خلیج مرزی ایران،خلیج گواتر نیمی در ایران نیمی از آن در پاکستان است، و این خلیج و یکی از ساحلهای ایران میزبان یکی از شگرفیهای طبیعت یعنی حرای زیبا و دلفریب چابهار،درختان و درختچه های این جنگل بسته به شرایط زیستمحیطی تا ارتفاع بین 5 تا 10 متر هم رشد میکنند و بالا میآیند،این جنگل زیستگاه پرندگانی چون فلامینگو، مرغ ماهیخوار و عقاب که بروی برگهای پهن و سبز جنگل لانه میزینند.درختان حرا از خاصیت بسیار جالبی برخوردارن و مثل کارخانه ای که آب شور را شیرین میکند،میمانند، که این پدیده طبیعی در این نوع گونه گیاهی نه در ایران بلکه در دنیا بسیار مهم میباشد.بلکه دو عنوان جانی زیستکره و تالاب بینالمللی را داردوقتی به این جنگل سفر کنید زمانی که سوار قایق هستید و خلیج نیلگون چشمنوازی میکند و نسیم لطیف صورت شما را نوازش میدهد،عطر گلهای شاهپسند،و میوه هایی شبیه تخممرغ، مستتان خواهد کرد، در فصل بهار و تابستان که گلها شکوفه کردهاند،زنبورهای وحشی بر روی این آبهای فیروزهای و درختان پرواز میکنند و لابه لای درختان و روی شاخهها کندو ایجاد میکنند و عسل تولید میکنند.بهترین فصل سفر به این خلیج زمستان و بها است،قایق سواری بر روی آبهای دریای عمان بسیار مفرح است و در قسمتی از این دریا شما میتوانید در کنار دلفینهای زیبا قایق سواری کنید.
بخشهایی از جنگل حرا چابهار در استان سیستان و بلوچستان و در فاصله ۱۲۰ کیلومتری شهر چابهار و در نزدیکی خلیج گواتر قرار گرفته است. جنگل حرا از درختچههای کوتاه قدی شکل میگیرد که میتوانند در آبهایی شور و در نواحی گرمسیری به حیات خود ادامه بدهند. درختچههای حرا بهشکل شگفتانگیزی میتوانند آب را تصفیه کنند و تمام املاح و مواد غذایی مورد نیاز خود را از آن جذب و باقی را دفع کنند. این درختان قابلیت دفع نمک و شیرین کردن آبهای شور را دارند و به این طریق آب، مواد و املاح مورد نیاز خود را دریافت میکنند. درختان جنگلهای حرا به هنگام مد دریا، همچون جنگلی غرق شده به زیر آب فرو میروند و تنها تاج این درختان مشخص است. سازش این درختچهها که به مانگرو نیز شهرت دارند، با آب شور از آنها گیاهانی استثنایی ساخته است.
جزر و مد امکان نفوذ مانگروها به عمق خاک را فراهم میکند و مواد غذایی مورد نیاز آنها را از دریا به ساحل میآورد و آنچه که مانگروها نیاز ندارند به دریا برمیگرداند. پدیده جزر و مد، بذرها و نهالهای مانگرو را به سایر نقاط منتقل میکند و منجر به گسترش و توسعه جنگلهای حرا میشود. خاک مناسب برای رشد درختچههای حرا خاکی لجنی و حاوی رسوبات ناشی از فرسایشی است که در طول سالها با فرسایش سواحل به واسطه جزر و مد دریا شکل میگیرد. این جنگلها باعث پایداری رسوبات، ایجاد جزایر و توسعه سواحل میشوند و علاوه بر آن، تجمع رسوبات منجر به کاهش انرژی امواج میشود و تخریب و خوردگی سواحل و فرسایش خاک را کاهش میدهد.
حدود ٨٠ درصد آبزیان خلیج فارس، دوران تخمریزی خود را در این منطقهها سپری میکنند. درختچههای حرا بهدلیل ارزش غذایی بالا بهعنوان منبعی برای تامین علوفه دام، تامین هیزم و در صنعت داروسازی مورد استفاده قرار میگیرند. جنگلهای حرا اکوسیستم بسیار ارزشمندی برای گونههای مختلف حیوانات از جمله پرندگانی همچون فلامینگو، مرغ ماهیخوار، پلیکان، لکلک و عقاب و آبزیانی همچون خرچنگ، مار دریایی، شیلو، صدف کلینگ و انواع مختلف قورباغه هستند.
