تلی از زباله در این محل و نوشتن یادگاری های متعدد رو تنه این درختان بود.
درخت انجیر معابد درختی است که در شهر های جنوبی دیده میشه درختی که شاخه های درخت به جای آنکه به سمت بالا بروند به سمت زمین می ایند. نمونه این درخت رو در کیش دیده بودم و حالا اینبار در چابهار. درخت انجیر معابد رو ما هم در گشت غرب چابهار و هم در گشت شرق چابهار دیدیم. درخت سمت غرب کمی پرت از جاده اصلی بود و جاده خاکی و خیلی بدی داشت .وقتی تم به اونجا رسیدیم بجز درخت و ما و چند تا بز سرگردان چیزی اونجا نبود. اما درخت انجیر معابد شرق از جاده اصلی خیلی دور نیست و راه خوبی داره . محلی ها هم زیر درخت محصولات و صنایع دستی خودشون رو میفروختند اما صحنه ناراحت کننده بادگاری نوشتن روی درخت بیچاره که جاذبه گردشگری محسوب میشه بود و ریختن کوهی از زباله در اطراف درخت که صحنه بدی رو به وجود آورده بود.
درخت انجیر معابد ساحل کوپانسر یکی از جاذبه های دیدنی شرق چابهار است که در فاصله ۲۰ کیلومتری شرق چابهار به سمت گواتر قرار دارد، این درختان اصالت هندی دارند و تعدادی از آنها در اطراف دریای عمان وجود دارد از جمله درخت انجیر معابد کیش، قشم و حتی در غرب چابهار هم نمونه هایی از آنها دیده میشود. این درختان قدمت بالای صدسال دارند و شاخه های آنها به جای سمت بالا، به سمت زمین رویش میکنند و در خاک فرو میروند و شبیه به ریشه درخت میشوند. این درختان بسیار پهن و بزرگ هستند و به سختی میتوان کل آن را در یک قاب جای داد. زنان محلی صنایع دستی خود را در زیر سایه درخت، برای فروش روی زمین چیده اند و یا به طناب ها آویزان کرده اند که حالت بازارچه به خود گرفته است. در کنار این درخت، زباله ها صحنه ی زننده ای رو ایجاد کرده بودند که بی مسولیتی گردشگران را بیش از پیش به رخ میکشید، در سمت دیگر، زنان بلوچ صنایع دستی خود را برای فروش عرضه میکردند، یکی دیگر از مناظر دلخراش این منطقه یادگاری هایی بود که روی تنه درختان نوشته بودند و بی مبالاتی بشر را در همه تصاویر و عکس های یادگاری یادواری میکردند.
نمونه این درخت زیبا را سالها پیش در کیش دیده بودم و این دومین باری بود که به تماشای درخت انجیر معابد میرفتم .درخت انجیر شکل خاص و تکه تکه مانند دارد و برعکس درختان که سربه فلک میکشند این درخت سربه زیر است و شاخه هایش از بالا به طرف زمین میایند و پس از آنکه در خاک فرو میروند از جای دیگر در زمین ساقه میرویانند.به گفته محلی های این منطقه در سالهای دور هندی ها برای تجارت به ایران آمده و با خود ریشه این درخت را آورده اند. وقتی به کنار درخت انجیر معابد رسیدیم مردمان محلی زیادی در سایه درخت
انجیر معابد برای تفریح با خانواده هایشان بساط پهن کرده بودند . در گوشه و کنار دیگر هم دختران صنایع دستی خود را برای فروش گذاشته بودند . چیزی که در این جا مرا بسیار ناراحت کرد زباله خوراکی های مردم که برای تفریح به آنجا آمده بودند و همین طور زباله ها را در آنجا رها کرده بودند. به نظرم در زیر درختی به این زیبایی و نادری این کار امری بسیار ناپسند است .
درخت انجیر معابد که به مکرزن یا لور و انجیر هندی معروف است در چند منطقه از چابهار هستن که ما در نزدیکی لیپار این درخت های کهن را دیدیم.
این درخت چرخه غیرمعمولی دارد به صورتی که شاخه های آن به سمت پایین رشد میکند و در خاک فرو میرود و دوباره رشد میکند و این چرخه ادامه دارد.عکس اول همان مکر است یا همان شاخه ای که در دل زمین فرو رفته و به شکل تنه درآمده.
در زیر سایه درختان صنایع دستی مانند دستبند و سربند به فروش میرسد. .
نامگذاری این درخت به انجیر معابد به زمان بودا برمیگردد که بودا در زیر آن به مراقبه می پرداخته و به روشن بینی رسید
و اما متاسفانه همونطور که میبینید روی همه جای تنه درخت یا نوشته هایی با خودکار و ماژیک است یا با چاقو و ابزار نوک تیز به جان درخت افتاده اند که مثلا یادگاری بنویسند و چهره درختان را زشت کرده بودند.کی میخواهیم به طبیعت و زیباییهایش احترام بگذاریم خدا میداند!لطفا هر کداممان در هر جایی که هستیم از خودمان شروع کنیم شاید اینگونه بتوانیم طبیعت و زمین را برای نسلهای آینده حفظ کنیم..
در اطراف چابهار جاذبه های طبیعی زیادی وجود دارد. یکی از آنها جنگل انجیر معابد است که در نزدیکی بندر تنگ قرار دارد. نوجوانان منطقه از شاخه های محکم آن آویزان شده و تاب میخورند. انجیر معابد ،درخت مکر زن، لور و انجیر هندی نیز نام دارد و یکی از بلندترین درختان جنگلهای بارانی است و چرخه زندگی غیرمعمولی دارد. دانههای آن در درون فضله پرندگان بر روی درختان دیگر سقوط میکند. این دانهها جوانه میآورند که ریشههایش را به پایین به سمت زمین میفرستد. شاخههای گیاه تنه درخت میزبان را دربرگرفته به تدریج آن را خفه میکنند به همین دلیل به این درخت نام درخت خفهکننده را نیز دادهاند. سپس درخت انجیر معابد بر روی پای خود میایستد. هر شاخه اين درخت اگر به زمين برسد تبديل به ريشه مي شود. این درخت در مناطق گرمسیری نیز رشد میکند.ميوه انجيرمعابد به شكل قرمز رنگ و به اندازه انجير كوچك و خوشمزه است.#گلفام_سفر
درخت انجیر معابد در بسیاری از ادیان از جمله بودا ، از درختان مقدس به شمار می رسد . این درخت ساختاری عجیب و پر ابهت دارد به گونه ای که شاخه های این درخت رو به پایین رشد می کنند و در خاک فرو می روند و خود به مانند ریشه ساقه های دیگری تولید می کنند . در شهر چابخار درخت انجیر معابدی ه به هزار ساله معروف شده است وجود دارد که از جاذبه های دیدنی شهر چابهار به حساب می آید . متاسفانه در بازدیدی که در اسفند ال 96 از این جاذبه داشتیم متوجه شدیم ابه این درخت توسط افراد ناشناسی آسیب جدی وارد شده است که جای تاسف دارد .