در حد فاصل خیابان سپه (اولین خیابان ایران) تا سبزه میدان باغی گسترده است یادگار عصر شاه طهماسب صفوی. فضایی 6 هکتاری که ابنیه تاریخی متعددی در خود جای داده.که امروزه بعضی از آنها قابل بازدید و دایر است،چندتایی تخریب شده و تعدادی در دست مرمت.ساخت اصلی این مجموعه 13-15 سال طول کشیده و با تغییر حکمرانان بناهای جدیدی در آن ساخته شده است.
با اینکه این باغ بصورت پیوسته است اما در عمل امکان عبور از همه قسمتهای آن نیست و برای اینکه از از سردرب عالی قاپو به کاخ چهل ستون برسیم باید مسافتی را از داخل خیابان پیغمبریه طی کنیم.
دروازه عالی قاپو تنها دروازه بجامانده از مجموعه 7 تایی دروازه های این باغ است.از کاشی کاری های معرق و طاق خشتی که عبور میکنیم وارد سرسرایی میشویم که با شیبی ما را به باغ دعوت میکند.
در سمت شرقی، عمارت نادری را میبینیم که در زمان نادرشاه افشار به حیاط قلعه بیگی معروف شده بود و امروزه به عنوان زورخانه ورزشهای باستانی کاربرد دارد.در ساعاتی از روز پهلوانان در این زورخانه به نمایش حرکات باستانی میپردازند که مورد بازدید و تشویق عموم مردم قرار میگیرد و هرکس میتواند مبلغی هدیه کند.
روبروی سردرب (ضلع شمالی)، دو ساختمان درکنار یکدیگر قرار گرفته،یکی با ستوهای سفید کارشده که نظمیه زمان قاجار بوده و امروزه پله های آن مکانی پرطرفدار برای عکسهای دسته جمعی گردشگران است.
دیگری عمارت آجری با طاق های فراوان که در دوره پهلوی شهربانی بوده و اکنون به عنوان موزه عکس قزوین با بهای بلیط 2000تومانی مورد بازدید عموم است.
حوضی آبی رنگ و بزرگ درباغ روبروی این دو عمارت قراردارد که در نوروز با خوش ذوقی طراحان،ماکتهایی از دوران صفویه در آن چیده میشود و برای عکاسی بسیار جالب است.
اما بیش از این نمیتوان در باغ پیش رفت.گراند هتل دردست مرمت است.پس باید به خیابان پیغمبریه برگردیم،از جلوی بقعه چهار پیامبر یهودی و امامزاده بگذریم تا به خیابان امام برسیم.درست روبروی سبزه میدان ،کوشک چهل ستون قراردارد.
عمارت کلاه فرنگی که روزگار شاه تهماسب با نقاشی های لیلی مجنون و رزم چوگان پوشیده شده بود(به یاد کاخ تبریز) و امروز در گذر زمان و دست ناملایم تغییر حکومت ها ، اکثر نقش ها تخریب شده است.امروزه به عنوان موزه خوشنویسی این عمارت باشکوه قابل بازدید است.
مدرسه امید با کاربری جدید کتابخانه ومرکز اسناد و نیز موزه قزوین از دیگر بناهای موجود در باغ صفوی است.
باغی که سرسبزی و طراوتش برازنده نام سعادت آباد است.
مجموعه دولتخانه صفوی که با نام های دیگه ای مانند مجموعه باغ صفوی، ارگ سلطنتی صفویان و ... نیز شناخته میشه شامل محدوده ای تقریبا 6 هکتاریه که بین خیابانهای پیغمبریه، سپه، هلال احمر و سبزه میدان احاطه شده است. بنای اولیه این مجموعه به دستور شاه طهماسب بعد از پایتختی قزوین انجام شد و بعد از آن در دورههای افشاریه، زندیه، قاجاریه و پهلوی بناهایی به آن اضافه یا خراب شد. در حال حاضر از این مجموعه تنها بناهای عمارت کلاه فرنگي (کاخ چهلستون) و سر در عالي قاپو از دوره صفویه باقیمانده است و بقیه تخریب شده اند ازجمله بناهای تخریب شده 6 دروازه ورود به مجموعه (اکنون فقط سردر عالی قاپو باقی مانده است)، عمارت نادری، میدان بزرگ شهر، دیوانخانه ها، عمارات جهاننما، استخر بزرگ و برج کبوتر است اما بناهای دیگری نیز مربوط به دورههای بعد وجود داره مانند عمارت قاجاری، عمارت پهلوی، مدرسه امید، گراند هتل و ....
شاه تهماسب در اواسط سلطنت خود پایتخت را از تبریز به قزوین منتقل کرد و بنابراین نیاز به یک ارگ حکومتی و بناهای مربوطه آن بود که امروزه به نام دولتخانه یا باغ صفوی نامیده می شود. این محوطه ۶ هکتاری شامل بناهایی از دوره صفوی و قاجار است مثل سردر عالی قاپو، مدرسه امید، عمارت نظمیه، موزه قزوین، گراند هتل، بقعه پیغمبریه، و کاخ چهلستون. برخی از بناها نیز تخریب شده اند مثل عمارت نادری.
مجموعه باغ صفوی از سر در عالی قاپو در خیابان سپه آغاز شده و با کاخ چهل ستون در سبزه میدان خاتمه می پذیرد.
در بازدید از این مجموعه ما به دیدن سر در عالی قاپو ، عمارت پهلوی ، مدرسه امید ، کاخ چهلستون و قدم زدن در محوطه باغ پرداختیم.
البته در بعضی از مواقع سال امکان عبور از سر در عالی قاپو و رسیدن به کاخ چهلستون از داخل مجموعه امکان پذیر می باشد که موقع حضور ما این امکان نبود.
دولتخانه یا باغ صفوی شهر قزوین متشکل از چند بناست، سردرعالی قاپو(یکی از هفت دروازه باغ) - عمارت نادری(تخریب شده) -عمارت پهلوی و قاجاری-گرند هتل(درحال بازسازی امکان بازدید نبود) - کاخ چهلستون( از مهمترین و زیباترین بناهای مجموعه، درحال حاضر موزه خوشنویسی است) و پیغمبریه( آرامگاه چهار پیامبر مسیحی) - موزه قزوین( وجود مهرهای شاهان قاجار از قسمتهای جذاب موزه است) -مدرسه امید(اولین مدرسه نوین قزوین مربوط به دوره پهلوی). قدم زدن در محوطه باغ و نشستن در سایه سار درختان سر به فلک کشیده اش و ورق زدن برگی از تاریخ کشور بسیار لذتبخش است.