یکی دیگه از زیبایی های گردشگری گیلان بقعه شیخ زاهد گیلانی با معماری منحصر به فرد و مسیر زیباشه .شیخ زاهد گیلانی از عرفا و دراویش بزرگ و از استادان شیخ صفی الدین اردبیلی ست و از صوفیان بزرگ ایران بوده.بعد از پیمودن مسیری بسیار زیبا همراه با عطر چای به گنبد هشت ترک فیروزه ای می رسیم و وقتی از حیاط شیخ زاهد به زمین زیر پات نگاه می کنی همه چیز زیباترم میشه.
شیخ زاهد گیلاننی مردی خداشناس که در سیاهرود به دنیا اومد و همونجا هم از دنیا رفت. اما این مبدا و مقصد یکی نباید به اشتباه بندازه مارو که این مرد تمام عمر یکجا نشستو فقط کشاورزی مرد. گویا به دلیل خدا پرستی و فلسفه و راهی که داشت مریدان زیادی پیدا میکنه و همین اصولش باعث میشه تو گیلان و حتی تو تاریخ ایران تغییرات به وجود بیاد نظیر به وجود اومدن سلسه صفویان که از یکی از مریدان خودش که دامادش هم بود شکل میگیره. از اینها که بگذریم بقعه فعلی تو منطقه شیخانبر لاهیجان قرار داره. اسن بقعه وسط کوههای سرسبز و چای لاهیجان قرار گرفته. گنبد آبی فیروزهایش واقعا دلبری میکنه تو اون همه سرسبزی. از بالای کوه نزدیک به بقعه چشمهای با آب زلال تا پای کوه جریان داره. مسیر تا خود بقعه سنگفرش شده و درخت نارنج و انار کاشته شده. سرستونهای چوبی بقعه ادمو پرت میکنه به سالهای دور و حال و هوای آرامش بخش دور از دنیای شلوغ امروز. محیط اینجا واقعا جون میده برای ساعتها نشستن. از حیاط بقعه مسیر لاهیجان به لنگرود و چندین روستا مشخصه. اینجا واقعا آرامش و زیبایی رو کنار هم داره.
بقعه ی شیخ زاهد گیلانی از مکان های زیارتی و سیاحتی شهر لاهیجان هست.بقعه ی شیخ زاهد در دل کوه و باغ چای و با گنبد فیروزه ای رنگ واقعا زیباست،بقعه ی شیخ زاهد روایت های بسیاری و قدمت زیادی داره و در عین سادگی بسیار جالب هست.#گلفام_سفر
حس بودن بر مزار شیخ را زمانی میتوان درک کرد که جایگاهش را در بین علمای اهل علم بدانید.
گفته می شود که خانواده او جزو دهخدایان نامی گیلان بودند و شغلشان مانند اکثر مردم آن منطقه کشاورزی بود. او در سال ۶۱۵ در منطقه سیاهورود گیلان چشم به جهان گشود.
نسبت او با چند پشت به سهروی و پس از او به حسن بصری و در آخر به حضرت علی (ع) می رسد. شیخ زاهد در طفولیت و هنگامی که هنوز به مکتب می رفت، به خدمت سید جمال الدین رسیده و مرید او شده است. آغاز زهد وی از همان اوایل کودکی بوده است. اوقات او به زراعت می گذشت و مزرعه برنجی نیز داشته است.
شیخ صفی الدین اردبیلی بنیانگذار دودمان صفوی ۱۵ سال نزد شیخ زاهد گیلانی گذرانید و با دختر او ازدواج کرد.
شیخ زاهد، صفی الدین را جانشین خود در طریقت انتخاب کرد. پس از مرگ شیخ زاهد، صفی الدین به اردبیل بازمی گردد و طریقتی به نام صفویه در آنجا بنیاد می گذارد.
در سال ۷۰۰ شیخ زاهد گیلانی در سیاهورود درگذشت و شیخ صفی الدین مقبره ای را به یاد او بنا نهاد. البته این مقبره ای نیست که امروز مشاهده می کنید. در سال ۸۹۲ هجری سلطان حیدر یکی از نوادگان شیخ صفی الدین اردبیلی خواب دید که جسد شیخ زاهد گیلانی را از آن منطقه به شیخانه بر منتقل کرده و بقعه ای باشکوه برایش احداث کرد.