یکی از تفریحات جنگلهای حرا قایق سواری از میان این درختان کوتاه قامت و تماشای گلهای زیبای شاهپسند و میوههای بادامی این درختان است. در فصل بهار و تابستان به خاطر وجود گلهای خوش بو و خیرهکننده، زنبورهای وحشی از میان این درختان عبور میکنند و در لابهلای شاخههای این درختان برای خود کندوهایی میسازند.
بطور کلی با توجه به سفرهای قبلی به قشم، سفر به گواتر رو جزو جاذبه های منحصر به فرد نمیدونم و در سفرهای بعدی، مطمئنا این جاذبه رو در برنامه قرار نمیدم. هر چند که به کل خانواده خیلی خوش گذشت.
جنگل های حرای چابهار در خلیج گواتر و در مرز ایران و پاکستان در 150 کیلومتری از چابهار قرارگرفته.برای دیدن این جنگل ها باید با قایق برید و هزینه کرایه قایق ها برای ظرفیت تا ده نفر 250تا300هزاربود.ما بیشتر برای دیدن دلفین ها رفتیم که تعداد کمی رو در حد لحظه ای دیدیم
درختان حرا مانند کارخانه تبدیل آب شور به شیرین توسط فیلترهایی که در ساقه درخت است عمل میکند و آب شیرین را در اختیار درخت قرار میدهد.
این درختان جایگاه پرندگانی همچون فلامینگو.مرغ ماهی خوار و...است.
در هنگام مد دریای عمان تاج این درختان از آب بیرون زده و میتوانید در کنار قایق سواری از دیدن آنها لذت ببرید
در استان سیستان و بلوچستان و در 120 کیلومتری چابهار بعد از بندر بریس، در نقطه صفر مرزی گوادر(گواتر)، جنگل دریایی فوقالعاده طبیعی و زیبای حرا قرار دارند. جنگل های حرا که به نام جنگل های مانگرو نیز نامیده میشوند 350 هکتار از گواتر چابهار (در مرز پاکستان) را اشغال کرده است. در هنگام مد دریا، تاج درختان از آب بیرون زده و چشمانداز و منظرهی بسیار زیبایی را به وجود میآورد. در زمان جزر نیز ریشه ی درختان از آب بیرون آمده و میتوان ریشه ها و جاندارانی که در آنها زندگی میکنند از جمله خرچنگ و ماهی گل خورک را ببینید. جنگلهای حرا با درختان و درختچههای خود در مردابهای نواحی گرم میرویند و بسته به شرایط زیستی تا ارتفاع 5 الی 10 متری هم بالا میآیند. جنگلهای حرای چابهار جایگاه ویژهای را برای بسیاری از پرندگان نظیر فلامینگو، مرغ ماهیخوار و عقاب فراهم کردهاند که به طرز زیبایی بر روی آن لانه دارند. درخت حرا برگهای همیشه سبز، بسیار بادوام و بیضیشکلی دارد که سطح فوقانی برگها به رنگ سبز و سطح تحتانی آن خاکستری است. در خلیج گواتر میتوانید سوار قایق شوید و این زیبایی ها را از نزدیک مشاهده کنید.#گلفام_سفر
جاذبه ي ديگه اي كه در #دورهمي_لست_سكند با اسپانسري #ليپارگشت از اون ديدن كرديم خليج گواتر و جنگل هاي حرا بود. اين نقطه، نقطه ي صفر مرزي هست، جايي كه مرز بين ايران و پاكستان هست. ابهاي اينجا به اقيانوس هند متصل هستند، به همين خاطر دلفين هاي زيادي براي صيد ماهي به اينجا كشيده ميشن. براي ديدن جاذبه هاي اين نقطه، مهمان مديريت لست سكند بوديم و با قايق هاي كه كرايه داده ميشد به دل اب ها زديم، بعد از مدت كمي، گروه دلفين هارو ديديم كه در حال خودنمايي بودن، چندباري به لطف قايقران صحنه هاي پرش دلفين ها روي سطح اب رو ديديم. بعد از اين قايقران با برنامه اي كه روي گوشيش نصب بود جزر و مد دريا رو چك كرد، خيلي فرصت نداشتيم و اب در حال پايين اومدن بود، به سرعت به سمت جنگل هاي حرا حركت كرديم تا ديدن اين جنگل بينظير رو از دست نديم. جنگل هاي حرا بينظير بودن، درخت هاي اينجا خودشون رو با شرايط