شاه نعمت الله شاعر و عارف ماهانی کرمانی از پدری عرب و مادری ایرانی زاده شد. از ۵ سالگی در پی عرفان قدم در وادی سختی گذاشت. او که هم عصر با حافظ شیراز بود شعرهای زیادی هم سرود.میگویند او و حافظ با هم دیدار هم داشته و چند مشاعره رندانه هم با هم کرده اند؛
.همانجا که شیخ نعمت الله میگوید:
ما خاک راه را به نظر کیمیا کنیم صد درد را بگوشه چشمی دوا کنیم
و حافظ شیرین سخن در جواب میسراید که :
آنانکه خاک را بهنظر کیمیا کنند آیا بود که گوشه چشمی بما کنند؟
از معماری و رمز و راز گنبد فیروزه ای این آستان گفتیم،که مورد توجه و بررسی چندین دانشمند و ریاضیدان خاجی قرار گرفته است، اینست که : دکتر وینسنت کارلز کارشناس ارشد ریاضی در دانشگاه اترخت که مدتی بر روی طرح گنبد فیروزه ای این بنا پژوهش می کرد، در طرح این گنبد به 11 قسمت مساوی رسید و از آنجا که در بسیاری از گنبدها از اعداد زوج برای معماری استفاده می شود این عدد شگفتی کارلز را برانگیخت چرا که از نظر ریاضی، محیط دایره بطور معمول به قسمت های مساوی زوج تقسیم می شود. این استاد ریاضی درتوضیح ساختمان شگفت انگیز این گنبد می گوید زمانیکه 360 را 11 تقسیم شود عددی حاصل می شود که برای ساخت این گنبد طرحی بینظیر بوده و آشنایی کاشی کاران ایرانی آن زمان با تمام محاسبان ریاضی این گنبد و چگونگی ساخت آن اعجاب انگیز است. آرامگاه شاه نعمتالله ولی شامل مجموعهای از ابنیهی تاریخی است که هر کدام با توجه به پیشینهی تاریخی خود بخشی از سبک معماری ایرانی اسلامی را معرفی میکنند. ابنیهای که متعلق به دورههای تاریخی متفاوت هستند؛ از دوران پس از تیموریان گرفته تا دوران قاجار که بیشترین توسعهی بقعه مربوط به آن دوره است.
یکی از برجستهترین دیدنی های استان کرمان، آرامگاه شاه نعمت الله ولی محسوب میشود. این مجموعه تاریخی به مرور زمان شکل گرفته است و ویژگیهای معماری از دورههای تاریخی مختلف را به نمایش میگذارد. همچنین جو آرامشبخش و روحانی آن، بر هر بازدیدکنندهای تاثیری شگرف مینهد.
شاه نعمت الله ولی با توجه به طریقت جدیدی که در تصوف ایجاد کرد، از اقطاب صوفیان به شمار میرود. ایشان موسس سلسله نعمت اللهی در تصوف است. از ویژگیهای طریقت شاه نعمت الله ولی که منجر به تفاوت سلوک او با سایر صوفیان میشود، یکی فرهنگ کار است و دیگری ارادت به ائمه اطهار بود. برخلاف بسیاری از طریقتهای تصوف که گوشهنشینی و دوری از خلق را زمینهساز رشد و تکامل میدانند، شاه نعمت الله ولی همواره حضور در اجتماع و خدمت به خلق را بهمنظور تصفیه دل توصیه میکرد. خودش نیز با توجه به علاقهای که به زراعت داشت، از این طریق امرار معاش میکرد.
بارزترین اثر وی در کنار آثار متعدد عرفانی به نثر، دیوان شعری است مشتمل بر قصاید، غزلیات، مثنویات، دوبیتیها و... که در حدود ۱۵۰۰۰ بیت دارد. از دیگر آثار ارزنده وی شرح کتاب عرفانی «لمعات» اثر فخرالدین ابراهیم عراقی است. البته آن دسته از آثار شاه نعمت الله ولی که به زیور طبع آراسته شدهاند، تعداد قابلملاحظهای دارند؛ آثاری نظیر رسالههای شاه نعمت الله ولی، شرح اخلاص، فیوضات، برزخیه، معرفت نفس، مهدیه، مکاشفه و ...
