بازارها علی الخصوص از نوع سرپوشیده و سنتیاش یکی از بهترین مکانها برای شهرگردی و آشنایی با مردم آن شهر است. برای رفتن به بازار زنجان از خروجی غربی شهر در مسیر آزاد راه تهران-تبریز وارد زنجان شوید و به سمت شهر برانید. انتهای این خروجی به قلب بازار زنجان میرسد. پیدا کردن جای پارک در خیابانهای مجاور بازار دشوار است. پس در اولین پارکینگ خودرو خود را پارک کنید و کمی پیاده روی کنید. بازار زنجان به دو بخش تقسیم شده است که بخش شرقی آن به هم پیوستهتر و بزرگتر است. بر روی سر در اغلب سراها و تیمچهها سال ۱۳۴۵ را خواهید دید. البته آنچنان که در منابع ذکر شده این تاریخها، زمان ساخت تیمچهها و سراها را نشان میدهد و اصل بنای بازار که عنوان طولانیترین بازار ایران را هم دارد به اوایل دوره قاجار بازمیگردد.
بازار سنتی زنجان به گفته ای بزرگترین بازار سرپوشیده ایران است که به شکل یه خط مستقیم در دو طرف خیابان ادامه پیدا کرده است و راسته ها و دالان های متعدد و متنوعی دارد. بازار زنجان حدود ۲۰۰ سال قدمت دارد و در گذشته نقش موثری بر اقتصاد مردم شهر داشته است. چندین مسجد و رستوران در داخل بازار بنا شده است و حدود ۵۰ راه ورودی و حدود ۱۰۰۰ باب مغازه دارد که نشان دهنده گستردگی و بزرگی بازار است. حمام حاج داداش یکی از گرمابه های قدیمی و تاریخی بازار بوده است که امروزه به رستوران تبدیل شده و معماری زیبای دوره قاجار را به نمایش می گذارد. گنبد این حمام تنها حمام ستون سنگی زنجان است و از آثار تاریخی زنجان محسوب میشود. سرای ملک و سرای قیصریه از سراهای معروف بازار هستند. اجناسی که در این بازار به فروش میرسد اکثرا عمده هست و کمی قدیمی تر از بازارهای لوکس و پاساژهای شهر است و بیشتر جنبه عمده فروشی دارد.
بازارها علی الخصوص از نوع سرپوشیده و سنتیاش یکی از بهترین مکانها برای شهرگردی و آشنایی با مردم آن شهر است. برای رفتن به بازار زنجان از خروجی غربی شهر در مسیر آزاد راه تهران-تبریز وارد زنجان شوید و به سمت شهر برانید. انتهای این خروجی به قلب بازار زنجان میرسد. پیدا کردن جای پارک در خیابانهای مجاور بازار دشوار است. پس در اولین پارکینگ خودرو خود را پارک کنید و کمی پیاده روی کنید.
بازار زنجان به دو بخش تقسیم شده است که بخش شرقی آن به هم پیوستهتر و بزرگتر است. بر روی سر در اغلب سراها و تیمچهها سال ۱۳۴۵ را خواهید دید. البته آنچنان که در منابع ذکر شده این تاریخها، زمان ساخت تیمچهها و سراها را نشان میدهد و اصل بنای بازار که عنوان طولانیترین بازار ایران را هم دارد به اوایل دوره قاجار بازمیگردد.
ما تنها فرصت محدودی برای حضور در زنجان داشتیم و ترجیح ما بازدید از بازار زنجان بود. اگر بخواهیم بازار زنجان را بهتر ببینیم البته یک نیم روز لازم است.
بازار زنجان علاوه بر سرایهای زیبا که البته به نظر میرسد نیاز جدی به مرمت و احیا دارند، دارای مساجد زیبایی هم هست که از آن جمله مسجد جامع، مسجد سید فتح الله، مسجد چهل ستون است.
در بخش تجاری هم بازار قیصریه، سرای کلبعلی و تیمچهی چهار دربی از جمله مراکز مهم آن است. سقف بازار در اکثر جاها گنبدی شکل است و تنها در چندجا به صورت چوبی و تیرکهای در هم تنیده است. بیشترین تراکم افراد در بازار، در بازار قیصریه و بازار میوه فروشان دیده میشود. برای ما قدم زدن در بازار حس خوشایند دیگری هم داشت، شنیدن لهجه ترکی زنجانی که بیشتر افراد به این زبان صحبت میکردند. یکی از سوالات دخترم در ورود به یک شهر جدید این است که چطور و به چه زبانی صحبت میکنند و به بهانه پرسیدن آدرس با چند نفر هم کلام شدیم تا دخترک ببیند که ترکی زنجانی چه شکلی است!
ما معمولا هر شهری میریم، جاذبه ای که بیشترین وقت رو براش میذاریم بازار قدیمیه اون شهره، بازار زنجان که به به عنوان طولانیترین بازار سرپوشیده ایران شناخته میشه مربوط به دوره قاجار و حکومت آقامحمدخانه. این بازار دارای ورودی های مختلفیه، از جمله چندین ورودی در پیاده راه سبزه میدان و مسجد جامع داره. از مهمترین قسمتهای بازار میشه به حمام حاج داداش که اکنون تبدیل به سفرخانه شده، سرای ملک، بازار مسگرها و ... اشاره کرد همچنین اگه گشنتون هم شد می تونین برین راسته جگرکیها جغور بغور بخورین یا برین دیزی سرای خوب عابدینی. واسه سوغات هم از بازار میتونین، مس، چاقو، چاروق (نوعی پاپوش یا کفش سنتی) و ... بخرید. از دیگر قسمت های بازار که برای ما جذاب بود قسمت میوه و سبزیش بود که هم قیمت هاش خیلی خوب بود هم جریان زندگی رو میشد حس کنی.
بازار زنجان طولانی ترین وبزرگترین بازار ایران وجهان است یادگاری دوران قاجاریه می باشد در ابتدای ورود بعد از اینکه مسیری را بصور ت مستقیم طی می کنید بازار به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم می شود که بازار بالا و پایین نام گرفته است مساجد ،راسته ها و سراها وهمچنین کارونسراهای زیادی در این بازار وجود دارد که هر کدام به فعالیت خاصی تخصیص یافته است چاروق های دست دوز، مس چکشی -چاقو وقند شکن-فرش زنجان -ملیله جزو سوغاتی هایی است که میتوانید از شهر زنجان به یادگاری داشته باشید