دروازه ارگ سمنان با ۷ متر ارتفاع یکی از مهمترین و معروف ترین بناهای تاریخی سمنان است که قدمت آن به زمان قاجار برمی گردد و تزئینات آن در حدی ست که حتما هنگام گذر از کنارش، نظرتان را جلب خواهد کرد. این دروازه تنها یادگار ارگ قدیمی سمنان است و شکوه آن ارگ قدیمی را به خوبی نشان می دهد. با دیدن این دروازه به راحتی می توان تصور کرد که ارگی که قبلا در این مکان بوده چه جلال و شکوهی داشته است.
اما اینکه این دروازه چرا بنا شد، داستانی جالب و شنیدنی دارد؛ شاید برایتان جالب باشد که بدانید ساخت این دروازه به سفر ناصرالدین شاه به سمنان برمی گردد. او در سال ۱۲۴۶ شمسی در مسیر رسیدن به مشهد مدت ۳ روز را در ارگ سمنان گذراند، بنایی که در آن زمان دارای ۱۲ برج مختلف و دروازه ای جنوبی بود اما هیچ دروازه ای در بخش شمالی آن وجود نداشت. ناصرالدین شاه در همان مدت اقامت کوتاه خود در سمنان به حاکم شهر دستور داد تا دروازه ای شمالی برای ارگ بسازد، دروازه ای که در سال ۱۲۶۳ و در زمان حکومت انوشیروان میرزا ضیاء الدوله ساخته شد.
دروازه دارای دو نما است، نمای شمالی و جنوبی که به صورت قرینه از همدیگر قرار دارند و البته نمای شمالی جذاب تر از نمای جنوبی ست. چیزی که نمای شمالی را از نمای جنوبی متمایز کرده، استفاده از تزئینات کاشی کاری منحصر بفرد این بنا می باشد. در واقع مناره ها و کاشی های هفت رنگ، جذابیت بینظیری را به این بخش بخشیده است. طرح نیمدایره ای سردر در نمای شمالی هم به صورت قرینه به چشم می خورد که بر روی آن نقاشی زیبا از نبرد رستم و دیو سفید نمایان است. همینطور طرح سربازان قاجاری و نمای شیر خورشید را می توان در دو طرف و زیر آن مشاهده کرد.
دروازه ارگ که امروز به میدان ارگ معروف است در تقاطع خیابان طالقانی و شیخ فضل الله نوری قرار گرفته و در سفر به سمنان می توانید به راحتی از آن دیدن کنید.
دروازه ارگ سمنان تنها جز باقی مانده ارگ حکومتی سمنان است. ناصرالدین شاه زمانی که در سفر به مشهد در ارگ سمنان اقامت داشته, دستور ساخت این دروازه را میدهد.
امروزه حریم دروازه ارگ سمنان به صورت میدانی است که در تقاطع خیابان طالقانی و خیابان شیخ فضل الله نوری قرار دارد که در دو طرف نمای شمالی و جنوبی آن فضای سنگ فرش شده وجود دارد. دو نمای دروازه ارگ دارای تزئیناتی است. در سردر نما جنوبی کاشی کاری نام ناصرالدین شاه قاجار است. و تزئینات نمای شمالی آن بسیار زیبا و کاملا سالم است و دارای 6 مناره است که دوتا دوتا تزئیناتشون شبیه به همه. در سردر آن کاشی کاری نبرد رستم با دیو سپید است. علاوه بر کاشی کاری سربازهای قاجاری, نماد شیر و خورشید پرچم دوره قاجار در دیواره ها و تاج های دروازه وجود داره. نمای شمالی در چوبی قدیمی دارد. فضای هشتی آن سقف گنبدی بدون تزئینات دارد و در دو طرف فضای هشتی دوتا حجره قرار دارد که در گذشته اتاقک های نگهبان ها بوده و امروزه فروشگاه صنایع دستی است و نمای بیرونی آنها آجر بدون تزئینات است.
اولین جایی که در سفر به سمنان ازش دیدن کردیم، دروازه ارگ سمنان بود. این دروازه باقی مونده ارگ این شهر هست که در زمان قاجار ساخته شده ولی بعدها وقتی شهر توسعه پیدا میکنه و خیابونها ساخته میشه، بقیه قسمت های ارگ رو تخریب میکنن و فقط این دروازه باقی می مونه. بازدید ازش رایگان بود چون در واقع یک میدون شهر هست. بازدید ما در ایام نوروز امسال بود و در اون زمان یک راهنما از طرف میراث فرهنگی حضور داشتن که کامل در مورد این دروازه برای ما توضیح دادن. کاشی کاری های دروازه قشنگ بود و نقش شیر و خورشید هم داشت و همینطور نقش ها و نوشته هایی در مدح ناصرالدین شاه.
دسترسی به این جاذبه خیلی راحته و خوشبختانه جای پارک هم اون اطراف راحت پیدا میشه.
