دروازه سنگی شهر خوی در جنوب بازار خوی و به سمت شهر سلماس قرار دارد .این دروازه در دوره ایلخانیان یا قاجاریان ساخته شده و در واقع دروازه ورودی شهر خوی بوده است .در اطراف شهر خوی حصاری وجود داشته و حتی خندقی هم در کنار این حصار ها حفاری شده است که در گذشته این عمل یکی از استراتژی ها برای جلوگیری از حمله دشمن و کنترل عبور و مرور بوده است .به دلیل گسترده شدن شهر خوی این دروازه اکنون در درون شهر قرار گرفته .ضلع شمالی این بنا آجری و به سبک جناقی است ولی ضلع جنوبی آن یک در میان سنگهای خاکستری و سیاه دارد و به شکل قوس نیم دایره است که زیر این قوس دو شیر ساده سنگ تراشی شدهاست .
این درواز در جنوب بازار خوی در طرف شهر سلماس قرار دارد که در دوره ایلخانیان بنا شده در آن دوره دروازه به خاطر حفظ امنیت مردم ساخته شده بود .در آن زمان در جلوی دروازه سنگی خندقی وجود داشت که یک پل معلق بر روی آن ساخته شده بود که هنگام احساس خطر و حمله بیگا نگان این پل به بالا کشیده می شد تا دشمن نتواند وارد شهر شود و کاروان ها و بازرگانان و مردم عادی از همین دروازه به داخل شهر رفت و آمد می کردند. و هنگام شب دروازه بسته می شد که در آن زمان از دروازه به شهرهای سلماس و ارومیه می رفتند، که امروز ه بافت جدید این بنا قسمت شمالی آن به بازار قدیمی خوی متصل شده است.
این بنای تاریخی در بافت جدید شهر قرار گرفته و قسمت شمالی آن متصل به بازار قدیمی خوی می باشد و این دروازه از نمونههای باقیمانده حصار دفاعی شهر خوی است که جهت حفاظت شهر از حمله دشمن و کنترل عبور و مرور ساخته شده است ؛ در زیر قوس سنگی طرفین هلال سر در ورودی دروازه نقش دو شیر قرار دارد که بسیار جالب و زیبا هستند و ضلع شمالی دروازه آجری و به سبک جناقی که ظاهر بنای جدیدتر و ضلعجنوبی آن یک در میان سنگهای خاکستری و سیاه دارد و به شکل قوس نیمدایره تشکیل شده است که بنای قدیمی ان میباشد ؛روبروی دروازه هم پارک کوچکی قرار دارد که میتوانید برای تماشا و استراحت کوتاه از ان استفاده کنید
دروازه سنگی خوی، با رنگ بندی سیاه و سفیدش بیشتر شبیه نوع معماری است که در استانبول دیده میشود. این دروازه که اکنون طاق مانندی از آن باقی مانده است، در ورودی بازار سرپوشیده خوی قرار دارد. در دو سوی این طاق، طرح شیر دیده میشود که بر روی سنگها تراشیده شدهاند. این شیرها شبیه، شیرهای است که بر روی درب خیابان تبریز هم دیده میشود.
در کنار این طاق که گفته میشود خندقی هم بکده، حالا یک پارک محلی با نام پارک قالا قاپسی وجود دارد.