باغ موزه هرندی جایی بود که رضا خان در مسیر تبعیدش در آن اقامت داشت و مورد توجه وی بوده است. باغ هرندی در دوره قاجارتوسط «عدل السلطنه» یکی از صاحب منصبان نظامی آن دوره ساخته شده است،این باغ در سال 1313 به مبلغ 40 هزار تومان به تاجری کرمانی به نام ابوالقاسم هرندی فروخته شد.در معماری این باغ تمام عناصر معماری باغ ایرانی به کار رفته است.
امروز این باغ به دو موزه باستان شناسی و موزه ساز تبدیل شده است.
بیش از 250 ساز سنتی در این موزه همچون، قیچک، سنتور، قانون، رباب و عود که از جمله کارهای هنرمندانه اساتیدی چون یحیی، نریمان و مسعود میباشد به نمایش گذاشته شده است. در طبقه فوقانی موزه باستان شناسی آثار تاریخی از تمدن های شهداد، حوزه فرهنگی هلیل رود و تاریخ استان کرمان است.
در باغ این موزه هم اتوموبیل رضا خان مربوط به زمانی که آنجا اقامت داشته و استفاده میکرده است، به نمایش گذاشته شده است.
خانه هرندی از یادگارهای دوره قاجار محسوب میشود که پس از بیش از یک قرن همچنان پا برجای باقی مانده است و از آن بهعنوان موزههای باستانشناسی و سازهای سنتی استفاده میشود.
در باغ مجموعه میتوان المانهای منحصر به باغهای ایرانی را مشاهده کرد و ساختمان مرکزی آن، ترکیبی از ویژگیهای معماری ایرانی و اروپایی را به نمایش میگذارد.
موزه باستانشناسی هرندی چهار غرفه دارد. در غرفهها آثار کشف شده نظیر ظروف سفالی، سنگی، فلزی، شیشهای و کتیبههای سنگی قرون مختلف از جمله دوران اسلامی نگهداری میشود. اکثر آثار تاریخی موزه از حوزه هلیلرود (جیرفت) و شهداد به دست آمدهاند. موزه سازهای سنتی نیز مجموعهای بینظیر از سازها را در معرض بازدید گردشگران قرار میدهد. توضیحاتی درباره هر ساز در کنار آن دیده میشود که اطلاعات مفیدی را درباره آنها در اختیار بازدیدکنندگان میگذارند.
موزه سازهای سنتی دارای ۳۲ عدد ویترین است که از بیش از ۲۵۰ ساز سنتی بینظیر محافظت میکنند. پنج عدد از سازهای این موزه را استاد حسین مسعود ساخته است. او همچنین تعدادی ساز شامل یک عدد عود، یک عدد سهتار (ساخته استاد نریمان)، یک عدد تنبک (مربوط به دوره قاجار) و نیز دو عدد ساز (با قدمت ۵۰ سال پیش) به موزه سازهای سنتی کرمان اهدا کرده است.
سیستم صوتی ویترینها به بازدیدکننده امکان میدهد که ضمن بازدید از سازهای موجود، با نحوه نواختن و نیز نوای ساز استادهای بزرگ موسیقی آشنا شوند. در کنار ویترینها و روی دیوار نقاشیهای خطی زیبایی اجرا شدهاند و تصاویر و اشعار دلنشینی در زمینه موسیقی اصیل ایرانی به چشم میخورد. تصاویر هنرمندان بزرگ و پیشکسوتان موسیقی ایران نیز زینتبخش قسمتهای دیگر موزه هستند. حدود ۳۰۰ عکس قدیمی از زمان قاجار با موضوع موسیقی در انبار موزه است و تعدادی از آنها هم به نمایش درآمدهاند.
کلا بازدید ازین موزه رو خیلی توصیه می کنم و با توجه به وسعت آن، بهتره که اول صبح رو با این جاذبه شروع کنید تا بتونید اکثر آیتمها رو ببینید.
باغ موزه هرندی کرمان متعلق به اواخر دوره قاجار است. در حال حاضر در این عمارت سه موزه باستان شناسی، ساز و دیرینه شناسی وجود دارد و بلیط هر بخش جدا و بین 2 تا 3 هزار تومان است.
در موزه باستانشناسی ظروف و سفالینههایی در نهایت سلامت به نمایش گذاشته شده بود.
از جالب ترین دیدنیهای موزه، گور دوران اشکانیان بود. اشکانیان جسد را به حالت جنینی و رو به جهت تابش خورشید دفن میکردند و با توجه به عقیدهای که در مورد زنده شدن مردگان با همان جسم خاکی در روز رستاخیز داشتند، در نگهداری جسد نهایت کوشش را میکردند و برای اینکه فرد مرده پس از دوباره زنده شدن به وسایلی محتاج نباشد، لوازم زندگیاش را در کنارش قرار میدادند.
این مجموعه مربوط به اواخر دوره ی قاجار است که توسط عدل السلطان بنا گردید و در سال ۱۳۱۳ شمسی به مبلغ چهل هزار تومن به مرحوم هرندی فروخته شد.
رضا خان در سفربه کرمان در این خانه توقف داشت.آبرسانی درختان از طریق چاه بوده که همه تجهیزات آن در ضلع جنوبی باغ موجود است.
طبقه همکف ساختمان موجود در این باغ اکنون بعنوان موزه سازهای سنتی مورد استفاده قرار میگیرد که زمان بازدید ما گروهی از جوانان هنرمند کرمانی و با ذوق با اجرای موسیقی سنتی حال و هوای خوب و متفاوتی به بازدید مادادند.
استاد حسین مسعود بزرگوار با اهداء ۲۱ عدد ساز ،انگیزه ی ایجاد موزه سازهای سنتی را در محل باغ هرندی تقویت نمود و با کوشش مسئولین در سال ۱۳۸۰ این موزه افتتاح گردید.درطبقه ی دیگر نیز ظروف مکشوفه از جیرفت و حوزه ی هلیل رود و همچنین آثاری از جازموریان که فرهنگی آمیخته از یونان و آسیای مرکزی و هند و فلات ایران است که شامل جام های سفالین و بشقاب و کوزه و ریتونهای منتهی به سر جانوراتی چون قوچ و گاو است قرار دارد.این موزه حال و هوای خوب و متفاوتی با سایر موزه ها داره .