برای رسیدن به خرو باید از کنار سد نهرین عبور کنیم، تا به روستای خرو برسیم. خَرو سرو کهنسالی دارد با ارتفاع حدود 25 متر که عمر آن بيش از هزار سال تخمين زده ميشود. این درخت به عنوان اثر ملی شناخته شده است. قلعه خرو از دیگر دیدنی های این روستاست. این قلعه یادگار دوران صفوی است. معماری آن از قلوه سنگ است و قلعه بر بالای تپهای با افق دید وسیع از خرو علیا و خرو سفلی قرار دارد. این قلعه دفاعی اندازه اش 18 در 21 متر و پهنای دیوارهایش به 2 متر میرسد و در هر چهار گوشه آن برجی برای دیدهبانی وجود دارد. این قلعه در فهرست آثار ملی ثبت شده است و به قلعه اسماعیلیه شهرت دارد.
روستای خرو به واسطه نزدیکی به طبس و جاده مناسب و آسفالته در روزهای تعطیل و بخصوص ایام نوروز و تابستان پذیرای مردم طبس و مسافرین است. این روستا دارای آب و هوای کوهستانی می باشد و در آن باغ های میوه و بخصوص زرد آلو ، آلو ، آلبالو ، بادام، گردو، انگور، انار و گردو و … به چشم می خورد. به خاطر نزدیکی به شهر و کوهستانی بودن آن در تابستان و شب های آن پذیرای مردمی است که از گرمای طبس برای ساعاتی به آنجا می روند.
از جاذبههای مهم این روستا قلعه خرو، طاق شاهعباسی، چشمه آبگرم معدنی مرتضیعلی، چشمه جعفری، درخت سرو كهن سال و خانه گبر است. مبدا آبی كه اغلب مزارع و باغات طبس را سیراب میكند و از طریق نهر آبی به طبس منتقل میشود از این ناحیه منشاء میگیرد.
روستای خرو دارای دو قسمت بالا و پایین ( خرو علیا و سفلی) می باشد. اکثر مردم در خرو علیا سکونت دارند. به محظ ورود به میدان ورودی روستا ، ۲ درخت سرو تنومند و زیبا خودنمایی می کنند که گمان می رود عمر هر یک بیش از هزار سال باشد. در این روستا دو اردوگاه و یا به عبارتی باغ با امکانات رفاهی وجود دارد که با هماهنگی قبلی می توان از امکانات آن استفاده نمود.
همچنین در کنار میدان ورودی روستا، کوهی است دارای شیب نسبتا ملایم که در روی آن قلعه ای تاریخی قرار دارد. گفته می شود روستای خرو در فصولی از سال محل سکونت خوانین و حاکمین طبس بوده و این قلعه به احتمال زیاد نقش حفاظت از انان را در هنگام خطر بعهده داشته است.
همچنین در روستای خرو یک پیست یا مسیر مخصوص کوهنوردی وجود دارد که با تابلو ها و خطوطی مسیر را به علاقمندان نشان می دهد. این روستا محل گردهمایی و آغاز صعود علاقمندانی است که قصد صعود به رشته کوه شتری طبس که بلند ترین قلل طبس در ان قرار دارد می باشد.
این روستا که طبسی ها آن را "خور" مینامند، در میان گردشگران غیرمحلی برای نزدیکی اش به چشمه آب گرم مرتضی علی مشهور است. اما خود روستا محلی است برای مردمان طبس، تا در فصول گرم ساعاتی را از گرمای شهر فرار کرده و به این روستای زیبای ییلاق بیایند و یا حتی شب را در آنجا اقامت کنند. این روستا در فاصله ۲۵ کیلومتری شهر طبس قرار دارد و گاها هوای آن تا ۱۰ درجه سردتر از شهر طبس است. زردآلو و هلو و گیلاس و انار از میوه های فصل بهار و تابستان است.برای اقامتمیتوان از اردوگاه دانشآموزی متعلق به آموزش و پرورش و یا اقامتگاه نیروی انتظامی استفاده کرد. پارکینگ جلوی اردوگاه نیز گاها میزبان مسافرانی است که تمایل به چادر زدن دارند. قلعه کوچکی نیز در تپه ورودی روستا دیده میشود که منتسب است به دوره اسماعیلیان.
شايد اسم ماسوله خراسان به گوشتان خورده باشد، ماسوله خراسان همان روستاي خرو است. من در سفرم به شهر نيشابور تصميم گرفتم تا يك روز را به ديدن اين روستا و جاذبه هايش اختصاص دهم. اين روستا حدود نيم ساعت با نيشابور فاصله داشت. به روستا كه رسيديم حالت پلكاني خانه ها واضح بود و بافت روستايي در آنجا كاملا حفظ شده بود. خرو از انجاهاييست كه ميتوانيد يك روستاي ناب را ببينيد از خانه ها و كوچه باغ ها گرفته تا مردم ساده زيست و كودكانش. هرچه قدر در اين روستا ميگشتم از ديدنش سير نميشدم و ذره ذره اش مرا مشغول به خود كرده بود.
اين روستا جاذبه هايي مثل ابشار هم دارد كه از مركز روستا فاصله دارد.
اين روستا معدن آلو و لواشك است و سوغات اين روستا آلوهاي معروفش هست كه در مغازه هايش ميبينيد.
#تايسيز