لاکشمی خدابانوی هندو (همسر ویشنو) نشانه و نماد موفقيت و ثروته و از اينرو در بین معتقدین به آیین هندو بسیار مقدسه و از اونجا که جنسیتی زنانه داره بین زنان هندو و چون سمبل ثروته در بین تجار و کسبه طرفداران زیادی داره.
لاکشمی هم مثل خدای گانش و شیوا، در زندگی روزمرهی هندوها تاثیر فراوان داره و علاوه بر معابد بر سر در خونهها و مغازهها یا بالای ماشینهاشون شمایل و مجسمههاشو میشه دید چون طبق اعتقادشون برکت براشون به همراه داره!
آواتار لاکشمی، زنی زیباروی با چهار دسته که لباسهای قرمز رنگ فاخر بر تن داره و دستانش پر از طلاست و بر گل نیلوفر جلوس کرده.
حالا این بانوی توانمند چندین و چند معبد هم در هند داره و یکی از معروفترین این معابد (لاکشمی نارایان) نام داره که خیلی قشنگ و باشکوه ساخته شده. گنبدهای بلند و قرمز رنگ از مشخصههاشه و در حیاطش تعدادی مجسمه از حیوانات مختلف هست، مخصوصا مجسمهی فیل که همراه همیشگی لاکشمیه.
فقط یک نکته میمونه که ایکاش این بانو کمی هم به فکر فقرا و گدایان هندی بود تا در اون وضعیت اسفبار و فلاکت زندگی نمیکردن!
این معبد متعلق به خدابانوی لاکشمی، خدای پول و ثروت و همسرش ویشنو خدای نگهدارنده است. ما با ریکشا داخل پارکینگ معبد شدیم و بازدیدمان را از همان ساختمانها حیاط پشتی آغاز کردیم. در حیاط یک معبد بود که تقریبا در دست باز سازی بود و جلوی آن حوضی بود که وسط حوض مجسمه خدای ویشنو و یک مار بود. این مجسمه ها یکی از داستانهای حماسی ویشنو در جنگ با شر است که شر به صورت ماری تجلی کرده است و آب استخر هم نمادی از سم مار بوده که در محوطه پخش شده است و جنگ بین خیر و شر رخ می دهد. در گوشه ای از حیاط ستونی بود که با توجه به روزهای هفته مجسمه یکی از خدایان رویش قرار داشت و هر خدا در روزخاص خودش زیارت می شد. برای داخل شدن به معبد باید از حیاط جلویی خارج می شدیم. بیرون عبد جایی برای قرار دادن کیفها و لوازم اضافی بود ولی برای توریستها اتاقی در نظر گرفته بودند که کیف و موبایل و ... را داخل آن گذاشته و درش را قفل می کردند. نمای معبد که بسیار زیبا بود و ترکیبی از سنگ مرمر کرم رنگ و سرخ بود. داخل معبد نیز در گوشه گوشه آن مجسمه خدایان مثل لاکشمی، برهما، شیوا و گانش قرار داشت و هندوها با گل و نذری آنها را زیارت میکردند. یک ربعی داخل معبد ماندیم و خارج شدیم. بازدید از معبد رایگان بود.نزدیکترین ایستگاه مترو به این معبد ONGC Shivaji Stadium Station است و یا اینکه در هر نقطه از دهلی که باشید با گرفتن تاکسی یا ریکشا می توانید به دیدن این معبد بروید.
معبد لاکشمی نارایان یا همان بیرلا مندیر در دهلی در اصل متعلق به الهه ثروت، لاکشمی است ولی خدایان دیگر نیز در این معبد حضور و جایگاه مختص به خود دارند.ساختمان معبد با گنبدهایی مخروطی و کشیده با طاقهایی کم عرض و پر از تزیینات با ترکیبی از رنگهای قرمز و زرد یک بنای خوشرنگ و شاخص است. برای ورود به معبد باید از تعدادی پله بالا بروید و کفشهای خود را در آورید، اشیاء الکترونیک و کیف خود را در کمدی کلیددار بگذارید و وارد معبد شوید. مردم هند با بهترین لباسشان همراه با نذریهایی که داخل یک سبد گذاشته اند همراه گل به عبادت خدایان خود میایند واز آنجایی که علاوه بر لاکشمی الهه ثروت بیشتر خدایان معروف هندی، مانند ویشنو، شیوا، کریشنا و... در این معبد جایگاهی دارند عبادت کنندگان زیادی به اینجا می آیند و معروفترین معبد هندوهاست. هر سالن به الهه ای اختصاص دارد که هر شخص بنا بر حاجتی که دارد به زیارتشان میرود و در کنا پای مجسمه ای که با لباس و تزیینات پوشانده شده رنگ قرمزی داخل ظرفی گذاشته شده تا زیارت کنندگان برای خود علامتی برپیشانی بگذارد. مراجعین سکوت و حریم دیگران را کاملا رعایت میکنند. لاکشمی که بزرگترین تندیس و فضا برای اوست ایزدبانوی ثروت و توانگریست که بر روی نیلوفری ایستاده و همسر ویشنو است. روز مختص او جمعه است.
این معبد که نام دیگه اون لاکشمی نارایانه در غرب کانات پلس دهلی واقع شده و به خدای ویشنو و الهه لاکشمی اختصاص یافته است. هر کدام از خدایان گانش, کریشنا, شیوا و بودا در زیارتگاهی جداگانه در داخل معبد قرار دارند. این معبد شامل زیارتگاه چند خدای هندو, باغ بزرگ, چشمه ها و سالن گفتمان گیتا است.