رصدخانه مراغه از جمله آثار و جاذبههای این شهر به شمار میرود. اما غیر از تاریخ باشکوهی که این محل دارد با مراجعه حضوری به این محل چیز باارزشی مشاهده نخواهید کرد. شاید بشود گفت این رصدخانه کاملا از بین رفته و تنها نشانی از آن دوران باشکوه به جای مانده است. پس دربازدید نباید انتظار دیدن بنایی و چنین چیزی باشید.
رصدخانهٔ مراغه در دورهٔ هلاکوخان زیرنظر خواجه نصیرطوسی در شهر مراغه ساختهشد. این رصدخانه روی تپهای در غرب مراغه در نزدیکی دو روستا به نامهای طالبخان و حاجیکرد قرار دارد .از بالای تپه دریاچه ارومیه در دوردستها قابل رویت است.رصدخانهٔ مراغه فقط مخصوص رصد ستارگان نبود و یک سازمان علمی گسترده بود که بیشتر شاخههای دانش درس داده میشد و مشهورترین دانشمندان آن زمان از جمله قطبالدین شیرازی، کاشف علت اصلی تشکیل رنگین کمان- در آنجا جمع شده بودند. ساختمان اصلی این رصدخانه به شکل برجی استوانهای ساخته شدهبود. در ساختمانهای جنبی آن یک کتابخانه و محل اقامت کارکنان تشخیص داده شدهاست.که امروزه بقایای دیوارهاروی تپه به چشم میخورد.
در سالهای اخیر گنبدی برای محافظت از بقایای این بنا بر روی بخشی از آن ساخته شدهاست.
تپه رصدخانه مراغه دارای طول ۵۱۰ متر و عرض تقریبی ۲۱۷ متر و ارتفاع ۱۱۰ متر میباشد و دارای قسمتهای مختلف از جمله برج مرکزی رصدخانه، واحدهای مدور پنجگانه، کتابخانه و محلهٔ مسکونی دانشمندان، مسجد، مدرسه، چاه آب. کارگاه بزرگ دانشمندان (شاید آزمایشگاه)میباشد.