واژه اورامان یا هورامان از دو بخش اهورا و مان به معنی خانه، جایگاه و سرزمین تشکیل شده است. روستای اورامانات تخت در جنوب شرقی شهر مریوان در استان کردستان قرار دارد که بوسیله جاده ای به طول ۷۵ کیلومتر به شهر مریوان متصل می شود. خانه های این روستا با سنگ و اغلب به صورت خشکه و به صورت پلکانی ساخته شده است. مردم منطقه معتقدند اورامانات تخت زمانی شهری بزرگ بوده و مرکزیتی خاص داشته به همین دلیل از آن به عنوان تخت یا مرکز (حکومت) ناحیه ای اورامان یاد می کرده اند. روستای اورامان تخت در کردستان، در دل کو ه های سر به فلک کشیده رشته کوه های زاگرس، در مسیر رودخانه سیروان هر ساله در آخرین چهارشنبه و پنج شنبه قبل از ۱۵ بهمن برگزار کننده آئین پیر شالیار است که بعضی از مورخان قدمت آن را هزار ساله می دانند.
درود. درسفر به کردستان روستاهای زیادی وجود دارد که هر کدام رو میشه یه جاذبه گردشگری محسوب کرد. این روستا در جاده پاوه به هجیج و بلبر به سمت مریوان قرار دارد. این روستای زیبا نیز بصورت طبقاتی مشرف به دره سبز در ارتفاعات زاگرس استان کردستان قرار دارد. مثل تمامی روستاهای دیگر استان کردستان دارای مردمانی مهمان نواز و مهربان است. اقامتگاههای مختلفی در این شهر وجود دارد. اردیبهشت بهترین موقع سفر به این روستاست. سفر به این منطقه بکر برای آرامش و لذت بردن از طبیعت پیشنهاد می کنم.
طی هفته اول مرداد ماه 1400 بالاخره "هورامان" یا اورامانات از منظر فرهنگی در چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو به عنوان بیست و ششمین اثر میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.
هورامان یا اورامان نام منطقهای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخشهایی از شهرستانهای سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستانهای روانسر، پاوه، جوانرود و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه را شامل میشود.
معماری پلکانی هورامان (که بخش اصلی از منطقه اورامانات تخت است) و خانههای دیدنی آن، روستا را بهشکل هرمگونه درآورده است که در راس این هرم قلعهای باستانی قرار دارد.
در مورد علت های نام گذاری این روستا گفته شده: هور به معنای خورشید و هورامان یعنی جایگاه خورشید است. همچنین هورامان از دو واژه هورا به معنی اهورامزدا و مان به معنی خانه و سرزمین ترکیب یافته و معناي آن سرزمین اهورا مزداست.
به غیر از وضعیت خاص روستا از نظر معماری، موقعیت چشمه های پرآب، مراسم خاص و
آداب و رسوم و وجود مقبره و مسجد پیر شالیار نشانگر اهمیت این منطقه حتی از زمان ساسانی می باشد.
از غذاهای محلی و لذیذی که توصیه میکنم حتما در سفر خود به هورامان تست کنید" قاوورمه" هست.
روستای اورامان تخت در منطقه اورامانات و در جنوب شهرستان مریوان و شمال شهرستان پاوه با فاصله 75کیلومتر می باشد.
راه دسترسی به اورامان تخت:از سنندج از طریق جاده مریوان پس از 110کیلومتر از جاده مریوان از سه راه دزلی وارد جاده هورامان شده و حدود 45کیلومتر مسیرتان را در این جاده ادامه دهید بعد از روستای دزلی و درکی به اورامان تخت میرسید..
معنی هه ورامان یعنی جایگاه خورشید و از واژه اوستایی ئورومون متشکل از دو واژه "ئورو"به معنای سرزمین و "مون"به معنای پیروز (سرزمین پیروز)می دانند..
این روستای زیبا که به هزار ماسوله کردستان معروف است در دل کوه و طبیعت زیبا با معماری پلکانی شگفت انگیز سالانه گردشگران و توریستهای زیادی را از تمام نقاط جهان به خود جذب میکند.
مراسم آیینی و مذهبی پیرشالیار که دو بار در سال(اردیبهشت و بهمن ماه)برگزار می شود که قدمتی چندهزارساله دارد.
پیرشالیار از شخصیت های مقدس و اسطوره ای اورامان است که خانه ،آرامگاه و چله خانه او از مکانهای مقدس اورامان است.
