سردر عالی قاپو یکی از آثار تاریخی و گردشگری در شهر قزوینه که مربوط به دوران صفویانه و در ابتدای خیابان سپه (نخستین خیابان ساخته شده در ایران)، قرار داره. این بنا سردر یکی از هفت در ورودی به ارگ سلطنتی صفویان بوده و در اصلی جنوبی ست که به خیابان و میدان شاه باز می شده و تنها در از این مجموعه که اکنون به یادگار مانده است.
مجموعه باغ صفوی یا دولتخانه صفوی که از بناهای زیبا و متعددی مانند چهلستون، پیغمبریه، گراند هتل و ... تشکیل شده دارای هفت ورودی یا دروازه بوده که از میان آنها فقط سردر عالی قاپو باقی مونده، این سردر، در دوره حکومت شاه طهماسب ساخته شده و در زمان سلطنت شاه عباس اول تغییراتی در آن ایجاد شده و به صورت کنوني در امده است. این سردر که در مقایل اولین خیابان ایران (سپه) قرار داره دارای تزئینات و کاشیکاریهای بسیار زیبائی است. کاشی کاری های این بنا از نوع معرق بوده و در قسمتی دیگر کاشیهای ساده نیز به چشم میخوره. بعد از وارد شدن به محوطه در سمت چپ ساختمانی وجود دارد که اکنون به چاپخانه تبدیل شده و قبلا محل نگهداری چهارپایان بوده، همچنین در سمت راست نیز ساختمانی وجود دارد که در ابتدا رختشویخانه بوده و بعدا به به مدرسهای به به نام امید تبدیل شده. وقتی وارد محوطه میشین بعد از قدم زدن کوتاهی در میان درختان زیبا، به دو ساختمان میرسید که یکی به عمارت قاجاری معروفه که سالیان پیش نظمیه در این قسمت استقرار داشته لذا به عمارت نظمیه هم مشهوره و در کنار عمارت قاجاری عمارت دیگری قرار داره که به عمارت پهلوی مشهوره و اکنون به موزه عکاسخانه تبدیل شده است.
این سر در که زمانی یکی از ورودیهای کاخی با شکوه بوده حالا انگار به تنهایی از آن شکوه دورهی صفوی بجا مانده است. دربی با سر درب مقرنس و حاشیههایی کاشیکاری شده با رنگ و لعاب و طرح دورهی صفوی. بناهای قدیمی علاوه بر زیبایی و شکوه با تاریخشان، با داستانشان باعث میشوند که در ذهن ما زیباتر جلوهگر شوند ولی من در بازدیدم از این محل هیچ حسی به آن نداشتم. تنها بنایی که تنها شکوهی از معماری داشت. کاش تابلوی راهنمای مفصلی برای این اثر تهیه و در محل نصب میشد.
سردر عالی قاپو که سردر عمارت عالی قاپو در گذشته بوده و امروزه عمارت آن ویران شده است، در تقاطع خیابان پیغمبریه و سپه قزوین قرار دارد. این بنای تاریخی از ساختههای دوره صفویه در سال ۹۲۳ هجری شمسی میباشد. این عمارت شامل مجموعهای به نام سعادتآباد بوده که در حال حاضر از کل مجموعه، تنها سردر عالی قاپو بر جای مانده است. این بنا سردر یکی از هفت در ورودی به ارگ سلطنتی صفویان بوده است و درب اصلی جنوبی مجموعه محسوب میشود. بنایی که در حال حاضر در پشت این سردر قرار دارد بعدها بازسازی شده و تغییراتی در ان داده شده است و مدتی بعنوان ساختمان شهربانی استفاده میشده است. این سردر 17 متر ارتفاع دارد و کتیبه ای بر بالای ان خودنمایی میکند. عمارت داخلی نیز ساده و بدور از تجمل است و در حال حاضر موزه ای برای نمایش عکس و ... میباشد.
سردر عالی قاپو در شهر قزوین ودر دوران صفوی ساخته شده است. که در خیابان سپه اولین خیابان ایران قرار دارد. کنار این سر در مدرسه امید می باشد. ورودی ندارد. دربالای این سردر که 17 متر ارتفاع دارد کتیبه ای با کشی معرق وجود دارد که مزین به خط علیرضا عباسی، نقاش وخطوط معروف صفویه است وبا اینکه حدود 400 سال ازساخت این بنا میگذرد هنوز جلوهگری میکند.
سر در عالی قاپو یکی از بناهای مهم دوره صفویه با عمارتها و باغهای بسیار زیبا است که در مرکز شهر قزوین در ابتدای خیابان سپه که نخستین خیابان ساخته شده در ایراد هست قرار دارد. مجموعه دولت خانه صفوی قزوین 7 در داشته که یکی از آنها را عالی قاپو نامیدهاند که تنها در باقیمانده از مجموعه هست. در گاه بلندی دارد که به خیابان شهدای قزوین مشرف است. این در به هشتی بزرگی متصل است و در داخل آن دو اتاق وجود دارد که جایگاه دربانان بوده است. در بالای این سر در کتیبهای با کاشی معرق به خط ثلث هست که بر فراز آن پنجره مشبک بزرگی از کاشی قرار گرفته است. پس از عبور از این سر در به داخل یک باغ زیبا و سرسبز میرسیم. بازدید از این بنا رایگان هست.