برای دسترسی به بقعه ی شیخ زاهد، کافیست از خیابان کنار شیطان کوه که به همین نام است وارد شوید و بعد از قدم زدن از سنگ فرشهای کنار بقعه، به زیارت مزارش برسید
این آرامگاه در میان کوه های لاهیجان قرار داره و اگر در مسیر جاده لاهیجان به لنگرو حرکت کنید، بعد از خروج از لاهیجان میتونید در سمت راستتون این آرامگاه رو در دامنه کوه ببینید.
برای اینکه به کنار این آرامگاه برید باید از نزدیک استخر لاهیجان و میدان گلستان وارد خیابان شیخ زاهد بشید و بعد از طی حدود 2 کیلومتر جاده آسفالت که البته بعضی جاها دست انداز هم داره به اینجا برسید.
آرامگاه توی فرعی با سراشیبی زیاد قرار داره که مسیرش پله داره. ساختمان آرامگاه هم در محیط بسیار زیبایی قرار داره. و دورتا دور اون چمن و فضای سبز هست. من داخل آرامگاه نرفتم ولی زمانی که اونجا بودم (حدود 11 ظهر) خلوت بود و فقط چند تا خانم در حال زیارت بودن.
شکل گنبد این آرامگاه منحصربرد و بسیار زیباست. همچنین کاشی کاری های روی گنبد هم توی هوای صاف و آفتابی اون روز جلوه خاصی داشتن.
اطراف آرامگاه فضای سبز داره و گلکاری شده و زیباست. به نظرم ارزش یکبار دیدن رو حتما داره.
در حدود 3 کیلومتری شهر لاهیجان، یکی دیگر از آرامگاه مشایخ ایران است. راحت ترین راه دسترسی به این مکان، استفاده از ماشین سواری است. بازدید ما در روز غیر تعطیل و ابتدای روز بود. هیچ مشکلی برای پارک خودرو نداشتیم و تقریبا هیچ بازدید کننده دیگری نبود. بنا تقریبا بر روی تپه ای قرار دارد که برای دیدار با شیخ باید این تپه را بالا بروید که البته پله دارد و بالا رفتن مشکلی نخواهد بود. از بالای تپه و در واقع محوطه بقعه منظره زیبا و پانورامیک اطراف قابل دیدن است. اگر توضیحات کامل در مورد این مکان خواستید از خادم مقبره که خیلی خوب و با حوصله و با اطلاعات در مورد اینجا برامون توضیح داد می تونید کمک بگیرید. گنبو بنا معماری جالب و متفاوتی دارد. اینجا هیچ وجه ورودی ندارد و بازدید از محوطه و داخل بنا حدود نیم ساعت بیشتر طول نمیکشد.
شیخ زاهد گیلانی، از عرفای بنام قرن هفتم در گیلان بوده که مشهورترین شاگرد اون دامادش شیخ صفی الدین اردبیلی بوده که جانشین ایشان نیز بوده است، پس از مرگ شیخ زاهد، به دستور شیخ صفی الدین اردبیلی او را درحوالی سیاهورود در ناحیه غربی گیلان دفن کردند. چندین سال بعد در سال ۸۹۲ هجری سلطان حیدر صفوی یکی از نوادگان شیخ صفی الدین اردبیلی خواب دید که شیخ زاهد گیلانی به او می گوید که مقبره اش را آب دریا فرگرفته است و به او دستور داد که مقبره اش را به جای دیگر منتقل کنند، پس از آن جسد شیخ زاهد گیلانی را از آن به دامنه ی کوهی در منطقه شیخانه بر در 3 کیلومتری لاهیجان منتقل کرده و بقعه ای باشکوه برایش احداث کرد. به نظر من گنبد بلند هرمی این مقبره با کاشی های آبیش در ایران منحصر به فرد و واقعا زیباست، من گنبدی به این شکل و زیبا در ایران ندیده ام، البته شباهت ساختمان به معابد شرق آسیا نیز حس می شود.
