بازار سمنان که به بازار شیخ علاءالدوله شهرت دارد، در مرکز شهر قرار دارد و به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شده است.
این بازار به سبک معماری سنتی و با در نظر گرفتن وضعیت آب و هوای خاص منطقه کویری با سقفهای خشتی و آجری ساخته شده است. بازار شیخ علاءالدوله از جنوب خیابان امام خمینی سمنان و متصل به آن شروع میشود و در 2000 متری، اندکی به شمال متمایل میشود و در شمال تا گورستان قدیمی علمدار ادامه مییابد.
به سبب احداث خیابان امام، بازار شیخ علاءالدوله به دو قسمت تقسیم شده است. این بازار در قرن هشتم قمری به همت شیخ علاءالدوله سمنانی عارف مشهور ایران همزمان با بنای شبستان شیخ علاءالدوله ساخته شده است.
بازار شیخ علاءالدوله در دوره قاجاریه تعمیر و مرمت شد، ولی به مرور زمان اهمیت خود را از دست داد. این بازار را به این علت که در مسیر انتقال اموات برای دفن در گورستان علمدار بود، بازار مردهها نیز مینامند. در سالهای اخیر، با تعمیر و مرمت مسجد جامع، قسمتی از بازار توسط سازمان میراث فرهنگی بازسازی شد.
در بازار علاء الدوله، به عنوان بزرگترین مرکز خرید و فروش کالای تجاری که همیشه هیاهوی مردم، قلب تپنده آن است، به راحتی شما می توانید صنایع دستی مانند ظروف مسی، سفال و جاجیم را مشاهده و براساس سلیقه انتخاب و با قیمت مناسب خریداری نمائید.
بازار شیخ علاء الدوله شهر سمنان، که به بازار مرده ها هم معروفه، بازار قدیمی و سنتی این شهر هست.
علت نام گذاری این محل به بازار مرده ها به این علت است که در گذشته های نه چندان دور، مسیر بردن اموات برای مراسم تدفین در گورستان علمدار، از داخل این بازار بوده.
در تعطیلات عید که ما برای بازدید رفتیم، بازار تقریبا تعطیل بود و البته شاید جمعه ها تعطیل هستند ولی برای ما عجیب بود که یک بازار که جزو جاذبه های گردشگری شهر است، چطور در زمان عید و پیک حضور گردشگران، تعطیل است.
این بازار در دوره قاجاریه توسط شیخ علاء الدوله سمنانی ساخته شده و در خیابان امام شهر سمنان قرار دارد.
معماری بازار هم همانند سایر بازار های سنتی شهر های دیگر می باشد ولی ظرافت و طراحی و هنر خاصی در آن دیده نمی شود.