این ساختمان، در سال ۱۲۶۶ خورشیدی احداث گردیده و در حال حاضر به بینظیرترین موزه آب دنیا تبدیل شده است. از ویژگیهای این موزه و بنای تاریخی، پنج طبقه بودن آن و گذشتن یک رشته کاریز صدها ساله از میان آن میباشد.در پشت با م این خانه، چاه خانهای قرار دارد که وسیله چرخچاه از آن آب میکشیدند و آب انبار خانه را که در طبقه همکف قرار داشت، پر میکردند.در حال حاضر این موزه بیش از ۲۰۰ شیء تاریخی از وسایل مرتبط با کندن کاریز گرفته تا اسناد و مدارک برخی از قناتهای اصلی یزد در معرض دید علاقهمندان قرار گرفته است.همچنین در این موزه، ابزار و دستگاههای اندازهگیری حجم آب، وسایل تامین روشنایی در قناتها، اسناد و مدارک خرید و فروش آب، کتابچه میرابها و اسناد پخش آب، ظروف نگهداری و حمل آب و بسیاری از لوازم و اشیای ارزشمند دیگر نگهداری میشود.
این موزه در میدان امیرخچماق یزد واقع شده. ساختمان آن خانه ای قدیمی به نام خانه کلاهدوزها بوده که امروزه به موزه تبدیل گشته. داخل ساختمان موزه ظرف،وسایل و ادوات مربوط به آب و آبیاری و حفر قنات و ماکتهای نشان دهنده ی مسیر قناتهای یزد در معرض نمایش قرار داده شده اند و هدف آن نشان دادن ارزش و اهمیت آب در منطقه ای کویری است. همچنین از زیر ساختمان یک رشته قنات قدیمی رد شده و باعث تمایز این بنا شده است. ساختمان نیز در چند سطح ساخته شده و هر قسمت مربوط به کاربری های متفاوتی بوده است.
موزه آب به فاصله کمی از میدان امیرچخماق قرار داره و در یک خانه تاریخی به نام کلاهدوزان برپا شده است. این خانه تاریخی قاجاری و زیبا قدمتی حدود ۱۳۰ ساله دارد و متعلق به یکی از تجار یزدی به نام حاج علی اکبر کلاهدوز بوده است. خانه بیشتر از اینکه روی زمین باشد، در زیرزمین قرار گرفته و انگار از همان ابتدا برای چیزی مثل موزه صنعت آب طراحی شده است!
ما این موزه را به همراه یک راهنمای مجرب یزدشناسی بازدید کردیم که ایشان نکات بسیار زیادی را درباره آب و قنات و ... در یزد گفتند که من در جایی نخوانده بودم. شما در اینجا با تاریخ آب و فرهنگ آن در ایران آشنا می شوید. در واقع شاید اینجا جایی باشد که کمتر دست به دوربین ببریم و بیشتر محو مطالعه و تماشای تاریخ آب در این سرزمین باشیم از نحوه ایجاد قنات گرفته تا تقسیم آب کشاورزی و اسناد و وسایل مربوط به تقسیم آب و ...
حواس تان باشد که موزه در وقت نماز ظهر حدود یک ساعتی تعطیل است و مراجعه خود به اینجا را تنظیم کنید تا با در بسته مواجه نشوید!
موزه آب یزد در شمال میدان امیرچخماق و در خانه قدیمی کلاهدوزها که دستور ساخت آن را مرحوم سید علی اکبر کلادوز یکی از بازرگانان عصر قاجاریه داده قرار گرفته. در سطح اول و در پایین ترین طبقه ی خانه انشعابات دو کاریزی رحیم آباد و زارج قرار دارد و امروزه قنات زارچ با بیش از ۲۰۰۰ سال قدمت و ۷۵ کیلومتر طول، هنوز هم فعالیت خودش را ادامه می دهد. طبقه دو م موزه که پایاب نامیده می شود محل نگهداری مواد غذایی بوده که دمای ثابت 14 درجه داشته . سطح سوم اقامتگاه تابستانه موزه است و بعد از آن در سطح چهارم جایی که اتاق های پنج دری، تالار، اتاق ارسی، آشپزخانه و محل زندگی خدمتکاران خانه نیز بود وجود دارد. سطح پنج یا پشت بام هم معروف به چاه خانه است. معماری خانه کلاهدوزها سنتی و بسیار زیباست و تاریخچه ای از ساخت قنات و وسایل مربوط به ساخت و بهره برداری از آب در آن دیده می شود
این موزه در نزدیکی میدان امیر چخماق یزد قرار گرفته است.