این آرامگاه که امروزه مساحتی در حدود ۳۵۰۰۰ متر مربع دارد از ابنیه تاریخی مربوط به دوره صفوی است. ساختمان اولیه این بنا اتاقی چهارگوش و مسقف به تاق گنبدی بود که در سال ۸۴۰ هجری قمری بنا شد. بهمرور زمان قسمتهای دیگر به اتاق اولیه افزوده شدند که بیشتر آنها مربوط به دوران شاه عباس و ناصرالدین شاه قاجار هستند و بخش اعظم توسعه مجموعه در زمان قاجار صورت گرفت.
از دیگر بخشهای این آرامگاه موزه شاه نعمت الله ولی و فروشگاه کتاب است. در قسمت شمالی دالان ورودی، کتابفروشی و در بخش زیرین این دالان موزه قرار دارد. در این موزه اشیای باارزشی نگهداری میشود که غالب آنها با فرهنگ تصوف مرتبط هستند. برخی از آثار موزه شامل کشکولهای آراسته به خط و نقش، تبرزینهای تراشیده شده، پتهشالهای سوزندوزی شده بوده و شمشیرهای مرصع با جلد چرمی، سپرهایی از پوست کرگدن و فولاد، کتابهای خطی با چاپهای سنگی، ظروف چینی و بلوراز دیگر قطعات این گنجینه هستند.
در نزدیکی شهر کرمان ، شهریست بنام ماهان ، شهری خوش آب و هوا با آسمان و ستاره ها و ماه قشنگش که نام شهر واقعا برازنده آن است . مثل ماه
در این شهر ، شاعر بزرگ و عارف قرن ۸ و ۹که در دوره تیموری میزیسته ، آرمیده است که بخاطر پیشگویی ها و شعرهایش شهرت جهانی رسید . مکانی مفرح و سرسبز با معماری بینظیر ایرانی - اسلامی که از مهمترین مکانهای گردشگری ماهان به حساب میاد .
باغ مزار شاه نعمت الله ولي در منطقه ي ماهان كرمان واقع شده است.
در ورودي باغ نوشته شده ايشون شاعر و عارف قرن هشت و نه هجري بودند و از اثارشون ميتوان به ديوان اشعاري با ١٦٠٠٠ بيت شعر، ١١٤ رساله عرفاني و قصيده ي معروف پيشگويي و شرح لمعات اشاره كرد.
اين بنا بيش از ٦٠٠ سال قدمت دارد چندين صحن و ...
و بسيار باغ زيبايي هست ورودي نداشت و ورود براي عموم ازاد بود.
شاه نعمت الله ولی ، عارف و صوفی نامدار ایرانی در هفتصد سال قبل و هم عصر با حافظ می باشد . شاه نعمت الله ولی در عین حال شاعر بوده و دیوان شعر بزرگی دارد . پیش گویی های منسوب به وی در دیوان اشعارش در باره شاهان بعد از خود و از جمله شاهان قاجار و پیش بینی های جنگ های جهانی و وقوع انقلاب اسلامی ، از دیگر شاخصه های این پیشوای اهل تصوف می باشد . فرقه بزرگی از اهل تصوف به نام نعمت اللهی ها ، از پیروان شاه نعمت الله ولی می باشند.
بقعه و بارگاه آرامگاه شاه نعمت الله ولی در شهر ماهان در 35 کیلومتری جنوب کرمان قرار دارد.
در شهری که خیلی نزدیک به کرمان است و نامش ماهان،ارامگاه بزرگ مردی قرار دارد که عمری حدود ۱۰۰سال داشت.
