موزه بوعلیسینا در سال ۱۳۳۰ شمسی در آرامگاه بوعلی، میدان بوعلی، در شهر همدان افتتاح شدهاست. این موزه توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان تأسیس شده و به معرفی شخصیت بوعلی سینا و طب اختصاص دارد. آثار فراوانی از ابنسینا به جا مانده و یا به او نسبت داده شده که فهرست جامعی از آنها در فهرست نسخههای مصنفات ابن سینا آورده شدهاست. این فهرست شامل شامل ۱۳۱ نوشته اصیل از ابن سینا و ۱۱۱ اثر منسوب به او است.
درود. آرامگاه بوعلی سینا در شهر همدان در میدانی با همین نام واقع شده است. چون تقریبادر مرکز شهر است پیدا کردن محل پارک مشکله و پیشنهاد می کنم با تاکسی تشریف ببرید. نمای زیبای طاق آق از دور نمایان است. این طرح و نقشه آرامگاه با توجه به معماری قرنی که حکیم در آن میزیسته از گنبد قابوس طراحی و اقتباس شده و این بنا به مناسبت هزارمین سال تولد ابن سینا توسط مهندس هوشنگ سیحون احداث گردیده. مبلغ ورودی آن 5000 تومان بود. در زیر طاق نمایی از مقبره ابن سینا واقع شده و در زیر آن سالن بزرگ چند ضلعی قبر اصلی و آثار متعددی وجود دارد که دیدنیست. مطمئنا اگر از ایشان شناختی داشته باشید بازدید از اینجا براتون لذت بخشه.
طبقهی پایین بنای باشکوه مقبرهی بوعلی که قبر اصلی هم قرار گرفته فضایی موزهمانند درست کردن که ظاهرا فقط برای رفع تکلیف بوده و همچین موزهای به حساب نمیاد! جدای از کوچکی فضا، نحوهی نگهداری اشیاء و نمايششون هم چندان جذاب نیست. به عنوان مثال چهارگوشهی مقبره رو چهار ویترین گذاشتن و تعدادی گیاه داروییِ دم دستی رو داخل قوطیهای پلاستیکی ریختن و در ویترینها به نمایش گذاشتن که یادآور مغازههای عطاریه!
یا در سالن کناری یک تابلو فرش با تصویر بوعلی سینا رو بدون هیچ حفاظی به دیوار نصب کردن که خیلی از بازدیدکنندهها دستی بر فرش میکشن و قطعا با هر دستمالی از عمر تابلو کم میکنن (کاری اشتباه که خود من هم مرتکب شدم!)
از نکات خوب اینجا میشه به پیکرهی عارف قزوینی اشاره کرد که ورودی موزه قرار گرفته و موجب آشنایی بیشتر بازدیدکنندگان با این شاعر آزادیخواه شده.
به هر حال دیدن این فضا خالی از لطف نخواهد بود اما ایکاش جلوه و چهرهی بهتری به موزه داده بشه که در شان شخصیتی همهچیزدان و طبیبی مثل شیخالرئیس باشه. ابن سینا در زمان خودش دانشمندی حاذق و آموزگاری برجسته بوده نه صرفا یک دکاندار عطاری!
در آرامگاه ابوعلی سینا موزه ای ساخته شده که هدفش معرفی بیشتر ابوعلی سینا و حفظ و نگهداری آثار به جا مانده از او هست. تعدادی تصویر قدیمی از او در این موزه قرار داره و تعدادی از گیاهان دارویی و ابزار و ادواتی که در گذشته در پزشکی مورد استفاده قرار میگرفتن به نمایش گذاشته شدن. موزه هیچ راهنمایی نداره و فقط اسم وسایل و گیاهان روی کاغذهای کوچیکی کنارشون قرار داده شده. موزه ورودی جدا نداشت و با بلیط تهیه شده برای بازدید از آرامگاه ازش دیدن کردیم.
در قسمت پایین ارامگاه ،موزه بو علی سینا و قبر اصلی بو علی سینا قرار داره،خود موزه از دو اتاق جانبی و یک تالار در وسط تشکیل شده که تالار وسط یک ورودی به محل دفن بو علی دارد.در اتاقهای جانبی وسایل پزشکی و ابزار های ازمایشگاهی و کتابهای بو علی به همراه تابلو بزرگی از بو علی و همچنین شرح مختصری از سازنده بنای ارامگاه اقای هوشنگ سیهون وجود دارد.در جلوی موزه ارامگاه عارق قزوینی قرار دارد و در ورودی موزه ده ستون قرار داره وبخاطر ده قرنیه که از زندگی ابو علی سینا میگذره،موزه ورودیه ی جدا نداره و با وردودیی که بابت آرامگاه پرداخت میکنین میتونید ازش بازدید کنید.