خانه کلاهدوزها، یکی از بناهای عصر قاجار است که امروزه به موزه آب تبدیل شده است. این موزه، برای نشان دادن اهمیت آب در بین مردمان سخت کوش منطقه ای خشک و کویری تاسیس شده است.
بنای این موزه، بسیار زیباست و شامل چندین بخش می شود: پایاب، اقامتگاه تابستانه، اتاق های محل سکونت ساکنان قدیم عمارت و پشت بام خانه که به چاه خانه معروف است.
این عمارت پنجره های ارسی بسیار زیبایی دارد و حوضی که در وسط یکی از اتاق های تابستانه قرار گرفته، نشانه ای دیگر از هوشمندی معماران ایرانی است.
در بخش موزه، اسناد دست نویس و قدیمی از تقسیم و توزیع آب و ادوات مربوط به اینکار وجود دارد. وقف نامه های موجود در این بخش هم بسیار جالب است. این مدارک نشان می دهد که آب، برای مردمان این سرزمین آنقدر اهمیت داشته است که حتی برای آن وقف نامه ها و وصیت نامه تنظیم می شده است.
موزه آب:
با توجه به قرار گرفتن در اقلیم کویری، آب یک منبع مهم و با ارزش در شهر یزد حساب می شود. پس تعجبی ندارد که در یکی از خانه های قدیمی و مهم این شهر موزه آب برپا شود. در خانه تاریخی کلاهدوزها این موزه مورد توجه گردشگرهاست.خانه کلاهدوز توسط علی اکبر کلاهدوز یکی از بازرگانان قاجار ساخته شد. در این موزه عکسهایی از قناتهای شهر، مقنی ها، انواع ظروف و وسایل کشیدن آب از چاه و حمل ّ و اسناد چه ها و وقف آنها دیده می شود.
موزه آب یزد که در یکی از خانه های تاریخی و قدیمی این شهر بنا شده نمایشگر خوبی از تلاشهای مردم کویر برای حفظ حیات هست، در این مجموعه نقشه های مختلف حفر کاریز و قنات ها، اسناد مختلف در معامله آب، قباله های ازدواج که آب به عنوان عنصری گرانبها به عنوان مهریه قرار می گرفت، وسایل حفر چاه و تصاویر زیبایی از کار مغنی ها را در محیطی زیبا و آرامش بخش می توان دید
#یزد #موزه_آب_یزد
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید مردم روزگاران قدیم در شهری که به قنات و قنوت شهره است، چگونه و با چه ابزار و ادواتی آب را ازعمق زمین به خانه های خود می رساندند. برای دانستن و دیدن این اطلاعات و ادوات کافیست سری به موزه آب در یزد بزنید.
این موزه که در نزدیکی میدان تاریخی امیرچخاق واقع شده، در واقع خانه ای قدیمی متعلق به کلاهدوزها بوده است که هر اتاق و قسمت آن امروزه به موزه آب تغییر کاربری داده است. ادوات و ابزار استحصال آب، مسیر قنات، چاه خانه، قسمت های مسکونی و معماری قدیمی خانه، اسناد و وسایل تاریخی مربوط به تقسیم آب از مواردی است که چندین ساعت از وقت شما را در سفر به یزد مجذوب موزه آب می کند. این موزه همه روزه صبح تا عصر پذیرای علاقه مندان و گردشگران است.
#تایسیز