نود و هفت سال عمر خوشی بنده را داد حیّ پاینده
عارفی که در جستجوی طریقت و مراد عراق و حلب و حجاز و ترکستان را پیمود و نهایتا در ایران تا آخر عمر سکنی گزید.عارفی چنان بزرگ که پس از مرگش مریدی از هند بر سر مقبره اش گنبدخانه ای بنا کرد و بنای آرامگاهش تا همین اواخر مشمول پیشرفت بوده.
تاریخ اولیه بنا یعنی همان گنبدخانه را عصر صفوی گویند و در هر دوره قسمتی به این باغ مصفا اضافه شد اما عمده پیشرفت و تغییرات در دوره جناب وکیل که از حکام قاجار در کرمان بوده شکل گرفت.
باغ زیباییی که آرامگاه شاه را در برگرفته روح را وادار به آرامش میکند و کاشی کاری های قدیمی خوش رنگ و لعاب ورودی ذهن چشم را به ضیافت هنر و رنگ دعوت میکند.
داخل بنا و اطراف مقبره شاه فضای بزرگی جهت عبادت است که در گوشه و کنار آن مقبره های متفاوتی دیده میشود،اصلی ترین آن مربوط به یکی از فرزندان شاه است و روبه روی این قبر حجره ای است که اعضای خاندان امینی را جای داده است و مزین به نور سبز .
بر روی سنگ قبر این بزرگوار صندوقی چوبی شیشه ای است و گنبدی بلند که حتما نشان از بزرگ مردی است که اکنون اشعاری زیبا بازمانده افکار و منشش می باشد.
ما خاک راه را به نظر کیمیا کنیم صد درد را به گوشهٔ چشمی دوا کنیم
و جواب جناب حافظ به بیت اول این غزل:
آنانکه خاک را به نظر کیمیا کنند آیا بود که گوشهٔ چشمی به ما کنند؟
آرامگاه شاه نعمت الله ولی در شهر ماهان کرمان یه جاذبه فرهنگی، تاریخی زیباست که بسیار فضای دلنشین و آرامش بخشی داره .این آرامگاه شامل حجره های کوچک و بزرگ، بقعه، گنبد، چله خانه، منار ، رواق، و چندین صحن است که پیشینه تاریخی آن به زمان حکومت تیموریان، صفویان، قاجاریه و ... میرسد. شاه نعمت اله ولی عارف و شاعر قرن هفت و هشت هجری بوده که معاصر حافظ میباشد.شاه نعمت اله موسس سلسلهی نعمتاللهی در تصوف بودهو پیشگویی های عجیبی داشته، در حال حاضر نیز مریدان زیادی در داخل و خارج از کشور داره که هر ساله برای زیارت به ماهان می آیند.معروفه که شاه نعمت اله در زمانهایی خاص ۴۰ شبانه روز رو بدون آب و غذا در چله خانه ،اصطلاحا چله مینشسته و مشغول عبادت بوده. در زمان بازدید ما تعدادی از دراویش مشغول خواندن اشعار مراد خود بودن که فضای روحانی رو بوجود آورده بود. با ورود به بقعه عکسی از شاه نعمت الله ولی میبینید که از هر طرف به عکس نگاه کنین انگار شاه نعمت اله شما رو نگاه میکنه.ضمنا بازدید از تمام قسمتها رایگانه.
(با توجه به اینکه من زیاد کرمان و ماهان میرم، عکس ها مربوط به سفرهای مختلف است)
ما عاشق و مستیم و طلبکار خدائیم / ما بادهپرستیم و از این خلق جدائیم
مقبره شاه نعمت اله ولی در ماهان و نزدیکی باغ شاهزاده قرار دارد. ورودی مقبره رایگان است و از ویژگیهای مهم این بنا، ساخت و توسعه آن در طی 4 دوره تیموریه، صفویه، قاجار و پهلوی است و در هر دوره بخشی به بنا اضافه شده است. سندی گویا از تاریخ 6 قرن و 4 دوره ایران در یک مکان.
