این گنبد که متعلق به درویشی به نام مشتاق علیشاه است در محل میدان مشتاق کرمان قرار گرفته است و محل دفن چندین درویش به نام دیگر هم می باشد. فصل بهار وقتی که درخت ارغوان این مقبره گل می دهد احتمالا بهترین فصل برای بازدید از این مکان می باشد. به دلیل ناشناخته بودن مشتاق و زندگیش معمولا در تمام سال این مکان سوت و کور و خلوت است. البته به جز شب شام غریبان که مردم کرمان برای روشن کردن شمع به این مکان می روند. بر خلاف کل بنا که در مجوع ساده و درویشی ساخته شده است سقف یکی از گنبد ها بسیار زیباست و دیدنش خالی از لطف نیست. ( درباره مشتاق و زندگی اش و نحوه تراژیک مرگش می توانید در اینترنت سرچ کنید.)
آرامگاه مشتاقیه یکی از آثار تاریخی کرمان محسوب میشود که از دوران قاجار به جا مانده است. این آرامگاه در حاشیه میدان مشتاق یا میدان شهدا قرار دارد و میتوانید از ساعت هشت تا ۱۷ از آن بازدید کنید.
گنبد مشتاقیه محل دفن مشتاق علیشاه، از صوفیان نامی قرن سیزدهم هجری قمری است؛ همان شخصی که مبتکر سیم چهارم سه تار بود که اکنون به سیم مشتاق مشهور است. علاوه بر این، شخصیتهای بزرگ دیگری همچون کوثر علیشاه همدانی و شیخ اسماعیل هراتی نیز در این محل به خاک سپرده شدهاند.
عبور دو رشته قنات از زیر این بنا، در دورههای مختلف موجب نشست زمین و آسیب به ساختمان آن شده بود. بنابراین در دورههای بسیاری مورد مرمت قرار گرفته است.
مقبره شمالی (مقبره مشتاق علیشاه) مزین به تزیینات داخلی و منبری ارزنده از زمان قاجار است؛ ضمن اینکه حیاطی با حوض زیبا و درختانی پرشمار دارد که فضای خاصی در آن به وجود آوردهاند.
مقبره مشتاقیه که به سه گنبدان هم معروف مقبره ی سه تن از بزرگان و عارفان مشهور کرمانه. بنا از این جهت که ۳ گنبد در بالای اون مشاهده میکنید جذابیت بصری داره ، دوتا از گنبدها کاشی کاری و تزئین شده است و یکی از گنبد ها نمای آجری داره .
ساخت این بنا به دوره قاجار برمیگرده . برای رسیدن به این مکان باید خودتونو به میدان مشتاقیه برسونید ، از ویژگی های مثبت اینکه در سمت دیگر میدان مسجد جامع قرار داره که از هر دو این بنا ها میتونید در یک روز بازدید کنید. روبه روی گنبد مشتاقیه بازار سبزی فروش های کرمان هم قرار داره که گشتنش خالی از لطف نیست .
در این مکان " مشتاق علیشاه" ،" کوثر علیشاه" و "شیخ اسماعیل " به خاک سپرده شدند . مشتاق علیشاه از صوفیان و عارفان قرن سیزدهم قمری بوده ، اینطور که گفته میشه او را بخاطر عقایدش سنگسار کرده اند و به همین خاطر اینجا به نام مقبره مشتاقیه شهرت پیدا کرده .
#گلفام_سفر
می خوام براتون از یکی از دیدنی های کرمان بگم. یه باغ کوچیک ؛ یه بهشت تو دل کرمان. مقبره مشتاق علی شاه
میرزا محمد تربتی؛ معروف به مشتاق علیشاه؛ از عرفا و شعرای بزرگ. از یادگاراش سیم چهارم ساز سه تار که به اسم مشتاق شناخته میشه. مشتاق بعد اینکه قران را با صدای سه تار خوند؛ سنگسار شد و این باغ زیبا شد خونه ابدی اش. این مقبره به مشتاقیه یا سه گنبدان معروفه.