سر در عالی قاپو یکی از بناهای مهم دوره صفویه است که در مرکز شهر قزوبن و ابتدای خیابان سپه قرار دارد.این مجموعه 7 در داشته که به جز یک در که عالی قاپو نام دارد، از ماباقی درهای آن اثری باقی نمانده است.
این سردر ورودی اصلی به دولتخانه صفوی بوده است که به هشتی بزرگی متصل است و در داخل آن دو اتاق وجود دارد که جایگاه دربانان بوده است.
در مواقعی از سال این درب باز می شود و شما پس از عبور از زیبایی های مجموعه صفوی به کاخ چهل ستون خواهید رسید.
مجموعه سلطنتی شاه طهماسب مجموعه ای از کاخها بوده که هفت در ورودی داشته . یکی از این درها که ورودی آن از خیابان سپه می باشد عالی قاپو است. در حال حاضر از آن کاخها تنها عمارت چهل ستون و سر در عالی قاپو باقیمانده. سر در عالی قاپو با ارتفاع 17 متر و با کتیبه ای با خط ثلث متعلق به دوران صفوی است. بعد از در هشتی بزرگی قرار دارد که از طریق اتاقهای اطراف به طبقات بالا دسترسی دارد. با توجه به اینکه برای رفتن به محوطه کاخ چلستون از خیابان سپه ناگزیر از سردر عالی قاپو عبور می کنید آن را خواهید دید.بعد ازهشتی و وارد شدن به مجموعه ، مدرسه امید را میبینید.
سر در عالی قاپو در ابتدا خیابان شهدا (سپه) قرار دارد. مجموعه دولتخانه صفوی قزوین 7 در اصلی داشته که مهمترین در اصلی و سلطنتی آن عالی قاپو بوده که در دوره شاه طهماسب ساخته شده. کتیبه ی سر در متعلق به دوره شاه عباس است و به خط ثلث علیرضا عباسی. این کتیبه ویژگی مهمی دارد که آنرا از سایر کتیبه ها مجزا میکنه و آن اینکه الف نام نویسنده کتیبه هم اندازه الف نام شاه عباس است در صورتی که در سایر کتیبه هایی که به خط علیرضا عباسی و سایر خطاطان است, نامشان را ریز می نویسند. راهنما ما آقای حضرتی ها گفتند که این بیانگر جایگاه و ارزش هنرمند در دوره صفویه است. به گونه ای که هنرمند همردیف و همطراز با پادشاه است; آن هم در دوره اوج پادشاهی شاه عباس. پایین کتیبه بنر شعری بود "گشاده با به دولت این درگاه, به حق اشهد ان لا اله الی الله" سردر عالی قاپو به هشتی باز میشه. هشتی فضای میانی بین بیرون و اندرونی است. وقتی وارد هشتی بشین, پشت سرتان را که نگاه کنید فضای ورودی پیشخوان یا جلوخان هشتی مانند دو دست باز است که حالت دعوت کنندگی دارد. در دو طرف هشتی سکوهایی بود که برای نشستن و استراحت ساخته میشده. در معماری ایران با توجه به ارزش مکان, فضای هشتی دارای تزییناتی بوده. سردر عالی قاپو چون فضای سلطنتی بوده از تکنیک گچبری شیر و شکر استفاده کرده که از ظریفترین کارهای با گچ است. گچبری نقش برجسته طلایی رنگ فوق العاده زیبایی بود. گچبری نقش برجسته شیر و شکر سردر عالی قاپو حکم کاغذ دیواری های امروزی را داشته و جالبه که طرح های کلاسیک کاغذ دیواری مشابه این گچبری است. از در هشتی عبور کرده وارد حیاطی پر درخت می شویم. این حیاط فضای میانجی بین سر در عالی قاپو و باغ گلزار و عمارت های اهل حرم بوده. درختان باغ و طوطی ها یادگار دوره صفویه است. جالب است که طوطی هایی که همایون بابر پادشاه گورکانی هند به شاه طهماسب اهدا کرده بعد از 400 سال نسل آن ها هم چنان باقی مانده است. در سمت چپ حیاط عمارت ایوان دار سفید رنگی وجود داره که متعلق به اواخر دوره قاجاره و عمارت نظمیه بوده و زیر زمین داشته که بازداشتگاه نظمیه بوده. پشت این حیاط هم حیاط نظمیه بوده. کاربری امروزی عمارت, عکاس خانه است. در سمت راست و شرق حیاط هم نمای رو به غرب ایوان نادری است. ایوان نادری رو به شرق بوده که برای ساخت ورزشگاه تخریب شده. در سمت جنوب و کنار سر در عالی قاپو مدرسه امید ساخته شده در دوره قاجار قرار دارد که امروزه به عنوان مرکز اسناد, پژوهش و کتابخانه اداره کل میراث فرهنگی قزوین است.
این بنا یکی از ۷ در ورودی به ارگ سلطنتی صفویان است که در اولین خیابان ایران(خیابان سپه قزوین) قرار دارد . ورودی از ایوان بلندی تشکیل شده وسپس وارد هشتی ۸ ضلعی میشوید که طاق آن واقعااا هنرمندانه ساخته شده است بعد وارد حیاط میشوید با فضای سبز زیبا و درختان تنومند در انتها عمارتی است که مربوط به دوره پهلوی و قاجار است.و مدتی بعنوان زندان کاربری داشته و در حال حاضر عکس هایی از شهر قزوین به نمایش گداشته میشود.این مجموعه ورودی ندارد