مردم بندرعباس در زبان محلی خود به زرتشتیان یا هندوها گبر یا گور میگویند. برای همین معبد هندوها در زبان محلی این مردم، به بت گوران یا همان بتکده هندوها شهرت پیدا کرده است.این معبد دقیقا روبروی بازار روز بندرعباس در بلوار امام خمینی قرار گرفته است. در ساخت معبد هندوهای بندر عباس از لاشه سنگ، ملات گل و ساروج، سنگهای مرجانی خاک و گچهای ضخیم ماده و گچ لویی استفاده شده است. نمای ظاهری معبد مخروطی شکل با رنگ سفید و شیارها و کنگرهای طولی است.محیط خلوتی دارد و در گوشه ای از حیاط معبد یک مغازه سوغاتی فروشی هم قرار داشت .در شب نورپردازی زیبایی داشت.ساعت بازدید:8 الی 18
معبد هندوها یا پرستشگاه بت گوران یکی از آثار تاریخی و زیبای شهر بندرعباس می باشد که ساختمان این معبد در روزگار قاجار و در سال ۱۲۱۰ قمری و در زمان فرمانروایی محمدحسنخان سعدالملک فرمانروای محلی بندرعباس ساخته شدهاست . محلی ها این بنا را بت گوران نامیدند؛ زیرا آن موقع اهالی بندرعباس، هندی ها را گور یا گبر می خواندند
ﻫﻨﺪﻭﻫﺎی ﺗﺎﺟﺮ ساکن ﺑﻨﺪﺭعباس کﻪ ﻣﻌﻤﻮﻻً ﺩﺭ ﮔﺮﻭﻩﻫﺎی ۷۰ ﺗﺎ ۸۰ ﻧﻔﺮی ﺑﻮﺩﻧﺪ ﺍﺑﺘﺪﺍ ﻣﺮﺍﺳﻢ ﻋﺒﺎﺩیﺷﺎﻥ ﺭﺍ ﺩﺭ کاﺭﻭﺍنسرﺍﻫﺎ بجا میﺁﻭﺭﺩﻧﺪ ﺗﺎ اینکه ﺩﻭ ﻧﻔﺮ ﺑﻪ ﻧﺎﻡﻫﺎی ﺷﻮﻝ ﺭﺍﻡ ﻭ ﺩﺩﻩ ﺭﺍﻡ ﭘﻴﺶﻗﺪﻡ میﺷﻮﻧﺪ ﻭ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ بانی ﺩﺳﺖ ﺑﻪ ﺧﺮﻳﺪ ﺯﻣﻴﻦ ﻭ ﺳﺎﺧﺖ ﻣﻌﺒﺪ ﺩﺭ ﺷﻤﺎﻝ ﺑﻨﺪﺭﻋﺒﺎﺱ ﺁﻥ ﺭﻭﺯ میﺯﻧﻨﺪ. ﺍﺳﻢ ﺍﻳﻦ ﺩﻭ بانی ﻭ حتی ﺳﺎﻝ ﺍﺣﺪﺍﺙ بنا که ﺑﻪ ﺳﺎﻝ ﺳﺎﻣﺒﺎﺕ ﻫﻨﺪی ﺍﺳﺖ روی کتیبهای ﻣﺮﺑﻮﻁ ﺑﻪ ﻣﻌﺒﺪ و با ﺧﻂ ﻫﻨﺪی وجود داشتهاست .
ﻣﺠﺴﻤﻪهای زیادی مانند اﺑﺮﻫﻤﺎ، ﺷﻴﻮﺍ ﻭ ﻭﺷﻴﻨﻮ در این معبد قرار داده شد و هندی ها مشغول عبادت بودند تا اینکه در سال ۱۳۴۴ هندی ها ایران را ترک کردند و این مجسمه ها را نیز با خودشان بردند و امروزه این معبد دیگر مانند قبل نیست و فقط به عنوان جاذبه گردشگری بندعباس شهرت دارد. برای بازدید از معبد هندوها می توانید از ساعت ۸ صبح تا ۶ عصر و به خیابان امام خمینی ، روبروی بازار روز مراجعه کنید .
