یکی از مهم ترین بخش های میدان هیپودرم یا سلطان احمد استانبول که همواره مورد توجه توریست ها قرار میگیرد، ابلیسک تئودوسیوس است.
ابلیسک ابتدا در حدود سال 1450 قبل از میلاد و در زمان توتمس سوم فرعون مصر ساخته و برپا شد. سپس در زمان کنستانین اول امپراتور روم از مصر جابجا شد و در سال 390 میلادی در دوران تئودوسیوس اول در موقعیت فعلی برپا گردید.
ارتفاع اولیه ابلیسک در ابتدا 30 متر بوده و هم اکنون 19.59 متر میباشد که بخش پایینی آن در حین جابجایی طولانی مدت آن از مصر تا کنستانتینوپول آسیب دیده و از بین رفته است.
بر روی چهار وجه ستون تصاویری از حیوانات و اشیا کنده کاری شده است(خط هیروگلیف مصری) که ظاهرا به پیروزی های توتمس مربوط میشوند. بر روی پایه ستون که از جنس سنگ مرمر است، حجاری های زیبایی به شکل انسان ها انجام شده و زیر آن ها در دو وجه ستون متن هایی به زبان لاتین و یونانی نوشته شده است.
این ستون که در مصر ساخته شده است بلندای تقریبا ۲۰متری دارد و در میدان سلطان احمد استانبول یا هیپودروم قرار دارد. این ستون همچنین در کنار مسجد سلطان احمد با نقش برجسته هایی روی آن قرار دارد. البته طبق آن چیزی که متوجه شدیم ظاهرا این ستون ارتفاع بلندتری از حالت کنونی خود داشته.
ابلیسک در گوشه از میدان هیپودروم قرار دارد در واقع سازه ای باستانی مربوط به فرعون توتمس سوم است که توسط امپراطور در قرن ۴ بعد از میلاد به قسطنطنیه آورده شده است.
ابلیسک به ستون سنگی چهار گوش گفته میشود که هرچه ارتفاعش بالاتر میرود کوچکتر و به هرمی شکل تغییر میکند.
بر روی پایه این بنا بسیار اشکالی شبیه انسان و اشکال و خطاطی شده و میگویند که مربوط به پیروزیهای توتموس بوده است.
#گلفام_سفر
اصلیترین المان میدان هیپودروم، ابلیسک تئودوسیوس یا توتمس است. اول بگم ابلیسک چیه؟
ابلیسک یه ستون سنگی چهارگوش و بلنده که مقطعش معمولا مربع یا مستطیله و هر چی به سمت بالای ستون برید مقطعش کوچکتر میشه و تقریبه شبیه یه هرم کشیده میشه. ابلیسک های قدیمی معمولا از سنگی یکپارچه ساخته میشدند، ابلیسک ها معمولا در معماری مصریها به کار میرفت اما رومیان و سایر ملل نیز از آن استفاده میکردند. در کنار ستون تابلویی وجود داره که
توضیحاتی به چند زبان (ترکی، انگلیسی، عربی و یه زبان دیگه) در خصوص اثر نوشته شده، براساس این توضیحات :
ابلیسک تئودوسیوس متعلق به مصر بوده و در حدود سال 1540 قبل از میلاد به یادبود فرعون تتموس سوم ساخته شده که بعدها به این محل منتقل شده است. بر روی این ابلیسک نقش نگارهای هیروگلیف (هیروگلیف به حروفی گفته میشود که با کشیدن تصویرهایی از جانوران و اشیا پدید آمده باشند) بر روی ستون حک شده است، همچنین در قسمت پایه (جایی که ابلیسک بر روی آن نصب شده) نیز حجاریهای زیبایی انجام شده. همچنین هیروگلیف این ابلیسک تا چندین سال پیش قابل رمز گشایی نبوده است، بعد از رمز گشایی معلوم شد که این حجاری ها مربوط به پیروزیهای تتموس بوده. #گلفام_سفر