این خانه متعلق به سید حسین ابرقویی از ثروتمندان ابرکوه بوده و مساحتش ۸۲۰ متر مربعه و قدمتش به دوره قاجار می رسه، در بافت قدیم قرار داره و از نظر معماری و ساخت بسیار با ارزشه. یک حیاط مرکزی داره و عمارت در سه طرف ساخته شده که در فصول مختلف بشه ازش استفاده کرد.
قسمت جالب توجه این بنا بادگیر و کلاه فرنگی شه ، ارتفاع بادگیر ۱۸ متر و مساحتش ۱۸ متر مربعه و ۱۹ تا دریچه تنظیم هوا داره و درست در کنارش یک کلاه فرنگی هست که تزئینات مقرنس کاری فوق العاده زیبایی داره و همونطور که می دونید بادگیر برای خنک کردن و کلاه فرنگی به منظور نور رسانی فضاهای زیرین و تالارخانه ساخته می شدن. به نظر من بادگیر خانه آقازاده زیباترین بادگیر ایرانه که باید حتماً برای دیدنش یه سری به خانه آقازاده ابرکوه بزنین. خانه آقازاده و بادگیر آن مربوط به دوره قاجار است و در ابرکوه، محله دروازه، میدان ابرقو واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ بهمن ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۸۳۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اگر چه اكثر ايرانيان نام اين عمارت را نميدانند اما از شكوه بادگير دو طبقهاش پشت اسكناسهاى دو هزار تومانى كه خودنمايی ميكند، آگاهی دارند. در حال حاضر اين بادگير باشكوه يكي از نمادهاي ايران به حساب ميآيد.
در وسط حیاط اين خانه، حوضی کشیده ساخته شده است كه در طرفین حوض، دو باغچه طراحي شده است. حياط به صورت سنگ فرش است. بخشهاي اصلی اين خانه در دو ضلع عرضی حیاط واقع شده است كه شامل بناهای دو طبقه، بادگیر بلند، تالار و پوشش کلاه فرنگی يا كوشك تالار است. اتاقها و راهروها اين عمارت پنج دري و سه دري ساخته شده است.
از جمله شاخص ترین آثار تاریخی شهر ابرکوه که ثبت ملی هم شده است, خانه ایی قدیمی و زیباست که به نام خانه آقازاده مشهور است. در جای جای شهر ابرکوه تابلوها گردشگران را به سمت این خانه هدایت می کنند و پیدا کردنش آسان است. قدمت این خانه به دوران قاجار بر می گردد. با ورود به خانه فضای حیاط و همچنین پنجره های اُرسی زیبایش توجهمان را جلب کرد. اتاق های یک طرف تبدیل به کافه ایی کوچک اما زیبا شده است. برای بازدید از مجموعه دو بلیط وجود دارد, بلیط بازدید از حیاط و بلیط بازدید از پشت بام (حدودا با هم 12 تومان شد). پیشنهاد می کنم حتما هر دو بلیط را خریداری کنید. با رسیدن به پشت بام می توان منظره خوبی از شهر را دید و با فاصله کمی از بادگیر دو طبقه این خانه و کلاه فرنگی بالای فضای ایوانش عکس گرفت. عکس این خانه بر روی اسکناس های 2000 تومانی نقش بیته است. با ورود به پشت بام می شود از بالای پشت بام از سایر خانه های اطراف هم دیدن کرد چون پشت بام ها به هم وصل هستند.
به ابرکوه که برسید به راحتی میتوانید به این خانه برسید. اینجا همان خانه ای است که نقش بادگیر آن بر روی اسکناسهای دوهزار تومانی آن نقش بسته است.
از کوچهای در بافت قدیمی شهر وارد دالان مانندی شده و وارد حیاط این خانه میشویم. این خانه که در دو طبقه احداث شده است دارای بادگیری زیبا و دو طبقه است. در سه ضلع این بنا اتاقهایی در نظر گرفته شده است که به نظر میرسد هر بخش برای فصل گرم و سرد سال در نظر گرفته میشده است.
بخش اصلی این بنا همان قسمتی است که بادگیر دارد و بخش ایوان مانندی هم دارد که برای ایجاد سایه در فصل گرم سال با ارتفاع بلندش مناسب است.
پنجرههای ارسی در دل مصالحی که بیشتری رنگی خاکی دارند، جلوه زیبایی دارد. نزدیکترین جاذبه به این خانه سرو مشهور ابرکوه است.