کتیبه های گنج نامه در فاصله ۵ کیلومتری غرب شهر همدان در انتهای دره سرسبز عباس آباد قرار دارند. این اثر تاریخی بی نظیر در ابتدای مسیر جاده ای که همدان را به تویسرکان و غرب کشور مرتبط می سازد، واقع شده است .گنج نامه در واقع عبارت از دو لوح سنگی بزرگ به خط میخی می باشد که بر سینه وسیع صخره ای عظیم در دامنه کوه الوند حک شده اند. کتیبه سمت چپ توسط داریوش بزرگ نوشته شده که طول آن ۲۹۰ و ارتفاعش ۱۹۰ سانتی متر می باشد. کتیبه سمت راست که پایین تر از دیگری قرار دارد، متعلق به خشایارشا (پسر داریوش) می باشد. کتیبه های گنج نامه هر کدام به سه زبان پارسی قدیم، بابلی و عیلامی و مشتمل بر ۲۰ سطر به خط میخی از چپ به راست نوشته شده اند و متن پارسی آن ها در سمت چپ هر یک از الواح مزبور نوشته شده است.
درود. در بازدید از گنجنامه یکسری نوشته که در دل سنگهای کوه حکاکی شده مشاهده می کنید که این نوشته ها در دو قسمت مجزا مشاهده می شود که به کتیبه گنجنامه معروف است. این نوشته در سال 1840 و 1841 توسط اوژن فلاندن نقاش و باستان شناس فرانسوی و همراه وی پاسکال کست مورد بررسی قرار گرفت و بعد از ایشان سر هنری راولینس کاشف بریتانیایی توانست با استفاده از این کتیبه ها موفقی شایانی در گشودن رمز خط میخی پارسی باستان کسب نماید.
مطمئنا در بازدید از مجموعه گردشگری گنجنامه، اینجا توجه شما رو جلب خواهد کرد و بازدید از آن خالی از لطف نیست.
کتیبه های گنجنامه دو کتیبه متعلق به داریوش و پسرش خشایارشاه هستن که بر سنگ خارا به سه زبان عیلامی و بابلی و پارسی باستان و هر کدام در بیست سطر از چپ به راست به خط میخی نگاشته شدن. گنجنامه در زبان فارسی به معنای حکایت و داستان گنج است و عموم مردم تصور میکردن راز گنجی در این گتیبه ها وجود داره.
از دلایلی که ارزش و اهمیت کتیبه های گنجنامه رو دو چندادن میکنه این هست که رمز گشایی این دو کتیبه حکم کلیدی را داشت که به وسیله اون باستان شناس ها تونستن کتیبه داریوش در بیستون رو بخونن. این سنگ نوشته ها در جنوب غربی همدان قرار دارند. در زمان هخامنشیان این مسیر یکی از شعبات راه باستانی شاهی بوده که از دامنه الوند به بابل مرکز بین النهرین میرفته.
این کتیبه ها که مربوط به شاهان هخامنشی می باشد در قسمت شمالی همدان(هگمتانه) و در دره سرسبز و در دیواره کوه الوند و در مجاورت آبشار زیبایی، تراشیده و حکاکی شده اند،کتیبه سمت چپ که در ارتفاع بالاتری هست مربوط به داریوش شاه و کتیبه پایینی مربوط به خشایار شاه می باشد، هر دو کتیبه دارای ۳ ستون ۲۰ خطی به زبانهای (ستون سمت چپ) پارسی باستان ،(ستون وسط) ایلامی و( ستون سمت راست) بابلی می باشد.
متن هر دو کتیبه هم نشانگر شکوه ایران و بزرگی این دو پادشاه بوده و به جز اسم این دو باقی متن یکی است،در تصویر آخر ترجمه کنونی آن مشخص است
دهکده توریستی و تاریخی #گنجنامه در فاصله ی 5 کیلومتری #شهر_همدان قرار گرفته جایی که طبیعت زیبایی اش را نمایان ساخته است، در انتهای دره ی عباس آباد که جایی بسیار خوش آب و هوا میباشد و بر روی صخره هایی سنگی 3 کتیبه به زبان های عیلامی، بابلی نو و پارسی باستان راکه نمایانگر عظمت و بزرگی ایران باستان بوده است را مشاهده میکنید.
در محوطه گنجنامه که در قدیم آن را با نام های ( جنگ نامه، سنگ نبشته، کتیبه های الوند و ...) مینامیدند شما آبشار بسیار زیبایی را هم مشاهده میکنید که طراوت و شادابی خاصی را به محیط اطراف دهکده داده است، شهربازی بزرگی هم در اطراف مجموعه وجود دارد همینطور هم تله کابین و بانجی جامپینگ و سورتمه سواری، غار آکواریوم و ... که همگی این ها در کنار هم مجموعه تفریحی و البته تاریخی زیبایی را تشکیل داده که مکان بسیار مناسبی برای استراحت و تفریح خانواده ها و مسافران میباشد.
