موزه مردم شناسی اردبیل در محل حمام تاریخی آقانقی (ظهیرالاسلام) در میدان عالی قاپو ابتدای خیابان سعدی قرار داره. در این محل علاوه بر نمایش ۳۳ نوع مجسمه با پوشش محلی مردم استان اردبیل، آثار و دست نوشته های مربوط به هویت تاریخی و فرهنگی این منطقه جمع آوری و عرضه شده. این موزه محل مناسبی برای آشنایی با نحوه زندگی، آداب و رسوم، پوشش محلی مردان و زنان، نحوه پخت غذاهای محلی و آیین های خاص این استانه. این حمام رو شخصی به نام ظهیرالاسلام در دوره ایلخانی بنا نمود و ۲۰۰ سال بعد بخش هایی به آن اضافه شد. در زمان قاجار فردی به نام آقانقی مؤتمن الرعایا این حمام رو خریداری و بازسازی نموده و به همین جهته که این حمام به نام هر دو نفر نامیده می شه. در سال ۱۳۷۸ خورشیدی این حمام توسط میراث فرهنگی خریداری شد و بعد از انجام بازسازی های لازم، به موزه مردم شناسی تبدیل شد.
این موزه روبروی پیاده راه شیخ صفی الدین اردبیلی و در خیابان سعدی قرار دارد. حمام هر چند بنای اولیهاش گویا به دورهی ایلخانی میرسد ولی بنای کنونی قدمتی از عهد قاجار دارد و به نظر مرمت و بازسازی شده است. مجموعهی حمام چندان بزرگ نیست تنها یک بخش گنبد آن دارای نقش و نگاری است. به نظر میرسد نقشها در بقیه بخشها از بین رفته است و حالا همهجا با گچ سفید پوشانده شده است. حمام که حالا به عنوان موزه مردم شناسی مورد بهره برداری قرار گرفته است، با نمایش ابزار آلات، عکسها، مجسمهها و اسناد به معرفی شهر اردبیل از منظر مردم شناسی پرداخته است. خزینهی این حمام و نوع معماری سقف آن زیباست و گنبدهای هلالی شکل آن با هنرمندی اجرا شده است. هزینهی بازدید از این موره ۲۰۰۰ تومان است.
موزه باستان شناسی اردبیل در ساختمان بقعه شیخ صفی واقع شده. که با همان ورودی بقعه میتوان از موزه هم دیدن کرد. این موزه دو طبقه دارد و در آن اشیایی از هزاره قبل از میلاد تا قرن ۷ و۸ به نمایش گذاشته شده. اشیایی مثل ظروف سفالی ، سکه، طلا و زیورالات، کتاب خطی و وسایل جنگی و کتیبه هایی از ساختمان بقعه شیخ صفی. دیدن این موزه خالی از لطف نیست.
موزه ی مردم شناسی اردبیل در محل قدیمی بنایِ حمام آقانقی واقع در خیابان عالی قاپوی اردبیل بنا شده است.
قدمت این بنا به اواخر قرن هفتم هجری و دوره ی صفویه و یا قبل از آن برمیگرد.
موزه ی کوچک در نزدیکی بقعه ی شیخ صفی الدین اردبیلی هست و بازدید ازش خالی از لطف نیست.