مسجد جامع نایین 1200 سال قدمت دارد و جزو اولین مساجدی بوده که در ایران ساخته شده و مسجدی است که از لحاظ معماری در هیج جای ایران نمی توانید مشابهش را پیدا کنید . شبستان اصلی مسجد ستون های ضخیم و نزدیک به هم دارد . گچ بری های بدیع دارد. و شبستان زیرزمینی اش ، یک غار دست کند وسیع در زیر صحن و شبستان مسجد است . گنبد و گنبد خانه ندارد و تنها دارای یک مناره است . جتی آثاری از چهارطاقی های دوره ساسانی در گوشه ای از حیاط مسحد به چشم می خورد .
در بازدیدی که از مسجد جامع نایین داشتیم آقای فاضل آقایی محقق و راهنمای گردشگری نایین توضیحات بسیارخوبی راجع به این مسجد داد و بازدید از این مسجد و شبستان دست کند زیر آن ما را از نزدیک با فضای متفاوت و شگفت این مسجد 1200 ساله آشنا کرد .
اگر اهل دیدار از مکان های تاریخی هستید دیدار از این مسجد را فراموش نکنید و جزو اولویت هایتان بگذارید .
هر چه قدر از زیبایی این مسجد ساده بنویسم کم است!!! با ورود به بافت تاریخی شهر نائین اولین جاذبه گردشگری که خودنمایی میکند مسجد جامع تاریخی این شهر است. راهنماهای گردشگری بیرون مسجد میزی گذاشتهاند و برای همراهی با شما مبلغ ۵هزار تومان مطالبه می کنند. برای ورود به مسجد هم باید برای هر نفر دو هزار تومان پرداخت کنید. با ورود به مسجد و دیدن ستونهای زیادی که دور تا دور حیاط مرکزی هستند غافلگیر خواهید شد. اینجا هم از دست دوستداران میراث فرهنگی در امان نمانده و یادگاری های زیاد آن ها در جای جای مسجد دیده می شود.
در زیر شبستان مسجد زیرزمینی را میبینید که ظاهراً در زمان گرمای هوا نمازهای جماعت در آنجا اقامه می شده و جایگاه های برای چله نشین های در مسجد هم در این قسمت قرار دارد.
البته مسجد کاملا کاربرد گردشگری ندارد و هنوز هم در قسمتی از آن نماز جماعت برپاست.
در یکی از محلات قدیمی شهرستان نایین در استان اصفهان مسجدی قدیمی متعلق به زمان آل بویه قرار دارد. چیزی که در نگاه اول نظرم را به خودش جلب کرد منار بسیار بلند آجری و چند ضلعی آن بود. در حقیقت به دنبال مناره دوم میگشتم که متوجه شدم مسجد از جمله معدود مساجد تک مناره قدیمی ایران است. در حیاط مسجد صحن های کوچکی و بزرگی دورتادور هم قرار داشتند. دیوار درونی شان را سفید کرده بودند و ستون های دو طرفش را آجرکاری. پنجره های مشبک و آجری زیبای پایین دیوارها که همیشه شیفته آنها هستم حکایت از وجود زیرزمینی خنک در زیر مسجد داشت که راهی دیدن آن شدیم که البته خالی بود! طبق گفته های راهنما ظاهرا نور این قسمت توسط سنگ های مرمر نصب شده در کف مسجد یا در حقیقت سقف زیرزمین تامین میشد. کنار این مسجد خانه زیبای پیرنیا نیز قرار دارد که پیشنهاد میکنم دیدنش را از دست ندهید.
.
#مسجد_جامع_نائین
به محض ورود به این مسجد اصالت ، قدمت و بزرگی را حس می کنید و دوست دارید تمام گوشه کنار آن را تجسس کنید و سخت می توان از آن دل کند و بیرون آمد.
بر سر راه تهران به یزد نیز باید از این شهر زیبا گذر کنید.
حال کمی اطلاعات در مورد این مسجد گردآوری کردم:
نائین یکی از شهرهای استان اصفهان در مرکز ایران و مرکز شهرستان نائین است. این شهر در منطقه دشت کویر قرار گرفته است و آب و هوایی خشک و کویری دارد.
محراب این مسجد در چهلستون جنوبی قرار گرفته و دارای تزئینات گچبری بسیار زیبایی است. کتیبه منبر منبتکاری شده مسجد مربوط به سال ۷۱۱ است. بر کتیبه در چوبی مسجد، تاریخ ۷۸۴ دیده میشود.
در زیر صحن مسجد شبستان وسیعی وجود دارد که دارای ستونهایی از جنس گل رس طبیعی است که از نورگیرهایی که در سقف تعبیه شده است روشنایی آن تامین میگردد. این شبستان به منزله سرداب وسیعی بوده که در ایام تابستان مورد استفاده قرار می گرفته و دارای دو مدخل ورودی بوده که به وسیله پلههایی از صحن مسجد جدا می شود.
با الگوبرداری از مسجد پیامبر در مدینه ساخته شدهاست. حیاط بزرگی در میان دارد و پیرامون آن را شبستانهای ستوندار گرفتهاست. دهانه میانی روبه قبله و دهانه روبروی آن که ورودی مسجد است پهنتر و گشادتر از دهانههای دیگر است. مسجد جامع نائین دارای شبستان ستوندار است و بخشی از آن از مسجدهای بومسلمی گرفته شدهاست. مسجد نائین به شیوه خراسانی ساخته شدهاست، در زمان آل بویه و آل کاکویه بخشهایی به آن افزوده شد. بخش شبستان جنوبی قدیمیترین قسمت آن بود که در شیوه معماری رازی دگرگون شد. نما در شیوهٔ رازی ساخته شد ولی خصوصیات شیوه خراسانی را دارا ست. این تغییرات شامل تغییر طاق مازه دار به تیزه دار است و این مسجد اولین مسجدی است که در آن طاق مازه داز به تیزه دار تیدیل شد. نیم طیقه دوم شبستان جنوبی که بخش زنانه مسجد است در قرن هشتم به آن افزوده شدهاست. نیم طاقها و ستونهای شبستان از شیوه رازی هستند، روی ستونها گچبری زیبا کار شدهاست و آمیزهای از چهرهنگاری یافت میشود. در مسجد جامع نائین دو نوع کتیبه وجود دارد که یکی از آن گچبری است و دومی با رنگ روی گچ ترسیم شدهاست. کتیبههایی که با رنگ ترسیم شده متعلق به قرن پنجم هجری و به خط کوفی و کلاً بر روی سر در ورودی مسجد از داخل میباشد.
#نائین #مسجد_جامع #Naein #mosque