شاه عباس در بیشتر ایران کاروانسراهایی احداث کرده بود، که یکی از آنها در نیشابور وجود دارد که در زمانهای دور در خارج از شهر بوده، و امروز به دلیل توسعه شهر در مرکز شهر میباشد و بازدید آن خالی از لطف نیست، و امروز کاربری آن موزه میباشد. این کاروانسرا یادگار عصر صفوی است، با معماری بسیار زیبا و مختص خودش، راه ورود به کاروانسرا از ضلع شمالی است، این رباط شاه عباسی از نوع چهارایوانی با پلانی مربع شکل با مساحت 4900 مترمربع که جز کاروانسراهای بزرگ به حساب میآید. سردر بنا مرتفع و از امتداد نمای ضلع ورودی بیرون آمده و در دوطبقه طرفین سردر پَخی دارد که طاقنماهایی زیبا به چشم میخورد. در امتداد سردر با نمای آجری، هشتی قرار دارد با سقف رسمبندی و حوضی با صفا در وسط آن،در دو طرف حیاط اتاق وجود داشته، که امروزه خراب شده است. در حال حاضر ضلع شرقی این کاروانسرا به موزه نیشابور تبدیل شده است، موزهای که شامل سه بخش باستان شناسی، مردم شناسی و بخش ویژه میباشد.
این کاروانسرا که به رباط شاه عباسی معروف است ازبناهای تاریخی نیشابور می باشد که درمرکز این شهر و در خیابان امام خمینی و نزدیک میدان خیام واقع گردیده است . این کاروانسرا متعلق به دوران صفوی بوده ودر زمان شاه عباس دوم صفوی بنا گردیده است . ابعاد این کاروانسرا 69 در 68 متر بوده که مساحت تقریبی آن 4900 متر مربع می باشد .
از نکات جالب این بنا کاربری آن در زمانهای مختلف است بطوریکه در دوره قاجاریه محل نگهداری مستمندان و در دوره پهلوی بعنوان پادگان نظامی مورداستفاده قرار می گرفت تا اینکه در سال 1367 در اختیار میراث فرهنگی قرار گرفته و بعد از چند سال بازسازی و مرمت بعنوان موزه مورد استفاده قرار گرفته است .
در حال حاضر غرفه های شرقی و بخشی از جنوبی آن جهت موزه نیشابوراستفاده می گردد که شامل سکه های قدیمی ، اشیای سنگی و ... مربوط به دوران مختلف اسلامی ، نگهداری می شود .
این موزه از سه قسمت اصلی باستان شناسی ، مردم شناسی و بخش ویژه تشکیل شده است .
حجره های بخش غربی به نمایشگاه های صنایع دستی و کارگاه های آموزشی تخصیص یافته و سایر حجره ها عموما به تولید و فروش صنایع دستی محلی نظیر قلم زنی ، قالی بافی ، گیوه بافی و ... اختصاص یافته است .
در بدو ورود به این کاروانسرا شما با درب چوبی بزرگی روبرو می شود که مربوط به درب قدیم مسجد جامع نیشابور بوده و قدمت آن به سال 1120 هجری قمری باز می گردد.
کاروانسرای شاه عباسی از اسمش مشخصه که در قدیم کاروانسرا بوده، مربوط به دورهصفویان می شه. یکی از مکان های تاریخی داخل شهر نیشابور که اجریه و بازسازی شده. برای عموم بازدیدش رایگان هست. در و پنجره های چوبی داشت. چندتا غرفه صنایع دستی فعال داره مثل گیوه بافی که هم گیوه برای فروش داشتند وهم سفارش قبولمی کردن. یک قسمت وسایل قدیمی فروخته می شد بعضی علاقه به خرید داشتند. قالی بافی و موسیقی سنتی هم به چشم می خورد. موزه حیات وحش و یک موزه باستان شناسی که مبلغ کمی ورودی داشتن. چندنیمکت در اطراف فضای سبز وسط کاروانسرا بود. دسترسی خوبی داره مرکز شهر و در خیابان امام خمینی، نزدیک میدانخیام قرار داره. #گلفام_سفر
کاروانسرای شاه عباسی در حاشیه جنوبی خیابان امام خمینی (ره) و نزدیک به میدان خیام قرار گرفته است.از بناهای دورهٔ صفویان است که امروزه کاربری موزه و فروش صنایع دستی دارد.
بعضی از حجرههای پیرامون حیاط مرکزی به تولید صنایعدستی و سنتی نظیر گیوه بافی، حصیربافی، قالی بافی،سفالگری و ... اختصاص داده شده. هزینه ورودی ندارد.
#گلفام_سفر
رباط شاه عباسی همان کاروانسرای نیشابوره که به این نام شهرت پیدا کرده و در دوران حکومت «شاه عباس صفوی» این بنا ساخته شده . در دوره ی قاجاریه این کاروانسرا مدتی بهعنوان یتیم خانه و محل نگهداری یتیمها و فقرا بوده و در زمان پهلوی نیز به پادگان نظامی تبدیل شده. با توجه به استفاده ای که این بنا در طول تاریخ داشته، یک صحن مرکزی، اصطبل، سکوی ۲۴ حجره داره. در حال حاضر غرفههای ضلع شرقی کاروانسرا موزه شده که دارای بخشهای باستان شناسی و مردمشناسی است.