سبک معماری و رنگبندیهای این بنا بسیار زیبا و جذاب است. تزئینات مرسوم در معماری ایرانی از قبیل گچبری، کاشیکاری، نقاشی، خطاطی و حجاری به شیوهای باشکوه در آن به کار گرفته شده.
شاه نعمت الله ولی از عارفان و شاعران بنام و صاحب کرامت قرن هشتم میلادی بوده است. آرامگاه وی در شهر ماهان در 35 کیلومتری جنوب شرقی شهر کرمان قرار دارد. آرامگاه وی بنای زیبایی است که گنبد سبز رنگی دارد. نوع معماری و نقوش داخل بنا نیز معنویت و آرامش خاصی را به بیینده منتقل می کند. در حیاط آن سروهای بلند قامت و قدیمی، حوض آب و گلدان های شمعدانی وجود دارند که چشم نوازند. یک موزه، رستوران، کتابفروشی هم در این مجموعه وجود دارد.
شاه نعمت الله عارف و شاعر بزرگ قرن هشتم و نهم هجری قمری بوده است که از 5 سالگی با تصوف آشنا شده است و از صوفیان بزرگ ایران و اسلام است. مقبره وی در شهر ماهان در نزدیکی کرمان است. این فضا شامل چندین حیات، بقعه اصلی، صحن های جانبی، موزه و ... میباشد. درب موزه نیز معمولا بسته است و برای بازدید بایستی با مسئول آن هماهنگ کنید. بازدید از این محل همه روزه از ساعت 9 صبح الی 11 شب بصورت رایگان ممکن است.
مقبره شاه نعمت الله حال و هوای عرفانی خوبی دارد و میتوان چند ساعتی در صحن اطراف مقبره نشست و گوش به اوازهای عارفان سپرد. محوطه و باغ مقبره نیز دلنشین و بزرگ است.
آرامگاه شاه نعمت الله ولی در جنوب کرمان در ماهان قرار داردیکی از جاذبه های دیدنی مربوط به دوره ی صفوی میباشد . این آرامگاه مساحتی حدود۳۵۰۰۰متر مربع دارد. این بقعه اتاقی با طاق گنبدی آراسته به نقاشی های روی گچ و کاشی معرقهای لاجوردی و فیروزه ای روح انگیز دارد. سنگ قبر این بقعه از جنس مر مر ساخته شده و اطراف آن نام دوازده امام و آیاتی از قران مجید با خطی زیبا حکاکی شده است. در این مقبره اتاقی است که محل چله نشینی شاه نعمت الله بوده است .درب های این بقعه ساخته هندوستان است و خاتم کاری با استفاده از عاج فیل است.برای برگشت به کرمان در کنار بقعه اتوبوس های شرکت واحد وجود دارد ک امکان رفت و برگشت به کرمان را مقدور میسازد. همه عالم تورا و ما اورا طلب او کن و بجو مارا سر زلفش بدست ما افتاد می نمایند مو به مو ما را غرق بحریم تا نپنداری تشنه جویای آب جو مارا ما خراباتیان سرمستیم جام می آن تو سبو ما را نعمت الله رند سرمست است میکشد باز سو به سو ما را❤❤
اینجا آستانه شاه نعمت الله ولی، شاعر و عارف و موسس سلسله نعمت اللهی است. ایشون پیروان زیادی داشته و در زمان صفوی به احترامش آرامگاه رو ساختند. از دیگر جاذبه های شهر ماهان در کرمان هست، آرامگاه شبیه مسجد با صحن و مناره و منبر و موزه که مسلما دیدنی است. داخل حرم می تونید اشعار استاد و آیات قرآن رو ببینید که بیشتر دیوارها رو تزئین کردند. این هم یک بیت از اشعار ایشون:
در پی عشق روان شو که طریقت اینست
تو چه دانی که در این راه کجا باید رفت
#تایسیز