ختائیان خانواده بازرگان و ثروتمندی بودند که در نزدیکی باغ شمال در خانهها و باغهای بزرگ تو در تو در کوچه صدر منزل داشتند. آنها با محافظهکاری و درایت توانستند در تمام سالهای جنگ و انقلاب آذربایجان، خود را در امان نگه دارند تا این که روسها در روز اول محرم سال 1330 علیرغم آتشبس اعلام شده، به این خانه حمله برده و افرادی را که از ترس در زیرزمین خانه مخفی شده و قرآن به سر گرفته بودند را کشتند و خانه را غارت کردند.
این خانه توسط شهرداری خریداری شده و در 11 آبان 1389 با حضور شهردار تبریز و اعضای شورای شهر و اهالی فرهنگ و هنر به نام «خانه هنرمندان تبریز» افتتاح شد و به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تبریز واگذار گردید.
ختائیان، خانواده بازرگان و ثروتمندی بودند که نزدیکی باغشمال ،در خانه ها و باغهای بزرگ در کوچه صدرخیابان ارتش جنوبی امروزی، منزل داشتند.اسنادتاریخی قدمت این خانه رابه ۱۵۰ سال قبل مربوط می سازد.این خانه تا چند سال پیش رو به ویرانی بود اما یکی از شهروندان علاقمند به آثار تاریخی تبریز(آقای تشکری)این خانه را خریداری ، مرمت و بازسازی کرد.درصحن بیرونی این بنای ۷۰۰ متری ، ۵ ستون استوارومحکم به ارتفاع ۷ متر ،قراردارد.سرستونها،پنجره ها،هشتی ها و ایوانهای این بنا به سبک معماری دوران قاجار ساخته شده است.این خانه تاریخی، همچنین دارای اتاقهای نشیمن،تالاربزرگ(طنبی) دارای طاقچه،راه پله کوچکی که یکی از اتاقها را به طبقه دوم وصل میکندنیز می باشد.طبقه دوم بیشتر به یک نیم طبقه شبیه است و دارای سه اتاق نشیمن کوچک است.حیاط اندرونی حدود ۵۰ مترمربع وسعت دارد.در قسمت شرقی حیاط،درِکوچکی وجوددارد که به زیرزمین منتهی می شود.
اتاقهای انباری،آب انبار،تنورخانه و حوض کوچک از اجرائ زیرزمین میباشند.
خانه ختائی ها توسط شهرداری تبریز خریداری ودر ۱۱ آبان ۱۳۸۹ به نام خانه هنرمندان تبریز تغییر نام یافت.این خانه هم اکنون متعلق به سازمان فرهنگی-هنری شهرداری تبریز بوده و ساختمانی اداری است که جلسات هنری و فرهنگی در آن بعضا اجرا میشود.بازدید از این خانه که در خیابان ارتش جنوبی، کوچه صدر و بن بست ختائی ها قرار دارد، رایگان است.
مرحوم استاد بهتونی با پیگیری علاقه شخصی با الهام از طبیعت زنده و میوهها و شیرینیها و غذاها در ساخت مجسمهها و حجمهای هنری شیوه نوینی را پایه گذاری کرده است.
وی همچون استاد نقاشی طبیعت را نه بر روی بوم نقاشی که به صورت سه بعدی تصویر کرده است. این موزه که قبلا در منزل شخصی وی برپا بود اکنون در قسمتی از خانه هنر تبریز در کنار باغ گلستان تبریز دایر است. این مجموعه بسیار زیبا برای علاقمندان به مجسمهسازی و آثار هنری توصیه میشود. البته بازدید از این موزه فارغ از بعد هنری آن آشنایی اجمالی از غذاها و شیرینیها و نانهای محلی منطقه برای بازدید کننده ارایه میکند.