زمانی که رفتم کرمان؛ انگار یه حسی منو کشوند تا خود مقبره اش. به دوستم گفتم من باید برم توام میای؟ گفت اره. رسیدیم دم مقبره که دیدم تعطیله. غم عالم اومد تو دل . از لابلای نرده ها با حسرت سرک میکشیدم تو باغ که دیدم یه خانومی گفت، سلام تعطیله ساعت ۴ باز میکنیم. گفتم من مسافرم دیگه اون موقع نیستم. یه مکثی کرد . دستش رو کرد تو جیبش و کلید و داد به پسر بچه ۷،۸ ساله اش که داشت بازی می کرد و گفت در و باز کن بیان تو. انگار دنیا رو بهم دادن. الحق پسر بچه محبت داشت ک گفت بیا یه جای باحال نشونت بدم. مارو برد بالای بام. باد خنکی میوزید با خودم حس کردم چه خوش شانس و خوشبختم که تو این ساعت تو خلوتی بیام. سرارسره مقبره انرژی مثبت بود. چشامو بسته بودم و غرق شدم تو یه حال خوب
تو یه اتاق مقبره مرید ها هست. یکیشون که میگن زمان سنگسار مشتاق خودشو سپر میکنه و اول اون فوت میکنه.واسه رفتن به مقبره هم یه مدلیه فضا که اول واسه دیدن قبر ایشون میی. انگار قرار بری اجازه بگیری که برسی خدمت شیخ اش.فاتحه ای می خونم و بر میگردم تو حیاط. یه حس خوب یه ارامشی داشتم مثل خلا. نیم ساعتی نشستم و فقط به صدای باد که می پیچید لای درختا گوش کردم. فاتحه ای خوندم و تشکر کردم که مهمون نوازی خوبی ازم کرد تو کرمان و اجازه داد که برم سر مزارش. موقع خداحافظی یه انعام کوچیک به پسر بچه دادم و بهش گفتم بهترین هدیه رو تو این شهر به من دادی. کار خوبتو فراموش نمیکنم.
تو راه برگشت شعری که تو ورودی یکی از مقبره ها نوشته هی تو ذهنم می پیچه.دنیا همه هیچ و اهل دنیا همه هیچ؛ دنیا همه هیچ و غیر دنیا همه هیچ؛ دنیا همه هیچ و غیر دنیا همه هیچ
گنبد مشتاقیه که به سه گنبدان نیز شهرت دارد، از آثار دوران قاجار است که در گذشته در جوار قبرستان کهنه و خارج از حصار شهر قرار داشتهاست. این محوطه ابتدا مزار میرزاحسینخان بودهاست. بعدها مشتاق در سال ۱۲۰۶ هجری قمری به جرم آنکه قرآن را با نوای سهتار میخواند، سنگسار شد و پیکر او را در کنار مقبره میرزا حسین خان دفن کردند که اینک این مزار معروف به مشتاقیه است. این محل بسیار ساده و بی الایش است و شامل یک حیاط کوچک و اتاقهای مقبره هاست. مشتاقیه در بین اهل عرفان محبوبیت زیادی دارد. بازدید از این محل رایگان است.
زمانی که به کرمان رفته بودیم و برای خرید میوه به تره بار دور میدون مشتاقیه میرفتیم نظرمون رو ی ساختمون نیمه مخروبه جلب کرد چرا که هر کس رد میشد از جلوی درب اونجا تعظیم میکرد و بعد به راه خودش ادامه میداد از لابلای نرده ها نگاه کردیم و فقط قبر دیدیم و روی حساب کنجکاوی داخل شدیم.این بنا مشتاقیه نام داشت.
گنبد مشتاقیه که به سه گنبدان نیز شهرت دارد، از آثار دوران قاجار در شهر کرمان است که در گذشته در جوار قبرستان کهنه و خارج از حصار شهر قرار داشته است. این محوطه ابتدا مزار میرزاحسینخان جد اعلای سادات معروف به میرحسینی راینی بوده است. مشتاق در سال ۱۲۰۶هجری قمری به جرم آنکه قرآن را با نوای سهتار میخواند، سنگسار شد و نعش او را در کنار مقبره میرزا حسین خان دفن کردند که اینک این مزار معروف به مشتاقیه است. سه گنبد در سال ۱۲۶۰ قمری بر روی قبور مشتاق علی شاه، شیخ اسماعیل و کوثرعلیشاه بنا گردید. آثار تزئینی مجموعه مشتاقیه که در قرن اخیر ساخته شده است شامل کاشیکاری، نقاشی، گچبری، کاربندی و مقرنس میباشد.
دو گنبد این بنا دارای کاشی کاری و یکی از گنبدها نیز آجری است که از همان زمان قاجاریه که آن را ساختند به همین شکل بوده است.
میرزا محمد تربتی معروف به مشتاق علیشاه از چهرههای سرشناس عرفان و شعر ادب و هنر در سال ۱۱۷۱ هـ. ق در شهراصفهان زاده شد، و به دلیل ارادت فراوانش به شاه نعمتالله ولی به کرمان رفت که در سال ۱۲۰۶ هـ. ق به جرم آنکه قرآن را با نوای سهتار میخواند، سنگسار و کشته شد و او را در میدان مشتاقیه کرمان، معروف به گنبد مشتاقیه یا سه گنبدان به خاک سپردند.
احتمالا اطلاع دارید که ساز سه تار دارای 4 تار است، فردی که سیم چهارم را به سهتار افزود کسی نبود جز مشتاق، این سیم به سیم مشتاق معروفه.
آدرس : کرمان، میدان مشتاق (اسم جدیدش میدان شهدا)