یکی از جاذبه های زیبای کشورمان رود ارس است که به آن آراز هم گفته میشود.این رود خروشان در جوار کلیه شهر های مرزی شمال غرب کشورمان است و علاوه بر رونق آن شهرها در حد فاصل شهرهای کشورمان و کشورهای همسایه شمالی قرار گرفته است اکثر شهرهای آن ناحیه گه گاه که برای تفریح به آنجا میروند در کنار ارس موسیقی زیبای آذری گوش کرده و از فضای آنجا لذت میبرند که این موضوع فضایی لذتبخش برای ما ساخته بود.این رود خروشان مرزی علاوه بر زیبایی خاصی که به آن منطقه داده دیدنیهای اطرافش از قدمت بالایی برخوردار است.در بیشتر نقاط اطراف ارس بخصوص جلفا شاهد ژئوسایتها و مناطق تاریخیی بودیم که بسیار برایمان جالب بود.
رود ارس از معروف ترین رودخانه های منطقه ماست و تعیین کننده چندین مرز بین المللی که بعد از عهدنامه ترکمانچای این اتفاق رخ داد. ارس از کوه های ترکیه سرچشمه می گیرد و سرتاسر مرز شمال غربی ایران را همراهی و در نهایت در دشت مغان از ایران خارج و وارد کشور آذربایجان شده و به رودخانه کورا و در نهایت خزر می ریزد. وجود پل ها، گذرگاه های مرزی، سدها، و سایر آثار تاریخی مثل کاروانسرا و کلیسا و ... در حاشیه این رود، ارس را تبدیل به یک رود تاریخی کرده است. جاده مرزی حاشیه ارس از شمال غربی ترین نقطه تا دشت مغان بسیار زیبا و قشنگه.
بیخود نیست که حافظ در وصفش گفته: ای صبا گر بگذری بر ساحل رود ارس/ بوسه زن بر خاک آن وادی و مشکین کن نفس
در سفرمان به شهر جلفا رود ارس بسيار ما را جذب و محو زيبايي اش كرد و تصميم گرفتيم تا مسير اين رود را تا سد ارس دنبال كنيم. مسير كوهستاني و تقريبا خلوت بود و با آرامش تمام از اين مسير زيبا لذت برديم. نشستن در طبيعتي با چشم اندازي از رود ارس بسيار باصفاست و ديدنش را توصيه ميكنم.
ارس رودخانه ای مرزی است که در سمت جنوبیاش فقط ایران است ولی شمال آن از غرب جمهوری نخجوان و ارمنستان و اراضی اشغالی قرهباغ و جمهوری آذربایجان است. آراز هر چند در این منطقه شناخته شده است اما سرچشمهاش جایی در جنوب ارزروم و منطقه بین گول است.
ارس که در زبان ترکی آراز شناخته میشود از جایی حدود 45 کیلومتری غرب پلدشت تا پارس آباد خط مرزی اشاره شده در بالا را شامل میشود.
جاذبههای بسیار زیادی در این فاصله قرار دارد که از دریاچه سد ارس، پل آهنی جلفا، کلیسای چوپان، کاروانسرای خواجه نظر در نزدیکی جلفا تا حمام کردشت و پل های خداآفرین در حاشیه این رود می توان نام برد.
مرز زمینی برای تردد به جمهوری نخجوان در جلفا و مرز نوردوز برای ورود به ارمنستان بر روی این رود قرار دارد.
بهترین مسیر دسترسی رود ارس از جاده تبریز جلفا است اما اگر اهل جاده های پر پیچ و خم طبیعت بکر باشید باید از منطقه قره داغ با نام رسمی ارسباران راهی دیدن رود ارس بشوید.
رود ارس در سال 1813 میلادی در پی عهد نامه ترکمنچای بعنوان مرز ایران و رو سیه انتخاب شد. این رود بسیار خروشان میباشد.این رود از دیدنیهای شهر جلفا میباشد. این رود از منطقه آرپا چای در آناتولی ترکیه سرچشمه میگیرد و از کشورهای ترکیه و ارمنستان گذشته و پس از عبور از ایران وارد جمهوری آذربایجان شده و به رود خانه کورا میریزد.
رود زیبای ارس مرز شمالی کشور خیلی زیباست جاده ی مرزی که از کنار رود میگذرد پر از دیدنی ست دراین جاده از شرق تا غرب رانندگی کنید و سد زیبای ارس کلیساهای سنت استپانوس مریم و چوپان، کاروانسرای خواجه نظر، شهر جلفا،یادواره شهدای پل آهنی ،آبشار آسیاب خرابه ،پل های تاریخی خدا آفرین و انارهای وحشی کنار جاده را ببینید و آراز آراز خان را بیاد صمد بهرنگی گوش دهید. مرز نخجوان و نوردوز در این جاده هستند#تایسیز