در اطراف محوطه هم شما مغازه هایی را برای عرضه صنایع دستی و پوشاک منطقه و همینطور هم رستوران های ارائه غذاهای محلی را میبینید که میتوانید از آنها استفاده و خرید کنید.
پس از ورود به محوطه برای رسیدن به کتیبه ها از روی پلی که در زیر آن رودی در جریان است عبور کرده و سپس از پله کانی به سمت بالا میروسد و به کتیبه ها میرسید که توضیحات هر یک از آنها در کنارش آمده است.
وقتی این سنگ نبشته ها را میبینید واقعا حس عجیبی را تجربه میکنید حسی که با خود غرور و افتخار را به همراه دارد که در هزاران سال پیش در ایران عزیز ما پادشاهانمان فتوحات و افتخاراتشان را به صورت سنگ نبشته ها و یا نقش برجسته ها برای آیندگان به یادگار می گذاشته اند.
این کتیبه ها در گنج نامه متعلق به امپراتوری هخامنشیان بوده و به دستور داریوش شاه و خشایارشاه نگاشته شده است.
در این مجموعه افرادی هستند که نام شما را بر روی لوح ها و کتیبه های گلی به خط میخی حک میکنند که بسیار زیبا و دوست داشتنی میباشد.
در مسیر رسیدن به ابشار گنجنامه در سمت چپ تعدادی پله قرار دارد که بعد از بالا رفتن از پله ها در سمت راست بر روی صخره دو سنگ نوشته دیده میشوند،و در سمت چپ هم ترجمه این سنگ نوشته رو میتونید ببینید.سنگ نوشته ها در ارتفاع قرار دارن و خدا رو شکر قابل دسترسی نیستن.هر دو سنگ نوشته به خط میخی هستن که ترجمه اونها به این شکله که کتیبه داریوش کبیر:«خدای بزرگ است اهورامزدا، که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که شادی را برای مردم آفرید، که داریوش را شاه کرد، شاهی از [میان] بسیاری، فرمانروائی از [میان] بسیاری. مَنَم داریوش، شاه بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ سرزمینها[یی] که نژادهای گوناگون دارند، شاه سرزمین دور و دراز، پسر ویشتاسب هخامنشی.»کتیبهٔ خشایارشا که پایینتره:
«خدای بزرگ است اهورامزدا، که بزرگترین خدایان است، که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که برای مردم شادی آفرید، که خشایارشا را شاه کرد، یگانه از میان شاهان بسیار، یگانه فرمانروا از میان فرمانروایان بیشمار. من خشایارشا، شاه بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ کشورهای دارای ملل بسیار، شاه این سرزمین بزرگِ دوردستِ پهناور، پسر داریوش شاه هخامنشی.»
گنجی در میان کوه! به نظرم اسم مناسبی برای این اثر هست. بازمانده از دوران کهن، خشایارشا و داریوش شاید میدانستند روزی این آثار میزبان هزاران گردشگر ایرانی و خارجی است. واقعا مو روی تن ما سیخ شد. در کنار این سنگ نوشته های عظیم، توضیحات کامل به همراه ترجمه نوشته ها نیز آمده است.
در جنوب غربی همدان و در میان کوه های الوند، یادگار بسیار باارزشی از دوران پادشاهان هخامنشی قرار دارد که آن را گنج نامه می نامند. محل قرار گیری این کتیبه ها، در گذشته با اهمیت بوده زیرا راه ارتباطی میان هگمتانه (پایتخت تابستانی هخامنشیان) و بابل بوده است و نظر به اهمیت این مسیر، دو کتیبه به سه زبان پارسی، بابلی و عیلامی که یکی به دستور داریوش اول و دیگری به دستور خشایارشا تراشیده و حجاری شده، در این مسیر قرار گرفته. کتیبه هایی که عظمت و شکوه خاصی دارد. گنج نامه در ارتفاعات همدان قرار دارد و بنابراین آب و هوای خنکی دارد. این مجموعه، با آبشار زیبایی که در کنار کتیبه های آن وجود دارد، محل خوبی برای گشت های یک روزه است و خانواده های زیادی برای پیک نیک در روزهای تعطیل به این منطقه می آیند. گنج نامه پارکینگ و سرویس بهداشتی هم دارد ولی از محل پارک خودرو تا کتیبه ها، مقداری پیاده روی دارد.
در انتهای دره سرسبز و قشنگ عباس اباد همدان دو کتیبه وجود دارد که به زبانهای عیلامی و بابلی و پارسی و هر سه به خط میخی بیان کننده یک موضوع هستند ظاهرا یکی از کتیبه ها درباره خشایارشا و دیگری درباره داریوش است .نکته جالب در این کتیبه ها برایم این بود که هر دو شاه خود را شاه شاهان شاه کشوری پهناور که دارای نژاد و ملل گوناگون است نامیدهاند #تایسیز