مسجد النبی معروف به مسجد سلطانی مسجدی در شهر قزوین مساحتی قریب به ۱۴۰۰۰ متر مربع داره. کتیبههای این مسجد به دستور فتحعلی شاه قاجار ثبت گردیده. گنبد مسجد دو پوسته، و صحن مسجد چهار ایوانیست. این مسجد، همانند مسجد جامع قزوین دارای شبستانی است. این مکان محل گردهمایی نمازگزاران در هر جمعه در قزوین برای نماز جماعت است.مسجد سلطانی قزوین همراه با مسجد سلطانی بروجرد و مسجد سلطانی تهران از ساخته های دوران فتحعلیشاه قاجار هستند.
مسجد النبی که در کنار بازار قزوین قرار داره یکی از زیباترین جاذبههای شهر قزونیه، قدمت این مسجد مربوط به دوره قاجاره، و در زمان فتحعلیشاه ساخته شده و به همین دلیل قبل از انقلاب نام این مسجد، مسجد شاه بوده از طرفی به دستور فتحعلیشاه همزمان با ساخت این مسجد مساجد سلطانی تهران (مسجد شاه یا مسجد امام خمینی) و بروجرد ساخته شده بنابراین به مسجد سلطانی هم معروفه. صحن این مسجد چهار ایوانیه و دارای شبستان بزرگ و زیبایی است. مسجد دارای سه ورودیه که سردر و ورودی اصلی آن که سردر شمالیه، بسیار بلنده و سرتاسر آن با کاشی های زییا تزئین شده. در کنار بازدید از این مسجد میتونید با پیادهروی کمی بازار تاریخی قزوین و مجموعه زیبای سعدالسلطنه رو هم ببینید.
مسجد و بازار در معماری اسلامی معمولا در کنار هم دیده میشوند. در قزوین و در منتهی الیه جنوبی بازار قزوین، مسجد سلطانی که امروز مسجد النبی نامیده میشود و محل اقامهی نماز جمعه است، قرار دارد. ورود من به صحن مسجد از درب شرقی آن و سمت راستهی نجاران بود. درب دیگری که مردم عادی از آن تردد میکردند، در جانب غربی بود. مسجد با مسجد امام خمینی که قبلا مسجد شاه نام داشت شباهتهایی دارد و ناشی از هم عصر بودن ساخت هر دو مسجد در زمان فتحعلی شاه قاجار است. در هر چهار طرف مسجد مقرنسهایی در ورودی شبستان مسجد دیده میسود. در ضلع شمالی بر روی سر در رفیع مسجد یک نقارهخانه مانندی قرار دارد. یک بخش از مسجد و شبستان آن که حالا به واسطهی خیابان کشی به نظر میرسد از مجموعهی مسجد جدا افتاده، به کتابخانه یا قرائت خانه تغییر کاربری داده است و در کنار راسته نجاران قرار دارد. این شبستان از راه زمین به مسجد متصل بوده است. این شبستان در ارتفاعی پایینتر از سطح زمین قرار گرفته است. برای بازدید از این بخش باید از ورودی کتابخانه وارد شوید. در زمان بازدید من به لطف مسئول کتابخانه امکان بازدید از این بخش فراهم شد. البته ورودی کتابخانه خانهای بوده که بعدا به این قسمت مسجد و یا کتابخانهی کنونی، تخریب و متصل شده است.
مسجد النبی با نام های مسجد شاه و مسجد سلطانی، بنایی از دوره فتحعلی شاه قاجار است اگرچه گفته می شود بنای اولیه مربوط به دوره صفوی است. بد نیست بدانید دو مسجد سلطانی تهران و بروجرد نیز مربوط به دوره فتحعلی شاه قاجار هستند. مسجد النبی بزرگ ترین مسجد شهر قزوین است که اکنون محل اقامه نماز جمعه این شهر است. مسجد از نوع مساجد ۴ ایوانی و دارای گنبدی دوپوش است. من وقتی از اینجا بازدید کردم کسی داخل آن نبود اما به هنگام خروج از مسجد گفتند که شما اجازه بازدید نداشته اید! چون اینجا محل اقامه نماز جمعه است.
مسجد النبي يا مسجد سلطاني مسجد بزرگي در بخش غربي راسته وزير کاروانسراي سعدالسلطنه هست. حياط بسيار بزرگي دارد و متعلق به دوران فتحعلي شاه قاجار است. اين مسجد محل اقامه نماز جمعه قزوين است. بد نيست هنگام بازديد از سعدالسلطنه از حياط اين مسجد و راسته بازار درودگران بخش جنوب شرقي آن ديدن کنيد.
#ایران #ایرانگردی #قزوین #قزوین_گردی