وقف دادن و با ريشه هاي متفاوتي كه دارن، اب رو تصفيه ميكنن، و اب شيرين رو به درخت ميدن. و به اصلاح درختان با اين ريشه هاي سر از خاك بيرون زده تنفس ميكنن. اين ريشه هاي چوبي از زمين بيرون اومدن و كل اون منطقه رو گرفتن، اصلا نميشد كه اونجا رفت، چون گل ها به شدت نرم بودن و با كمي فشار پا تا نصف تو اين گل ها فرو ميرفت. اينجا منطقه مناسبي براي پرنده هاي مهاجر و مرغان دريايي هست. در قسمت خشكي ساحل گواتر شترهاي زيادي در حال رفت و امد بودن، براي اولين بار اينجا پاي پنجم شتر كه زير سينه اش هست و كاملا به شكل قلب هست رو ديدم. چند دقيقه اي رو در ساحل زيبا قدم زديم و بازديدمون از اين جاذبه ي زيبا به پايان رسيد #چابهارچهارفصل
درخت حّرا خاصیت عجیبی دارد، در آبهای شور می روید و ریشه های آن در آب شور رشد کرده و آب شور را به آب شیرین تصفیه کرده و در اختیار درخت قرار میدهد.ضمنا اطراف این جنگلها و درختان ، محل مناسبی برای تخمگذاری پرندگان بوده و اکوسیستم خوبی برای زاد و ولد پرندگان و حفظ محیط زیست ایجاد میکند.در سفری که ما با تور لیپارگشت به اتفاق دوستانی از لست سکند در دورهمی چابهار به خلیج گواتر داشتیم، در حاشیه این خلیج، جنگلهای حرا را هم مشاهده کردیم. خلیج گواتر نقطه مرزی ایران با کشور پاکستان در جنوب شرقی ترین نقطه کشورمان است که در حاشیه این خلیج از دور میشه این جنگلها رو دید.حتی ما با کرایه قایق تا نزدیکیهای درختان حرا رفتیم و چون در وسط ظهر و زمان جزر و پائین آمدن آب دریا بودیم و احتمال گیر کردن قایقها در آب وجود داشت ،اما خوشبختانه ما فرصت خوبی برای دیدن این جنگل داشتیم که بعد از ما ، با کشیده شدن آب خلیج ، دیگه امکان رفت به اون منطقه وجود نداشت تا زمان مد دریا، که دوباره آب خلیج بتونه بالا بیاد.
در خلیج گواتر و در وسط آن، درختی وجود داشت که میدان دور اونو بومیان میدان مرحوم هاشمی رفسنجانی نامگذاری کرده بودند و علت آن این بود که در زمان رحلت این عالم و شخصیت بزرگ انقلاب، گروهی گردشگر از رفسنجان برای مشاهده این خلیج و زیبائیهای آن در این محل بودند که خبر رحلت ایشان اعلام شد و از این میدان دور زدند و برگشتند.
#چابهارچهارفصل
#دورهمی_لست_سکند
#آژانس_لیپارگشت
در خلیج گواتر می توان با کرایه کردن قایق به بازدید از جنگلهای حرا رفت . جنگلهای حرا به عنوان آبشیرین کن های طبیعی محسوب می شوند ، یعنی ریشه های آنها می تواند آب شور را گرفته و به آب شیرین تبدیل کنند . البته دیدن این جنگلها در زمانی ممکن است که آب در حالت مد باشد زیرا که در حالت جزر سطح آب پایین آمده و قایق ها امکان تردد ندارند . مثلا در زمان بازدید ما از ساعت حدود ۱۲ جزر شد و دیگر امکان بازدید نبود . بنابراین برای دیدن جنگلهای حرا باید زمان را طوری تنظیم کنید که دیدن آنها را از دست ندهید . ما در غالب توری از آژانس لیپارگشت نوین و با هماهنگی خوب لیدر آژانس در زمان مناسب از این جنگلها دیدن کردیم. دیدن پرنده های دریایی نیز از جذابیت های جنگلهای حرا می باشد و نکته دیگر اینکه این جنگلها مکان مناسبی برای تحقیقات در مورد پرندگان می باشد . برای دیدن این جنگلها باید به سمت شرق چابهار در امتداد سواحل زیبای مکران حرکت کنید و بعد و خود را به خلیج گواتر برسانید که منطقه مرزی ایران و پاکستان می باشد و در این مکان باید مواطب رومینگ موبایل خودتان باشید .