#گلفام_سفر
دروازه ارگ سمنان که امروزه به عنوان نماد این شهر شناخته شده است در قسمت مرکزی شهر قرار دارد و قدمت آن به دوره قاجار می رسد. این دروازه دو قسمت شمالی و جنوبی دارد که نمای شمالی آن خیلی زیباتر هست. نقش و نگارهای کتیبه ای از قسمت های زیبای نمای شمالی است. در تزئینات نمای جنوبی هم کاشیهای هفت رنگ زیبایی دیده میشود. به تصویر کشیدن نبرد رستم و دیو و نقش سربازان قاجار توسط کاشیکاری های زیبا از دیگر جذابیت های این بنا می باشد. از این بنا هر زمان که بخواهید میتوانید بازدید کنید، ورودی ندارد و جای پارک در اطراف آن فراوان هست.
دروازه ارگ سمنان نماد شهر سمنانه،این بنا به دستور ناصرالدین شاه ساخته شده،تاریخ اتمام ساخت این بنا سال۱۳۰۲هستش.در بالای این دروازه کاشی کاری زیبایی ازتصویر نبرد رستم و دیو سفید وجود داره و کتیبه ای هست که نوشته ناصر الدین شاه و حکمران اونموقع سمنان دستور ساخت این بنا رو دادن، و اینکه این بنا توسط چه کسانی ساخته شده و تاریخ اتمام بنا رو هم زده ۱۳۰۲،بعد از اینها هم کاشیکاریهای تصویر چند سرباز قاجاری هست،این جاذبه در میدان ارگ سمنان قرار داره و ورودی هم نداره،
دروازه ارگ، بازمانده ارگ حکومتی شهر سمنان است که در دوره قاجار و به دستور ناصر الدین شاه ساخته شده است.
این دروازه، باقیمانده ارگ سمنان است و بخش های دیگر آن در ساخت و ساز شهری از بین رفته. در حال حاضر هم این دروازه به یکی از میادین شهر تبدیل شده است.
ستون های کاشیکاری شده زیبا و کتیبه ای با نقش نبرد رستم و دیو سپید، از بخش های زیبای این بنا هستند.
در زمان عید، هفت سین زیبایی در بخش مرکزی این دروازه قرار داده بودند و اینطور که راهنمای این بنا توضیح دادند، شب ها مراسم اجرای موسیقی در این مکان برگزار می شد.
این دروازه معرف شهر سمنان است و بازدید از آن زمان زیادی نیاز ندارد. جای پارک هم در اطراف میدان به راحتی پیدا می شود.
دروازه قدیمی شهر بوده است.
دروازه مربوط به دوران ناصری است و منقش به تصویر شاه قاجار است.
در داخل دروازه دفاتر ماموران دولتی است که امور مربوط به مالیات و عوارض آن دوره را انجام میدادند.
در زیبا و بزرگ چوبی و کاشی کاری های زیبا و فیروزه ای، عظمت و شکوه معماری ایرانی رادبه رخ میکشد
این دروازه دو نمای شمالی و جنوبی دارد که نمای شمالی آن به مراتب زیباتر و جذابتر از نمای جنوبی آن است.نمای شمالی دارای دو اتاق در دو طرف به قرینه یکدیگر، دو راهروری کوچک، ایوانهایی در جلوی اتاقها و مدخل اصلی که محل عبور و مرور بوده است.تزیینات کتیبهای از عناصر جالب توجه نمای شمالی است که به شکل نیم دایره در بالای مدخل اصلی به خط نستعلیق زرد بر زمینه کاشیهای لاجوردی نوشته شده است.نمای جنوبی هم از حیث استفاده از تزیینات کاشیکاری پر کارتر و مفصل تر از نمای شمالی است و در تزئینات این نما کاشیهای هفت رنگ و منارههای تزئینی زیبا به چشم میخورد.استفاده از نقوش هندسی و نقش و نگار اساطیری در این جبهه اهمیت نمای جنوبی را به عنوان دروازه ورودی شهر بیشتر می کند.به قرینه کتیبه نیم دایره نمای شمالی طرح نیم دایره ای بر پیشانی نمای جنوبی کاشیکاری شده که در آن نبرد رستم و دیو سفید به تصویر کشیده شده است و در بالای مدخل ورودی نقش سربازان قاجاری و تسلیحات آنها کاشیکاری شده است.از دیگر تزئینات کاشیکاری این نما به قرینه شکل گرفته است نقوش افسران قاجاری و شیر و خورشید به تصویر کشیده شده است.بنای اصلی دروازه از آجر به ارتفاع بیش از 7 متر ساخته شده است. یکی از شاهکارهای این بنای تاریخی، سر در جالب توجهی است که در آن تصویر تاریخی نبرد رستم و دیو سپید به طرزی خیره کننده روی کاشی هفت رنگ منقوش است.کتیبههای این بنا از آثار سید محمد باقر طباطبایی سمنانی هنرمند مشهور سمنان در دوران قاجاریه است.