مسجد جامع دامغان یکی از معروف ترین اماکن باستانی دامغان است. این مسجد باشکوه قدمت بسیار زیادی دارد و در تاریخ ۱۵ دی ماه سال ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۸۱ ، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. قدمت این بنای تاریخی به قرن چهارم و پنجم هجری باز میگردد. البته این سازه در طول این سالها بارها بازسازی شده است.
مناره مسجد جامع دامغان ۳۱ متر ارتفاع و ۱۰۵ پله دارد. این مناره باستانی دارای دو کتیبه به خط کوفی است. کتیبه اول در ارتفاع ۱۰ متری مناره قرار گرفته است. بر روی این کتیبه آیه ۳۵ سوره نور نوشته شده است. کتیبه دوم در ارتفاع تقریبی ۲۹ متری مناره قرار دارد.به احتمال زیاد آیات 18 و 19 آل عمران بر روی این کتیبه ثبت شده است. از دیگر نقاط برجسته این مناره تزئینات آجرکاری و کاشیکاری در بالای مناره است.
بزرگترین شبستان مسجد به صورت ایوان به سبک معماری سلجوقیان در ضلع غربی احداث شده است. در این قسمت ایوانی مرتفع با ستونهای مکعب مستطیل و قطور به ایوانهای کناری متصل شده است. در جنوب غربی شبستان محراب مسجد قرار دارد.
از قسمتهای دیگر این مسجد می توان به مسجد سرهنگ، زیرزمین و صحن جدید مسجد ( که شبیه گنبد مسجدالاقصی طراحی شده است ) اشاره کرد که در سالهای بعدی ساخته و بارها مرمت شده است.
این مسجد در شمال شرقی شهر دامغان و در خیابان شهید مطهری قرار دارد.
در زمان مراجعه ما، مسجد تعطیل بود و با کمک اهالی و در زدن مداوم و همراهی خادم مسجد توانستیم به صورت اجمالی به این سازه عظیم و فوق العاده نظری بندازیم و از زیبائی اون دچار حیرت بشیم.
مسجد جامع دامغان در شمال شرقی شهر دامغان و روبروی مدرسه حاج فتحعلی بیگ یا همان مدرسه پامنار قرار گرفته که ادرس دقیق ان در گوگل مپ درج شده است ؛ این مسجد درای ستونهای اجری زیادی است که روی ستونها سقفهای گنبدی آجری کار شده که معماری خاصی روی ان انجام شده است ؛ در کنج این ستونها تورفتگی طراحی شده که به تمام ستونهاو سقفهای این مسجد به صورت معماری خاصی متصل است به طوری که اگر درستونهای انتهایی مسجد گوش خود را به یکی از کنجهای ستون بچسبانید و در ابتدای ستونهای مسجد کسی در کنج به ارامی و یواش حرفی بزند به صورت واضح ارتباط صدا صورت میگیرد ؛ درقسمت جنوبی مسجد سه ایوان قرار دارد که ایوان وسط بلندتر و عریضتر از ایوانهای طرفین است و محراب مسجد در همین ایوان قرار گرفته است#گلفام_سفر
این مسجد در مرکز شهر دامغان خیابان شهید مطهری ، کوچه قیصریه رو به روی مدرسه پامنار قرار دارد و قدمت آن به زمان قاجار بر میگردد. دارای ۳۵ متر طول، ۱۸ متر عرض و دو ردیف ستون است که سقفهای دایره وار آجری بر روی این ستونها کار شده است. دو در ورودی دارد که یکی به زیر گنبد قیصریه و در دومی به محله خوریا راه دارد. در صحن حیاط مسجد چهار شبستان قراردارد. یک مناره در گوشه ای از مسجد قرار دارد که تزیینات آجری و کاشیکاری های زیبایی دارد که از آنها به عنوان قدیمیترین کاشیکاری ها نام برده مبشود و در وسط مناره کتیبه زیبایی به خط کوفی نوشته شده است.
مسجد جامع دامغان در شمال شرقی شهر دامغان و روبروی مدرسه پامنار قرارداره. این مسجد دارای ۳۵ متر طول، ۱۸ متر عرض و دو ردیف ستون است که روی ستونها سقف های مدور آجری کار شده و در فاصله بین آجر ها با گچ بند کشی شده . در ضلع جنوبی صحن مسجد سه ایوان وجود داره که ایوان وسط بلندتره و و محراب نیز در همین ایوانه. در ضلع غربی و شرقی نیز شبستان های مسجد هستند.
