بر اساس شجره نامه ی موجود، وی فرزند امام موسی کاظم (ع) و خواهر امام رضا (ع) است. سابق بر این، بر کتیبه ی سنگی در جنوبی بقعه، شجره نامه ای نوشته شده بود که قسمتی از آن بر اثر شکستگی و فرو ریختگی از بین رفته و باقی مانده ی آن چنین است: فاطمه، بنت عبدا... بن محمد بن احمد بن حمزه بن موسی بن جعفر علیه السلام. بعضی از محققان در سال های اخیر با تمسک به این نکته که این بقعه به خواهر امام مشهور است، با استفاده از نوشته های سبط بن حوزی، دانشمند سده ی هفتم (ص ۳۱۵) و اشاره علامه مجلسی در کتاب بخارالانوار سعی نموده اند که سیده فاطمه را فاطمه ی اخری، بنت امام موسی کاظم (ع) معرفی نمایند. بنای بقعه به مساحت حدود ۶۰۰ متر مربع، از آن آجر ساخته شده است و گنبدی به ارتفاع ۵ متر دارد و ضریحی مطلا و مشبک برروی مرقد این بانوی بزرگوار دیده می شود. این بقعه حدود ۳۰۰۰ متر مربع زمین دارد و اطراف آن بازارچه ای است که به نام بازار خواهر امام مشهوره. در این بقعه قندیلی هست که به آن استخاره می کنند. متن فرمان ناصرالدین شاه قاجار به تاریخ ۱۲۵۷ کنار در ورودی حرم نصبه که در آن، به معافیت نانوایان شهر رشت از پرداخت مالیات اشاره شده. این بقعه متبرکه در طرح اولویت توریستی استان گیلان قرار گرفته. بر اساس، قسمتی از بنای قبلی بقعه را تخریب کردن و مشغول بازسازی آن هستند.
بقعه ی خواهر امام در شهر رشت و محله ی ساغریسازان، یکی از نورانی ترین و مقدس ترین اماکن در شهر رشت است. ایشان که خواهر تنی امام رضا هستند، به همراه برادرشان، آقا سید جلال اشرف که در آستانه ی اشرفیه آرمیده اند، به گیلان مهاجرت کردند.
ایشان در زمان حکمرانی سید در رشت از دنیا رفته و در این محل به خاک سپرده شده اند.
ملا حسنعلی حسنی که یکی از روحانیون معتبر گیلان و شهر رشت بودند در ایام حکومت قاسم خان والی، بنای بقعه بزرگی که این روزها محل زیارت است را نهادند.
این روزها این بنا به طور کامل بازسازی شده و البته بخشهای زیادی از نمای بیرونی تکمیل نشده و به نظر من بهتر بود که از نما و ساختاری که بیانگر معماری اسلامی و گیلانی بود بهره گرفته میشد تا علاوه بر فضای روحانی، نمادی از هنر گیلان هم میشد.
لازم به ذکر است که اسم اصلی ایشان سیده فاطمه اخری میباشد ولی در میان مردم عام گیلان به خواهر امام شهرت دارند.
برای زیارت بارگاه خواهر امام رضا، میتوانید به خیابان مطهری و راسته ی محله ی ساغریسازان مراجعه کنید و بعد از گذر از مسجد سمیع به این محل برسید.
#گلفام_سفر
مقبره فاطمه اخری خواهر امام رضا (ع) رشت در محله ای به نام خواهر امام که به دلیل وجود همین بنا این نام رو به خودش گرفته قرار داره، این محله مجاور محله قدیمی ساغریسازان هست که کلی بناهای قدیمی و باارزش داره، در گذشته این مقبره خیلی کوچک و بدون تزیینات بود ولی بعد از توسعه و ساخت مسجد و شبستان و ایوانش در طبقه بالا و آینه کاریهای زیبای داخلش شکل زیبایی به خودش گرفته، هرچند محوطه و نمای بیرونش هنوز تکمیل نیست، خیلی از مسافرین شهر رشت از وجود این آرامگاه اطلاع ندارن، در صورتیکه میتونه به عنوان یکی از جاذبه های توریستی برای گردشگران علاقمند به بناهای مذهبی و زیارتی معرفی بشه.در عین حال محله های اطرافش و بعضی از مغازه های سمساری که عتیقه میفروشن هم برای گردشگران میتونه جذابیت داشته باشه. نشانی هم، رشت، خیابان مطهری،کوچه سوخته تکیه