با عبور از پله های سنگی قرار گرفته در میان طبیعت چشم نواز کندلوس، به موزه ای با 400 متر زیربنا، با نام موزه مردم شناسی کندلوس می رسیم. این بنای دو طبقه، آثار نفیس مربوط به هزاره های پیش از میلاد مسیح تا قاجار را در خود جای داده است.
موزه مردم شناسی کندلوس شامل بخش های متنوعی از قبیل اسناد تاریخی، زیورآلات، بافته ها و پوشاک، اسناد تذهیب شده و کتب خطی، ابزراآلاتی مانند قیچی، قفل و چپق و بخش نقاشی های قهوه خانه ای و سنتی است.
از با ارزش ترین آثار موجود در این موزه نسخه خطی قرآن کریم، جام با نقش قوچ مربوط به 1800 سال پیش از میلاد مسیح، سکه های اشکانی، ساسانی و ایلخانی و هزاران آثار با ارزش دیگری است که به همت بانی آن، دکتر علی اصغر جهانگیری، در طی سال ها همنشینی با مردمان روستا های اطراف کندلوس جمع آوری شده است.
موزه کندلوس که اولین موزه روستایی در جهان است سوژه های منحصر به فردی را نیز در خود جای داده نظیر سند شهر سمنگان محلی که رستم فردوسی با تهمینه ازدواج میکند،کتاب خارستان سعدی، صدای مظفر الدین شاه و فونو گراف و نظایر آن.
متاسفانه به علت سیاست مالک این موزه، امکان عکس برداری از اشیاء ارزشمند موزه نیست و با توجه به محیط کوچک موزه و تعداد زیاد گردشگران در این موزه، امکان استفاده کامل از تمام امکانات موجود نبود.
ساخت بنای این موزه از سال 1360 شروع شد و در سال 1366 مورد بهره برداری قرار گرفت.
جذابیت این موزه مردم شناسی تا آنجایی است که فقط در سال 1390 بیش از 60000 بازدید کننده از جای جای کشورمان و سایر کشور های جهان از آن دیدن کردند.
در کنار این موزه فاخر امکاناتی نظیر رستوران، کافی شاپ، فروشگا و پارکینگ اختصاصی قرار دارد.
می توانید آبمیوه ها و چای های متنوعی را در کنار غذاهای خوش طعم رستوران کندلوس نوش جان کنید و از آسیاب های کهنه کار این روستا که در حال حاضر نقش میزهای کافی شاپ آن را بازی می کنند لذت ببرید.
فروشگاه این مجموعه از هنر صنایع دستی بومیان کندلوس شکل گرفته است و انواع کارهای چوبی و بافتی از قبیل جاجیم، جوراب و ایزار(نوعی پارچه پشمی دست ساز باطرح چهارخانه) را در خود جای داده است.
موزه مجموعه فرهنگى کندلوس یکى از موزه هاى منحصر به فرد است که در آن آثارى از سفال، آبگینه، سکه، ظروف چینى و وسایل روشنایى از هزاره دوم قبل از میلاد تا دوره قاجاریه و بخش اسناد و کتب خطى، نسخ خطى کلام الله مجید، دیوان اشعار و ...جمع آورى شده است.این موزه حافظ سند محل ازدواج رستم و تهمینه هست. زمانی که مراجعه کردیم عکاسی از داخل موزه ممنوع بود.
هزینه ورودی برای این موزه پنج هزار تومان است.
برای رفتن به روستای کندلوس باید در جاده چالوس، بعد از گذشتن از شهر مرزن آباد، 6 شش کیلومتر رانندگی کنید تا به جاده ای فرعی و آسفالت در سمت راست ،به نام دوآب کجور، برسید. بعد از پیمودن 42 کیلومتر در جاده ای پر پیچ و خم و بسیار زیبا،و با توجه به تابلوهای مسیر وارد کندلوس میشوید.