اگر بخواهید موزه ها و کاخ های مجموعه گلستان را به ترتیب از قدیمی ترین به جدیدترین یا از سمت چپ به راست بازدید کنید، کاخ ابیض در انتهای بازدید قرار می گیرد. اما اگر بازدید را از سمت راست شروع کنید، این کاخ اولین موزه مورد بازدید خواهد بود. کاخ ابیض که به خاطر نمای سفید و گچبری های زیبای آن به این اسم مشهور شده است اکنون به عنوان موزه مردم شناسی فعالیت می کند. تاریخ دقیق ساخت این کاخ مشخص نیست اما احتمالا سال ۱۳۰۸ قمری زمان پایان ساخت آن است. سبک معماری آن الگو گرفته از بناهای اروپایی قرن هجدهم است. البته بخشی در دوره پهلوی به کاخ اضافه شده است که از داخل کاملا قابل تشخیص است. کاخ در دوره قاجار محل دفتر نخست وزیری و صدراعظم ها بود و حتی در دوره پهلوی نیز تا سال ۱۳۳۵ همچنان دفتر نخست وزیر بود تا اینکه به وزارت فرهنگ واگذار شد.
در طبقه دوم موزه لباس های اقوام ایرانی و همچنین مجسمه های کوچکی از اقوام مختلف به نمایش درآمده که جذاب ترین بخش موزه برای من همین بخش بود. سایر بخش های موزه معمولی و خیلی قابل توجه نبود. همچنین دو تصویر از فتحعلی شاه قاجار که بصورت قلاب دوزی و معرق پارچه است در دو طرف پلکان ورودی به طبقه دوم نصب شده که بسیار زیباست.
کاخ ابیض در مجموعه کاخ گلستان تهران ودقیقا روبروی گیت ورودی به کاخ قرار داره و به نام موزه مردم شناسی هم کابری داره.ابیض به معنی سفید میباشد واین بنا بعلت سفید بودن و شیوه ی ساخت بناهای قرن ۱۸ اروپایی گچبری و نماسازی شده که البته ورودی کاخ تماما کاشیکاری های زیبای قجری داره .ناصرالدین شاه در اواخر حکومت خود و قبل از فوتش کادوهای فراوان و ارزشمندی از سلطان عبدالحمید پادشاه عثمانی دریافت کردکه بعلت حجم زیاد وسایل و تابلوها و اراستگی زیاد بقیه تالارها سعی کردکاخ جدیدی بنا کند و هدایای سلطان عثمانی را در آن جای دهد که کاخ ابیض در ان دوره ساخته شد.داخل موزه مردم شناسی مملو از اشیاء و ماکت های افراد در شغل های مختلف است که بعلت دیر رسیدن ما به این کاخ بعد از چند دقیقه بازدید به بیرون هدایت شدیم و دربهارو بستند .ساعت چهارو نیم در نیمه ی دوم سال کل مراجعین باید کاخهارو ترک کنند.
کاخ ابیض که در بخش بلیت فروشی با نام موزه مردم شناسی نام گذاری شده است در نزدیکی ورودی مجموعه قرار دارد. قیمت بلیت بازدید از این بخش هم ۲۰۰۰ تومان است. این کاخ هم که در زمان ناصرالدین شاه ساخته شده است بنا به نوشته تابلوی راهنمای موزخ در دوره پهلوی اول به موزه مردم شناسی تبدیل شده است. در زمان بازدید من گروهی دانش آموز دختر ۱۴، ۱۵ ساله هم از این بخش موزه بازدید میکردند. تعداد زیاد دانش آموزان باعث شده بود تا سرعت بازدید کم شود ولی می توانستم از صحبتهای خوب راهنمای گروه که بسیار خوب ضرورت موزههای مردم شناسی و شناخت فرهنگ بومی را توضیح میداد، استفاده کنم. در طبقه همکف در هر بخش به معرفی آیینها یا مشاغل قدیمی با همه لوازم و لباس و هر چه که بوده پرداخته است. اما به نظر من طبقه دوم کاخ ارزش بازدید بیشتری دارد که در آن به نمایش لباسهای اقوام و هنرهایی که در کنار آن شکل گرفته، پرداخته است. در یکی از سالنهای طبقه دوم ابتدا لباسها و افزار جنگی به نمایش در آمده است. یکی از دخترها که به دوستش میگوید مگر اینها جنگ هم میکردند! به نظر من هر چقدر که پهلوی تلاش کرد سلسله قاجار را دودمانی بیکفایت نشان دهد شاید همین کار بعدها گریبان خودش را هم گرفت و خدمات عصر پهلوی زیر سایه سنگین مسایل فرعی قرار گرفت. کما این که عصر در موزه سعد آباد برای تحقیر پهلوی سنگ قبری از سگ مورد علاقه ولیعهد ناکام پهلوی به نمایش گذاشته بودند. به موزه برگردیم! بعد از بخش کوچک لباس و افزارهای جنگی، بخشی هم ابزار نمایش آیینی تعزیه و عزاداری محرم پرداخته بود. یکی از آثاری که برای من دیدنش جالب بود، تابلو مشهور لحظه تحویل سال است که در این موزه به نمایش درآمده است.
درقسمت غربی مجموعه کاخ گلستان جدیدترین عمارت وجود دارد که سبک معماری آن متفاوت از بقیه مجموعه است و به صورت اروپایی ساخته شده این بنا در زمان ناصرالدین شاه ساخته شده و در دوره های مختلف بیشتر برای کارهای وزرا استفاده می شده . اما در حال حاضر کاخ ابیض به موزه مردم شناسی تبدیل شده که در آن لباس اقوام مختلف ، سازها، قلیانها و وسایلی که مردم در دوره های مختلف و در نقاط متفاوت ایران استفاده می کردند نگهداری می شود. در قسمتی از این موزه وسایلی که برای عزاداری محرم استفاده میشده بود که ماسکهای شبیه خوانی از جالبترین قسمتهای آن بود. البته در این عمارت خبری از کاشیکاری و آینه کاری نیست و تزیینات چندانی هم استفاده نشده
در جنوبی ترین بخش محوطه کاخ گلستان, به ناگاه معماری این بنا ی آخری تغییر میکند ! و بیشتر شبیه عمارت های اروپایی است تا ایرانی و شرقی.
این کاخ به دستور ناصرالدین شاه و جهت نگهداری از مازاد هدایای دریافتی از سلطان عثمانی احداث شده است.
این عمارت از سال 1347 به موزه مردم شناسی ملی تغییر کاربری پیدا کرده است.
داخل بنا بسیار بسیار ساده و جزئیات و آثار هنری معماری و آیینه کاری و گچبری به چشم نمی خورد.
احتما در دوران بی پولی قاجار بنا شده است !!
تنوع اشیا و معلومات به نمایش گذاشته شده در موزه بسیار کم و محدود است و احساس خالی بودن بنا بسیار بیش از حضور در موزه است !! اینجا را ندیدید هم چیزی از دست نداده اید.
کاخ ابیض یکی از کاخهای مجموعه کاخ گلستان است. این کاخ برای قراردادن هدایای سلطان عثمانی در زمان ناصرالدین شاه در گوشه جنوب غربی باغ ساخته شده است. در دهه سی محل برگزاری نمایشگاه و فعالیتهای هنری بوده است و از دهه چهل موزه مردم شناسی بوده است. این موزه شامل اشیای ساده زندگی مردم نقاط مختلف کشور، آلات موسیقی، لباس و پوشش مردم مناطق مختلف ایران است. هزینه ورودی این کاخ 2000 تومان است و زمان لازم برای بازدید نیم ساعت است