منار مسجد جامع دامغان قدیمی ترین بخش مسجده که کاشیکاری های کمی هم هنوز روش مونده ، ارتفاع منار در حدود 27متره.خود مسجد هم سطحش از کف حیاط پایین تره و نمای داخلش تماما از آجره و مسجد دارای دو ردیف ستونه که گنبدهای داخل مسجد روی اونها سوار شده.
مسجد جامع دامغان در نزدیکی سایر اثار تاریخی این شهر است . بخش های مختلف مسجد جامع در چندین دوره تاریخی ساخته شده است. قدیمی ترین بخش مناره و زیرزمین مسجد میباشد که مربوط به دوره سلجوقیه است. معماری زیبای اجرکاری در مناره واقعا شگفت انگیز است. زیرزمین مسجد تخریب شده و بعدها در دوره قاجار بازسازی شده است. برای بازدید از زیرزمین بایستی از کلیددار مسجد بخواهید درب را باز کند و مبلغ 5هزار تومان نیز دریافت میکند. این زیرزمین ویژگیهای خاصی دارد. انعکاس صدا وقتی در مرکز مسجد میایستید و جالبتر از ان، انتقال صدا بصورت ضربدری بین ستونها. یعنی اگر در کنج ستون مسجد چیزی بگویید و یک نفر دیگر گوشش را در کنج ستون مقابل قرار دهد به وضوح صدای شما را میشوند که واقعا جالب و عجیب است. شبستانی که در سمت راست قرار گرفته است و کاشکیاری های زیبایی دارد مربوط به دوره پهلوی است و گنبدی نیز در پشت این مسجد در سالهای اخیر به ان اضافه شده است. بازدید از این مجموعه همه روزه ممکن است و به جز زیرزمین بازدید از سایر بخشها رایگان میباشد.
مسجد جامع دامغان، یکی از آثار تاریخی و دیدنی شاخص در این شهر است. نشانه هایی از معماری دوره های مختلف مانند غزنوی و سلجوقیان در این مسجد وجود دارد ولی بنای اولیه آن متعلق به قبل از قرن چهارم هجری است.
این مسجد چهار شبستان و یک مناره به ارتفاع ۳۲ متر دارد که البته بخشی از آن تخریب شده. جالب ترین قسمت این مسجد، بخش مسجد زیر زمین است که هوای خنکی دارد و تابستان ها از این بخش استفاده میشود. این قسمت به نوعی طراحی شده که صدای سخنران، به صورت آکوستیک و یکنواخت در همه جای مسجد پخش میشود و یکی دیگر از نکات جالب این بود که طاق های این بخش با طراحی هندسی جالبی ساخته شده بود و در کنار یک ستون آن، اگر کسی به صورت خیلی آهسته صحبت میکرد، در کنار ستون ضربی روبه رو، فرد دیگر میتوانست آن صحبت ها را بشنود.
به علت همزمانی زمان بازدید ما با زمان برگزاری نماز جماعت، ما از داخل شبستان اصلی دیدن نکردیم.
این مسجد در محله قیصریه دامغان قرار دارد و بازدید از آن رایگان است. جای پارک خودرو در خیابان پشتی مسجد به راحتی پیدا میشود.
تاریخ بازدید: نوروز ۹۸
این مسجد جامع یکی از بناهای ارزشمند مربوط به قرن ﭺهارم هجری هست . دو در ورودی در شمال شرق وجنوب شرقی دارد که یکی به زیر گنبد قیصریه و دیگری به محله خوریا باز می شود.مناره مسجد جامع دامغان در قسمت شمال شرقی مسجد واقع شده است و تاریخ بنای آن سال ۵۰۰ هجری قمری میباشد ودروسط این مناره کتیبه ای با خط کوفی آیه ای از سوره ای نور را در خود جای داده خودنمایی می کند.
قسمت بالا وانتهای مناره هم یک ردیف کاشی کاری است که جزو قدیمی ترین کاشی های ایران میباشد. خادم مسجد جامع باوجود بسته بودن مسجد با روی باز و البته کمی با تعجب گوشه گوشه ی مسجد را نشانمان داد ممنونیم از ایشون.