مردم این روستا مردمی بسیار باسخاوت و خونگرم هستند با لباسهای کوردی زیبا که به زبان هورامی صحبت میکنند.
هنگام بازدید از روستا از صنایع دستی این منطقه که به دست اهلی روستا ساخته میشود غافل نشوید و به اقتصاد روستا کمک کنید و میتوانید شال دستباف،گلیم،گیوه،ظرفهای چوبی،خشکبار خیلی باکیفیت و ارگانیگ و محصولات کشاورزی بخرید.
یکی از مقاصد زیبای گردشگری و طبیعت گردی در اردیبهشت ماه اورامان تخت علی الخصوص روستای بلبر زیبا که در ۷۰ کیلومتری شهرستان سروآباد سنندج میباشد.
این روستا در مجاورت رودخانه سیروان و در دامنه کوههای شاهو است که سبک معماری پلکانی دارد .
جاده های پیچ در پیچ و ناهموار و باریکی دارد و قدمتش به دو هزار سال پیش برمیگردد.
گویش این روستا هورامی یکی از شاخه های زبان کردی است.
در کنار این روستا چشمه آب معدنی کوچکی میباشد که به گفته بومی های آن منطقه برای سنگ کلیه بسیار مفید است.
مشاغل این منطقه کشاورزی ،دامپروری،زنبورداری می باشد.
روستای هورامان تخت از توابع شهرستان مریوان و استان کردستان است. لقب هزارماسوله به اورامان تخت دادن بخاطر ساختار خانه ها
کل روستا از طریق راه های باریک بهم راه داره و پر از نان های محلی و غذاهای محلی هست و لباس های کردی و صنایع دستی با قیمت مناسبی عرضه میشه
هرساله جشنی هم در اورامان تخت برگزار میشه به نام مراسم پیر شالیار و توریست و گردشگرای زیادی به خودش جذب میکنه
#تایسیز
هورامان منطقه ایست در جنوب شرقی کردستان مابین شهرهای مریوان و کامیاران روستاهایی با معماری صخرهای در قلب زاگرس !
هورامان به معنی سرزمین هور یا اهوراست .
تمامی خانه ها از سنگ ساخته شدهاند بسیار ساده و بی آلایش .اندک زمین های قابل کشت را به باغهایی پلکانی تبدیل کردهاند .هورامان طبیعتی بینظیر دارد کوههایی سر به فلک کشیده و دشتهای لاله واژگون شاید تنها جایی از ایران که از زباله در امان مانده است .
زمستانهای بسیار سرد و تابستانهایی گرم دارد مردم در اواخر بهار دیگر در روستاها نمیمانند و به ههوار ( قله کوهها ) میروند که در انجا سیاه چادر و خانه های موقتی دارند ! احترام مردم به طبیعت ستودنی ست .
روستای هورامان تخت بزرگترین روستای این منطقه است ؛ مقبره پیرشالیار در هورامان تخت است و هرسال مراسم کومسای و عروسی پیرشالیار برگزار میشود؛ هتل شادی هورامان و خانه های روستایی و محلی برای کمپینگ در هورامان تخت برای اسکان وجود دارد .
روستای زیبای دیگر روستای سلین است گرمترین نقطه استان کردستان در کنار رود سیروان .در این روستا هتل سلین محل مناسبی برای اقامت است و از تفریحات اینجا قایق هایی هستند که با قیمت ناچیز مسافران را به دیدن سیروان سد داریان و چشمه بل میبرند.#تایسیز
سلام.این سفر خیلی واسمون جالب بود.رفته بودیم مریوان و دریاچه زریوار.از اونجا به سمت کرمانشاه بر میگشتیم که از محلیها ادرس پرسیدیم .گفتن از سمت دزلی برید قشنگه.ما هم رفتیم.اولش اینجور بود گفتیم ok.ولی چشمتون روز بد نبینه جاده پر پیچ و خم بود ولی یکی از زیباترین جاده های ایرانه اگه نگم بهترینه.مردمشم عالین.یه روستایی به اسم هجیج هست قسمت نشد بریم.به پاوه رسیدیم غروب بود و ما چون اون موقع میترسیدیم نشد که بمونیم.البته محلیها خیلی ازمون خواستن بریم خونشون ولی ما نرفتیم.ولی اگه اهل مسافرت با ماشین هستید اورامانات رو برید و روستاهاش رو بگردید.فوق العادس فوق العاده.متاسفانه من اهل عکس انداختن نیستم و همه عکسهاییم که از هر جایی میزارم زیاد جالب نیستن.ایشالا از این به بعد#تایسیز