از بناهای زیبای مجموعه پاسارگاد می توان به مقبره کمبوجیه دوم فاتح مصر اشاره کرد که ساخت آن مربوط به آغاز دروه هخامشیان می باشد. متاسفانه از بنای چهار گوشه این برج تنها یک دیواره از آن باقی مانده است و در مسیر کاخ های اختصاصی و بارعام با تُل تخت واقع شده است. ارتفاع این برج حدودا به 14 متر میرسد که بر سکویی سه پله ای قرار دارد. این بنا از دید هنری و معماری یکی از شاهکارهای پر ارزش و تاریخی به جای مانده از هنرمندان هخامنشی بوده است، سنگهای به کار رفته در این مجموعه سنگ سفید مرمر نما، که از معدن کوه سیوند و سنگ سیاه آهکی در پنجره های کور استفاده می کردند. ۱۰ عدد گودی پنجره مانند که (پنجره کور) نامیده میشده، در دیوارهای آن در آوردهاند و این پنجرهها را با سنگهای سیاه قاب گرفتهاند. این بنا در زمان کوروش به اندازه ای مهم و مورد استقبال واقعه شده بود که داریوش نمونه ای مشابه از آن را در نقش رستم بنا کرد، که امروزه به آن کعبه زرتشت گفته می شود که این بنا از روی مقبره کمبوجیه بازسازی شده است. اما متاسفانه الگویشان ضعیف بوده و نتوانستند بنای مانند مقبره کمبوجیه را در نقش رستم بسازند. مقبره کمبوجیه امروزه به عنوان آتشکدهای از دوره کوروش کبیر معرفی میکنند، که این اثری منحصر به فرد محسوب میشود. این بنا در فهرست میراث جهانی به نام بنای زندان ثبت گردیده است. در دوره اسلامی به نام زندان سلیمان معروف بوده است. از نظر معماری مقبره کمبوجیه دوم و کعبه زرتشت بنایی استثنایی و بی همتا می باشند، کمبوجیه دوم با معماری مقبره ی کوروش بزرگ در زمینه ساختمان سازی معاصر هخامنشیان با هم پیوند دارند.
برج سنگی از قدیمی ترین بناهای مجموعه پاسارگاد است و تاریخچه آن به اولین سال های تشکیل حکومت هخامنشی باز میگردد. این مجموعه به صورت برجی چهارگوش با ارتفاعی تقریبا ۱۴ متر ساخته شده است. آرامگاه کمبوجیه و یا زندان بردیا نام های دیگری هستند که بر روی برج سنگی گذاشته شده اند.
باستان شناسان تا کنون در مورد موارد استفاده از برج به توافق نرسیده اند. احتمال دارد برج سنگی آرامگاه کمبوجیه و یا آتشکده هخامنشیان باشد. همچنین عده ای از باستان شناسان گفته اند که برج سنگی محل نگهداری اسناد دولتی در آن زمان بوده است. شکل کلی این برج مستطیل شکل بوده اما امروزه تنها یک دیوار آن سالم باقی مانده و سه طرف دیگر تخریب شده اند.
29 پله موجود در بخش شمال غربی مجموعه پاسارگاد راه رسیدن به برج سنگی هستند. طراحی این بنا بسیار جالب بوده و بلوک ها سنگی به شکلی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند که تشخیص آن ها از یکدیگر بسیار دشوار است. همچنین گفته می شود که در ساخت بنای زرتشت از این برج الهام گرفته شده است.
در فاصله ی ۵۰۰ متری شمال کاخ اختصاصی کوروش کبیر در پاسارگاد دیوار سنگی مخروبه ای مشاهده میشود که به زندان سلیمان مشهور است. از نام اولیه بنا و کاربرد آن اطلاع دقیقی در دسترس نیست اما آنچه مسلم است این بنا بشکل برج کاملی شبیه به کعبه زرتشت در نقش رستم بوده است.از این بنا در حال حاضر فقط نمای غربی آن به جای مانده که آن هم بسیار گزند دیده است.نظریه های مختلفی برای ساخت این بنا وجود دارد که نتیجه احتمالی ان آرامگاه بوده است.