یکی از جاذبه های لاهیجان با فاصله کمی از شهر در روستای شیخانبر در دامنه کوه واقع شده، آرامگاه شیخ زاهد گیلانی یک بنای چوبی و آجری در دل کوه، مجاور باغهای چای با گنبد فیروزه ای رنگش یکی از ساده ترین و زیباترین بناهای آرامگاهیه،شیخ زاهد استاد شیخ صفی الدین اردبیلی بنیانگذار صفویه بوده،بنا با اینکه تزیینات مختصری داره و خیلی بهش رسیدگی نمیشه ولی فضای زیبا و پرانرژی رو در اختیارتون قرار میده، معماری بنا دو اتاق تو درتو هست که علاوه بر مقبره شیخ زاهد، دو شخص دیگه هم کنارش دفن شده، شکل گنبد چندضلعیه و داخل بنا ازاره با کاشی از نوع هفت رنگ که البته سه رنگ بیشتر نداره پوشونده شده و خارج بنا که آجریه یک ایوان ستوندار سرپوشیده سه طرف بنارو گرفته که ایوان شمالی دید بسیار زیبایی به دشت پایین جاده لنگرود داره، این بنا ورودی نداره و یک خادم که دم در نشسته از بنا مراقبت میکنه، برای رسیدن به این آرامگاه باید قبل از میدان گلستان و خروج به سمت لنگرود، به سمت خیابان شیخ زاهد برید، بعد حدود سه کیلومتر به این بنا میرسید، مسیر شییداز سنگفرش برای ماشین هست، و تعدادی پله و سطح شیبدار برای افرادی که پیاده میخوان بالابرن ساخته شده،
بقعه شیخ زاهد در استان گیلان که در اطراف سیاهورود در غرب گیلان دفن شده که در دل کوه قرار گرفته ومردم زیادی برای زیارت به این مکان میامدند مسیر کاملا سنگ فرش شده بود .این بنا دارای دواتاق که مربع و مستطیل شکل بوددر کنار هم قرار گرفته بود و قسمت گنبدی آن شکل هرمی داشت که آن را باکاشی های به رنگ آبی و زرد که باگلهاو نقش سنتی پوشیده شده بودساخته اند ولی خود بنا باسفال ساخته شده بود. ورودی خانمها و آقایون از یک در بود . .
بقعه شیخ زاهد گیلانی در ۳کیلومتری لاهیجان و در روستای شیخانور قرار دارد ؛این بقعه در انتهای کوچه سنگ فرش شده با شیب زیاد قرار گرفته که البته ماشین رو هم هست ؛داخل بقعه سه مقبره بود که به گفته خادم اولی که ضریحامام زاده از نوادگان امام موسی کاظم و وسطی که ضریح چوبی بود متعلق به شیخ زاهد و آخری که ضریح نداشت متعلق به دختر تیمور لنگ هستش ؛جلوی در هم همون خادم دست فروشی میکرد و بیرون بقعه هم یه سری از خانوادها زیر انداز انداخته بودن و نهار میخوردن؛ یه گنبد کاشی کاری شده قشنگ هم به صورت چند ضلعی روی بومش قرار داره که با ستونهای پافیلی دور ساختمان نمای زیبایی رو از دور نشان میداد.
شیخ زاهد گیلانی از صوفیان بزرگ ایران و استاد شیخ صفی الدین اردبیلی بوده است. این آرامگاه در لاهیجان، ابتدای جاده لاهیجان لنگرود روستای شیخانبر قرار دارد. پس از طی حدود 50 پله به آرامگاه میرسید و درون آرامگاه غیر از بقعه شیخ زاهد دو صوفی دیگر هم دفن شده اند دو آرامگاه دیگر مربوط به شیخ رضی ودختر تیمور لنگ است. ویوی آرامگاه به مزارع چای زیباست.هزینه ورودی ندارد. کتاب شیخ زاهد گیلانی برای فروش موجود است. بوفه کوچکی هم دارد و امکانات رفاهی دیگری ندارد.این مکان در زمره آثار ملی به ثبت رسیده است
این مقبره زیبا در خروجی شهر لاهیجان بسمت لنگرود بر بالای تپه سرسبزی در کنار مزارع چای قرار گرفته است.
بعد از پارک کردن ماشین در خیابان پایین از کوچه شیب داری بسمت بالا حرکت کردیم تا به این مقبره زیبا برسیم.
در وسط کوچه پله های سنگی ساخته شده اند که از میان آنها جوی آبی روان است.
چون تنها بازدید کنندگان این مقبره در یک عصر سرد پاییزی بودیم از طرف خادم مجموعه با چای لب سوز لاهیجان مورد استقبال قرار گرفتیم.
فضای مقبره بسیار زیبا و روح نواز و سرشار از آرامش بود و ساعتها می شد آن بالا نشست و تا دوردستها را تماشا کرد و لذت برد.
#تایسیز
تاج الدین ابراهیم سنجانی از صوفیان بزرگ ایرانی و مرشد شیخ صفی الدین اردبیلی بود. مقبره زیبا و دیدنی این صوفی در روستای شیخانور لاهیجان قرار دارد که مسافران عزیز میتوانند با حرکت بسمت لنگرود این بنا را براحتی پیدا نمایند.این بنا همچون نگینی در دل کوه قرار دارد و قطعا شما را مجذوب خود خواهد نمود.#تایسیز