در گذشته که تجار هندی زیادی در بندرعباس زندگی میکردند معبدی در این شهر بنا کردند که به معبد هندوها مشهور است. بر بالای این معبد که به شکل چهارگوش است گنبدی با معماری متفاوت از معماری ایرانی و الهام گرفته از معماری هندی ساخته شده که در مرکز این گنبد، میلهای بلند به نشانه محور زمین و آسمان قرار گرفته. درون ساختمان آن هم دورتادور راهروهایی برای طواف به دور محراب قرار دارد و در این راهروها قسمت هایی فرو رفته وجود دارد که مجسمه های متفاوتی از بودا در آنها قرار دارد. بخش دیگری از این معبد که در ساختمان مجاور قرار دارد مربوط به محل نگهداری هدایای زیبایی است که کشورهای مختلف به این معبد تقدیم کردند. این معبد در فهرست آثار ملی ثبت شده است ولی متاسفانه هیچگونه رسیدگی به آن انجام نمیشود . با پرداخت بلیط خیلی خیلی ناچیز 2500 تومان میتوانید از این معبد دیدن کنید.
معبد هندوها یکی از جالب ترین و تاریخی ترین نقاط گرشگری بندرعباس است که در خیابان امام خمینی، روبروی بازار روز واقع شده و از محل جمعآوری هدایای هندوها، توسط تجار هندی به سبک پرستشگاه های هندی ساخته شدهاست. این معبدکه ارتباط مهمی میان فرهنگ و هنر، هند و ایران است متاثر از معماري هندي است و از يک اتاق چهار گوش مياني که بر روي آن گنبدي قرار گرفته است تشکیل شده که دارای اتاق معبد و محراب و همینطور حجرههای کوچکی است که برای طلبههای مکتب برهمنی ساخته شده و داخل برخی از اتاقها نقاشیهای مذهبی کشیده شده که هر کدام از آنها بیانگر فلسفه خاصی از اعتقادات مختلف مردم هند است و یکی از مهمترین آنها خدای فلوتزن به نام کریشنا است و متأسفانه به علت عدم توجه اغلب نقاشیها از بین رفته است.
معبد هندوها که در شهر بندرعباس واقع شده، در سال 1271 هجری شمسی، در زمان حکومت محمد حسنخان سعدالملک و ناصر الدین شاه احداث شدهاست و ساخت ان زمان مظفرالذین شاه به پایان رسیده.اساس ساختمان این معبد عبارت است از یک اتاق چهارگوش میانی که بر روی آن گنبدی قرار گرفتهاست. سبک معماری این گنبد و مقرنسهای آن کاملاً از معماری معابد هندی متأثر است.
این معبد برای نیازهای هندوهای مقیم شهر بندرعباس که از سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴ سکونت داشته و به کارهای تجاری میپرداختند ساخته شد.هندوها پیروان مکتب برهمنی (کسانی که به خدایان برهما، ویشنو و تسیوا معتقدند) هستند و این معبد بنابر تحقیقات به عمل آمده متعلق به خدایان ویشنو است. پرستشگاه هندوها در بندرعباس از لاشه سنگ، ملات گل و ساروج، سنگهای مرجانی خاک و گچهای ضخیم ماده و گچ لویی استفاده شدهاست.ساختمان اتاق معبد ومحراب در قسمت شمالی ساخته شده ودور اتاق معبد نیز طاقچه ساخته شدهاست و دورتا دور اتاق معبد نیز ۴ راهرو وجود دارد که در گذشته زوار به دور آن زیارت میکردند. داخل راهروها حجرههای کوچکی است که برای طلبههای مکتب برهمنی در نظر گرفته شده بود. در سمت دیگر حیاط ساختمان موزه قرار دارد
بندرعباس یکی از شهرهای استان هرمزگان است که در زمان قاجار تجار هندی به این منطقه رفت و آمد زیادی داشتند که نهایتاً یادگاری از خود به نام معبد هندوها در این منطقه به جا گذاشتند. چند سال پیش بود که از این معبد بازدید کردم ولی حقیقتاً کمی مورد کم لطفی قرار گرفته بود و فضای درونی آن که با گچ سفید شده بود در چند جا ریخته بود و ظاهراً درست و حسابی مرمت نشده بود. امیدوارم اختلاف نظرهای قومی و مذهبی منشا این عدم رسیدگی نباشد. مشخصه مهم معبد گنبد آن است که با مقرنس های خاص و پله پله معماری هندی ساخته شده است. درون بنا قسمتی به عنوان محراب وجود دارد و چندین حجره کوچک و بزرگ در جای جای اتاق. در حقیقت هیچگونه مجسمه یا نماد دیگری در معبد وجود ندارد و معبد خالی شده است. تنها زینت آن نقاشی از یک الهه هندی است که بر روی یکی از دیوارها کشیده شده است که خوشبختانه این را دیگر نمیتوانستند ببرند! این معبد نزدیک بازار روز بندرعباس در خیابان امام خمینی قرار دارد و دسترسی به آن راحت است و با هزینه ورودی کمی می توانید از آن بازدید کنید.