یکی از شگفتی های طبیعت در غرب کوه دماوند ودر شمال پارک ملی لار ، دریاچه کوچک مدوری به رنگ فیروزه ای و به قطر ده متر است که در بالای تپه ای قرار دارد و دو چشمه جوشان ( آرتیزیین ) ، درست در میان این حوضچه به بالا می آیند بدون آنکه سطح آب حوضجه تغییری کند و یا سرریزی به جای دیگر داشته باشد .
نام این دریاچه کوچک و چشمه ها " دیوآسیاب " است با آب به رنگ فیروزه ای که مملو از ترکیبات معدنی وترش مزه است .
اما این پدیده زیبا و شگفت انگیز در کجا قرار دارد ؟
شهر پلور در حاده هراز ، مسیری دارد که به ارتفاعات دامنه های دماوند می رود . از همین مسیر می توان به محل سد لار و پارک ملی لار هم رفت . بعد از عبور از محیط بانی منطقه وارد دشت لار ( دشت ورارو ) می شوید و مسیر جاده خاکی پیرامون دریاچه را در پیش می گیری . از روی پل رودخانه دلیچای می گذری . رود بعدی رود سفید آب است . در همین محل باید خودرو را پارک کرد و بقیه مسیر را پیاده در امتداد آبراهه سفید آب به سمت سرچشمه های آن پی گرفت تا چند کیلومتر بعد به تپه ای در سمت چپ رود رسید که در بالای آن چشمه و دریاچه دیوآسیاب قرار دارد .
این تپه با ارتفاع ده متر از رسوبات خود این چشمه ها ایجاد شده . یعنی در طی ده ها هزار سال به مرور املاح ناشی از چشمه ها روی هم رسوب کرده و تپه ای ایجاد کرده که چشمه ها هنوز از بالای آن با فشار به بیرون می آیند ، درست شبیه دو دهانه موتور آب چند اینچ که مانند فواره از وسط استخری وسیع به بیرون می آیند و سطح اب را متلاطم می کنند .
آب این چشمه ها به دریاچه کوچک دیو آسیاب وارد می شود ولی سطح آب دریاچه بالا نمی آید چون ظاهرا آب از فضاهایی در زیر دریاچه به پایین تپه و سرانجام به رود کوچک سفیدآب منقل می شود که در پایین این تپه قرار دارد .
در فاصله دویست سیصد متری از تپه دیوآسیاب ، تپه دیگری قرار دارد که چشمه آب معدنی دیگری بر فرازآن مانند یک جویبار آب چکان به پایین جاری است و رسوبات سفید زیبایی در مسیر خود بر روی شیب این تپه ایجاد کرده است ، و نمایی شبیه چشمه های باداب سورت که مابین ساری و سمنان قرار دارند در اینجا ایجاد شده است
نکته بسیار مهم :
این گونه پدیده های منحصر بفرد طبیعی در طول شاید ملیون ها سال شکل گرفته اند وبنابراین بیشترین احتیاط را باید کرد تا در حین بازدید از این مکان ها ، هیچ گونه خسارتی به آنها وارد نشود .
متاسفانه برخی گروه های آفرود با خودروهای خود به بالای این تپه می روند که می تواند موجب خسارات زیست محیطی به این گونه گنجینه های طبیعی کشورمان گردد .
#گلفام_سفر