برای دیدن ضرابخانه باید به ضلع شمالی میدان برویم،ضرابخانه که امروزه به موزه سکه تبدیل شده است،معماری بسیار زیبایی دارد، دیوارهایی که با آجر منقش شده و گجبری شده،حوضی مربع که درست در موزه قرار دارد نور پردازی چشم نوازی می شود توسط گنبد بلند سقف و عمارت کلاه فرنگی که روی آن قرار دارد.دیدن این موزه خالی از لطف نیست.
در قسمت شمالی میدان گنجعلی خان و در داخل بازار مسگری شمالی و دقیقا روبهروی حمام گنجعلی خان، میتوان ضرابخانه گنجعلی خان را مشاهده کرد.
در این مکان، پس از ذوب فلزات، آنها را در قالبهای مخصوص میریختند تا نقش مد نظرشان روی سکه حک شود. البته در موارد بسیار زیادی نیز از قالب استفاده نمیشد و تنها با استفاده از پتک و چکشهای مخصوص، عمل ضرب سکه را انجام میدادند. در بخشی از این موزه، مجسمه استاد و شاگردی قرار دارد که در حال ضرب سکه به همین روش قدیمی هستند. این روش سنتی تا دوره حکومت ناصرالدین شاه ادامه داشت؛ پس از آن، ناصرالدین شاه، روشهای جدید ضرب سکه را وارد ایران کرد.
سن این بنا بیش از ۴۰۰ سال است و در اثر گذر زمان، دچار فرسودگی شده بود؛ همین موضوع سبب شد تا در سال ۱۳۵۰ شمسی اقدامی برای تعمیر و ترمیم این بنا صورت بگیرد. به هنگام ترمیم این بنای تاریخی، تعدادی سکه مسی و قطعاتی مرتبط با ضرب سکه کشف شد؛ این اکتشاف، کاربرد این بنا بهعنوان یک ضرابخانه از دوره صفوی را تایید کرد.
ویژگی برجسته بیرونی ضرابخانه گنجعلی خان، گنبد بلند آن و همچنین عمارت کلاه فرنگی است که وظیفه تامین بخشی از نور داخل این بنا را بر عهده دارد. زیر این نورگیر نیز حوضی مربعی شکل وجود دارد که انعکاس نور در آب داخل آن جلوه زیبایی دارد.
ضرابخانه گنجعلی خان در شهر کرمان، امروزه بهعنوان موزه سکه کرمان به فعالیت خود ادامه میدهد؛ در موزه سکه کرمان، سکههای زیادی از ادوار مختلف نظیر اشکانیان، ساسانیان، عباسی، تیموری، ایلخانی، سلجوقی، صفوی، زندیه، قاجار و پهلوی در معرض نمایش قرار گرفتهاند. علاوه بر این، سکههایی رومی و یونانی را نیز میتوان در بخشی از این موزه مشاهده کرد. تعدادی اسکانس به جایمانده از اواخر دوره قاجار و دوره پهلوی نیز در این موزه وجود دارند.
یکی از بناهایی که اطراف میدان گنجعلیخان کرمان ساخته شده ضرابخانه گنجعلیخان هست که در حال حاضر به عنوان موزه سکه فعالیت میکنه.
وقتی وارد این موزه میشین از سمت راست به چپ به ترتیب سلسله ها، سکه ها نمایش داده شده و توضیحاتی راجع به سکه ها داده شده. مثلا اگه روی سکه های یه دوره عکس شخصی بوده یا نوشته ای بوده توی تابلوی کنار هر برد میتونین راجع به اون اطلاعاتی کسب کنین.
همچنین تعدادی لباس که در قدیم با سکه ها تزیین شده بودن توی این موزه به نمایش گذاشته شده.
معماری و تزئینات ضرابخانه هم جالب توجه هست و برای تزئینات روی گچ با نقاشی شکل آجر درآوردن.
یکی از بخشهای بازار گنجعلی خان، ضرابخانه است که در حال حاضر موزه سکه میباشد. هزینه وردی 3000 تومان است. راهنمای موزه خانم مهربانی است که با علاقه و اشتیاق فراوان در مورد تاریخ سکه و اسکناس توضیحات مفیدی میدهد.
ضرابخانه در ضلع شمالی میدان است. تزئینات داخلی بنا گچ بری به شکل آجر کاذب است. بنا گنبدی بلند دارد و در رأس آن کلاه فرنگی قرار گرفته که بخشی از نور داخل را تأمین میکند. پلان بنا مربعی است و ۴ ایوان و ۴ غرفه در اطراف دارد. در زمان تعمیر بنا تعدادی سکه مسی و قطعات فلزی متعلق به ضرب سکه بدست آمده که تأییدی بر کاربرد بنا برای ضرابخانهاست. این بنا از سال ۱۳۷۰ همزمان با بزرگداشت خواجوی کرمانی به عنوان موزه سکه افتتاح شد. سکههای ادوار مختلف تاریخ از جمله اشکانیان، ساسانیان، عرب ساسانی، اموی، عباسی، گورکانی، تیموری، آل مظفر، آل مکرم، آق قویونلو، قراقویونلو، ایلخانی، صفوی، افشار، افغانها، زندیه، قاجار، پهلوی و همچنین اسکناسهایی از قاجار و پهلوی در آن وجود دارد. فضای موزه خیلی کوچک بود اما بازدید ما از موزه و گپ زدن با خانم راهنما بیش از 1 ساعت طول کشید. این موزه گرچه کوچک است اما دیدن ان خالی از لطف نیست.