گنبد کبود، که به مقبره مادر هولاکو نیز معروف می باشد در حدود ۱۰ متری برج مدور واقع است. این گنبد به شکل منشور ده وجهی زیبایی با طاقنما و حاشیه کاری ها در دو طبقه ساخته شده است. در این برج، کتیبه ای که تاریخ بنای آن را معلوم نماید وجود ندارد ولی کارشناسان آن را مربوط به دوره سلجوقی دانسته و تاریخ بنای آن را به سال پانصد و نود و سه نسبت می دهند. عده ای نیز به علت انتساب برج به مادر هلاکو آن را متعلق به دوره مغول می دانند ولی به عقیده «آندره گدار» تاریخ بنای برج باید مربوط به قبل از هلاکو باشد.
گنبد کبود از بناهای دورهٔ سلجوقیان در شهر مراغه میباشد. تزیینات بهکار رفته در این بنا در مقایسه با سایر بناهای دورهٔ سلجوقیان و ایلخانان مغول کمنظیر است. و عدهای آن را مربوط بهزمان مغول میدانند و عدهای تاریخ بنای برج را مربوط به قبل از هلاکوخان ذکر کردهاند. این بنا به آرامگاه مادر هلاکوخان هم معروف است.تزیینات کاشی فیروزه ای درمیان آجرهای برجسته در نمای این بنای شش ضلعی خود نمایی میکند این برج دو طبقه است. قسمت پایین، سرداب مخصوص دفن میت و قسمت بالایی، اطاقی مزین به گچبری، کاشی و نوشته، می باشد. داخل بنا، دور تا دور زیر گنبد بر حاشیه پهن از گچ، با خط نسخ قسمتی از آیه اول سوره ملک نوشته شده است. اندازه قبر که زیر گنبد قرار دارد، از حد معمول بزرگتر است.گنبد کبود در کنار برج مدور مراغه قرار دارد.
برای رسیدن به این گنبد چند خیابان را دور زدم. یکطرفه بودن مسیرها در مرکز شهر باعث این اتفاق شد. خوشبختانه محل این گنبد به درستی بر روی نقشه گوگل مشخص بود و کار را کمی راحتتر میکرد.
دسترسی به این بنا از یک خیابان کم عرض میسر است و شاید پیدا کردن جای پارک مناسب کمی سخت باشد.
اطراف این جاذبه، اخیرا کار عمرانی انجام گرفته است و علاوه بر پاساژی به روز المان مانندی هم در کنار محوطه ساخته شده است که به نظر من ابهت و زیبایی این بناها را تحت تاثیر قرار داده ایت.
اطراف محوطه نرده کشی و حصارکشی شده است و با راهنمایی یکی از کسبه، از قسمتی در انتهای مرکز خرید جدید که حصار خم شده بود وارد محوطه میشوم. گویا این معبر توسط گردشگران مشتاق باز شده است. یاد فیلمهای جنگی میافتم.
این گنبد در کنار برج مدوری قرار گرفته است.
سطح مقطع این گنبد ده ضلعی است. زیباترین قسمت این برج که در عکسها دیده بودم، بخش نزدیک به سقف بود که کاشیکاریهای فیروزهای چشمنوازی داشت. در زمان بازدید من این بخش به علت کار ترمیم پوشانده شده بود.
یک سازه آهنی هم بر بالای گنبد قرار داده شده بود که چهرهای زشت به بنا داده بود و امیدورام که بعد از اتمام کار ترمیم بنا برداشته شود.
در ورود به داخل بسته بود و پلهای هم نداشت.
سر در این گنبد بسیار زیبا طراحی و اجرا شده بود. بخش قابل توجهی از نزیینات سردر ریخته بود. اینجا هم به مانند گنبد غفاریه در بخش زیرین بنا پنجرههای آهنی داشت که تنها مانع عبور انسان میشود.
در هر ضلع این بنا آجرچینیهای با طرحهای بسیار زیبا انجام گرفته است.