بازار اردبیل یادگاری از دوره صفوی و پیش از آن است. در قرن دهم هجری در زمان حکومت شاه تهماسب اول، بازارهای اردبیل از رونق بسیار زیادی برخوردار بودن.در قرن هفتم و هشتم بازار اردبیل رونق فراوان داشت و در دوره های بعد، قسمتی از بازار بزرگ و تیمچه ها و سراها از موقوفات بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی به شمار می رفت و درآمد و عواید حاصله به مصرف مخارج این بقعه می رسید.
بازار بزرگ هرشهر یکی از جاذبه هاییست که مسافران سعی میکنن درصورت امکان حتما یه سری به آنجا بزنند، بازار بزرگ اردبیل هم از این قاعده مستثنی نیست، این بازار خیلی بزرگ و شامل چندین بازارچه و دالون و کوچه و راسته و همچنین مسجد جامع هست، همه نوع جنس و کالا تو این بازار میشد پیدا کرد اما بیشتر سنتی و قدیمی بودند و طرح های جدید و به روز در بازار اصلا به چشم نمیخورد، قیمتها نسبتا مناسب بود اما کیفیت و تنوع آنها ضعیف بود و در مقایسه با بازار شهر تبریز که چندماه قبل رفته بودیم اصلا حرفی برای گفتن نداشت، مسجد جامع داخل بازار قدمت خیلی زیادی داشت. روی سردر یکی از ورودی های بازار یه سنگتراشی نصب شده بود که اسم بانی و سازنده و تاریخ آن حک شده بود البته خیلی واضح نبود. سقف و گنبد های بازار در بعضی نقاط بسیار فرسوده و مخروبه بود و هر لحظه ممکن بود بر سر مردم فرو بریزد. درکل جذابیت خاصی در این مکان به چشم من نخورد.البته از آنجا که پارکینگ مناسبی هم نداشت و ماشین رو جای مطمئنی پارک نکرده بودیم، زودتر برگشتیم.
بازار سرپوشیده اردبیل از دو راستهی اصلی تشکیل شده است. راسته بازار و راستهی قیصریه. اگر دنبال معماری خاصی در بازار هستید، تقریبا چنین چیزی در بازار اردبیل نخواهید دید. بجز سقفهای گنبدی که گاها مرمت هم نشدهاند تزیینات خاصی ندارد. سرایهای متصل به راستههای اصلی هم که چندان بزرگ و قابل اهمیت نیستند. بجر بازار زرگرها که البته از مجموعهی اصلی بازار دور مانده است، بقیه بازارها تقریبا فعالیت مغازهها ارتباطی با نامشان ندارند و تقریبا در همه جای بازار اصناف مختلفی به چشم میخورد. سرای قیصریه هم از این قاعده مستثنی نیست و برخلاف بازارهای قیصریه که معمولا به فروش اشیا و محصولات گرانبها تعلق دارند، اینچنین نیست. بازار اردبیل تنها برای ارتباط با مردم محلی و دیدن زندگی و فعالیت روزمرهی آنها شاید ارزشمند باشد. در بازار تعداد قابل توجهی از شهروندان جمهوری آذربایجان هم دیده میشود.
بازار اردبیل در مرکز شهر قرار دارد و توسط خیابان امام خمینی به دوبخش تقسیم شده است. این بازار قدیمی دارای راسته های متعددی از جمله راسته زر فروشان، پارچه فروشان، کفاشان، مسگران و ... است. معماری این بازار به دوره صفویه برمیگردد و دارای سقفهای گنبدی زیبایی است. این بازار کاملا حال و هوای محلی دارد و هرچیزی در ان پیدا میشود. برای گشتن داخل بازار یک الی دو ساعت زمان لازم است.
راسته بازار اردبیل یکی از جذاب ترین جاهای دیدنی این شهر هستش.
راسته بازار به معنای واقعی کلمه بازار هستش و شما از شیر مرغ تا جون آدمیزاد در اون پیدا میکنین.
بافت سنتی و زیبای این بازار از زمانهای دور حفظ شده و قرارگرفتن مسجد جامع در اون لطف دیدنش رو چندبرابر کرده.
اگر قصد خرید حلوا سیاه و تخمه آفتابگردان داغ دارید راسته بازار اولین و آخرین مقصد شما خواهد بود.
حتما از اون دیدن کنین
#تایسیز