#چابهار چهار فصل # دورهمی لست سکند # خلیج گواتر #جنگلهای حرا
یکی از جاذبه های خلیج گواتر جنگلهای حرا میباشد. در گشتی که با قایقهای تندرو دارید به این مکان خواهید رفت.ما بعد از گشت در خلیج و دیدن دلفینها به سمت جنگل حرا رفتیم. ورودی این جنگل شبیه به دلتای رودخانه میباشد که در دوطرفش درختان حرا روییده است. در ساحل این جنگل پرندگان دریایی به خصوص حواصیل خواهید دید. پاگذاشتن به ساحل این جنگل باخطرهایی همراه است. چون ریشه درختان حرا با آبی که از دریا جذب و تصفیه میکنند زندگی میکنند و ریشه درختان در گل قرار دارد و زمین سفتی منتظر شما نیست. شما ساحلی رو خواهید دید که انگاری میخهایی ضخیم به طوری منظم در آن فرو رفته.ویژگی گیاه حرا جذب آب شور توسط ریشه ها و تبدیل آن به آب شیرین جهت استفاده و رشد خودش میباشد. در واقع این عناصر میخ مانند عمودی که در ساحل میبینید ریشه های درخت است.به گفته راهنمای تور لیپارگشت در فصلی که گلهای معطر بین درختان شکوفا میشودفضای جنگل معطر است و زیباییهایش بیشتر و زنبورهای وحشی کندو عسل خود را روی شاخه درختان میسازند. #دورهمی_لست_سکند #چابهارچهارفصل #لیپارگشت #آژانس_لیپارگشت_نوین #جنگل_حرا #گواتر
سلام. در نزدیکی خلیج گواتر، جنگلهای زیبا و بکری به نام جنگلهای حرا وجود دارد. این جنگلها در حاشیه دریا با آبی که مثل رودخانه از میان آنها عبور می کند قابل دسترسی است که این آب تقریبا راکد است و مدام ارتفاع آن در حال تغییر است. برای رفتن به این منطقه حتما باید از قایقهای تفریحی موتوری که برای همین منظور در ساحل ایستاده اند استفاده کنید که آنها هم در صورتیکه سطح آب در حدی که قایق سواری ممکن باشد سرویس دهی خواهند کرد. این جنگلها پوشیده از درختهای کم ارتفاع خاص مناطق جنوب کشور است که پرندگان زیادی در این جنگلهای نه چندان بزرگ هستند. کل این جنگلها دارای گل روان بوده و اگر پا روز آنها بگذارید امکان فر روفتن پاها در آن و دردسر بسیار زیاد است، لذا قایق رانها فقط جهت عکاسی در کتار جنگلها پهلو می گیرند و اجازه ورود به جنگل را نمی دهند. روی سطح جنگل ها چوبهای ریشه مانند کوچکی از دل خاک بیرون زده است که گویا مسئولیت تصفیه آب برای درختان را بر عهده دارند. پیشنهاد می کنم در سفر به چابهار حتما به خلیج گواتر و این جنگلهای بسیار زیبا سری بزنید که فوق العاده دیدنیست.
یکی از جاذبه های دیدنی حوالی چابهار خلیج گواتر و جنگل حرا می باشد. این خلیج در دریای عمان واقع شده است و مرز بین ایران و پاکستان می باشد. برای دیدن این خلیج باید حدود 150 کیلومتری از چابهار به سمت شرق بروید. داخل این خلیج مانند قشم جنگل حرا وجود دارد و قایقهای تندرو شما را به سمت این جنگلها می برند. از دیگر جاذبه های دیدنی این خلیج شنای دلفینهاست که شاید بتوانید دلفینهای بازیگوش در حال شنا را ببینید. پرندگان بسیاری نیز در ساحل این خلیج ساکن هستند که از بین آنها مرغ ماهی خوار و حواسیل را می توانستیم ببینیم. متاسفانه با وجود تعداد زیاد بازدید کننده در منطقه فاقد مغازه یا حتی کیوسکهای فروش سوغاتی و صنایع دستی است و به نظرم جای خالی دکه های فروش اسنکهای محلی به شدت خالی بود. برای بازدید منطقه سعی کنید پول نقد به همراه داشته باشید و خرید از مردم محلی را فراموش نکنید.
جنگل های حرا که شباهت زیادی به جنگل های حرای قشم دارند بسیار زیبا هستند و میتونید شاهد شنا کردن دلفین ها باشید ولی روزی که ما رفتیم به علت موج های زیاد خبری از دلفین ها نبود. در ضمن تنها جایی که میتونید صدف های رنگی پیدا کنید دقیقا همین منطقست .