مقبره مومنه خاتون تقریبا در مرکز شهرنخجوان و در یک محیط نسبتا باز و فراخی قراردارد. این بنای آجری ، ۳۴ متر ارتفاع داشته و کاملا معماری آن به عهد سلجوقی برمی گردد. تاریخ ساخت آن به سال ۱۱۸۶ میلادی ، و توسط شخصی به نام نخجوانی فرزند عجمی ابوبکر ساخته شده است. این بنا احتمالا به عنوان مقبره مومنه خاتون، همسر شمس الدین الدنیز ، بانی دولت اتابکان آذربایجان بنا شده است. البته هم اکنون قبر مومنه خاتون در این بنا نیست و تنها نقاشی ای از ایشان در داخل ستون آجری در روی دیوار موجود است. علاوه بر آن در داخل بنا آثاری از نقاشی، اشیائ و اجسام تاریخی جهت بازدید گردشگران جاسازی شده است تا از سردی و سوت و کور بودن آن کاسته شود.
جمهوری خود مختار نخجوان یه شهر ترو تمیز و جم و جور که برای یه مسافرت دو سه روزه ایده ال هست. مقبره مومنه خاتون در شهر نخجوان و جمهوری خودمختار نخجوان قرار دارد.
ایلدگز اتابک جهان پهلوان این مقبره به افتخار خانم اولش مومنه خاتون ساخته شود.همانطور که بر روی لوحه توصیفی بالای ورودی مقبره بهخط کوفی نوشته شدهاست، معلوم میگردد که، ساخت آن در سالهای ۱۱۸۶ الی ۱۱۸۷ تکمیل شدهاست. بخش فوقانی از سطوح مقبره به شکل نوار جدا شده و در این قسمت کتابهای قرار یافتهاست. در این نوار، آیاتی از قرآن با خط کوفی نوشته شدهاست.
ساختمان مقبره، قصر آجری ده ضلعی میباشد که، ارتفاع آن به ۲۵ متر میرسد. آن، بالای سردابهٔ طاقدار ساخته شده و روی پایه کم عمق ساخته شده سقف مسطح دارای گنبد کمی تیزی میباشد. اولین ورودی به داخل دایروی قصر، به سمت شرق، دومین ورودی به سردابهای که تکیه سقف معلقش یک ستون مرکزی خشتی است،منتهی میشوند. در دیوار آجری محکم که، دو پنجره کوچک و یک پنجرهٔ بالای ورودی اصلی وجود دارند. آجرهای کاشیای تابناک آبی- فیروزهای رنگ که با طاقچههای تیز مزین شدهاند، در کنار پیکرهٔ مایل به قرمز خشت پخته شده، نمای فوقالعاده زیبایی به وجود میآورند.
به این بنا حتما اگه گذرتون به نخجوان افتاد یه سر بزنقد