خوب به خاطر دارم که عکس جام طلایی حسنلو، در کتاب تاریخ دوران تحصیل مان بود ولی نه آن موقع در کتاب های تاریخ مطلب خاصی در موردش وجود داشت و نه از نظر گردشگری و معرفی جاذبه های ایران، تبلیغات خاصی در مورد تپه حسنلو و آثار باارزشی که از این منطقه به دست آمده وجود دارد.
تا اینکه چند ماه پیش فرصتی دست داد و با تعدادی از دوستان برای بازدید از تپه حسنلو رفتیم. تپه حسنلو در 9 کیلومتری شمال شرق نقده قرار دارد. این اثر، در واقع بازمانده های بزرگترین شهر در عصر آهن، نه تنها در ایران، بلکه در کل خاورمیانه بوده است.با اینکه این اثر تاریخی از نظر قدمت و آثار به دست آمده خیلی باارزش هست، ولی متاسفانه به نوعی رها شده هست. البته فکر می کنم یکی از دلایل مهم آن، تعداد کم بازدید کنندگان باشه. راهنما و نگهبانی وجود نداشت و صرفا دو تابلو با اطلاعاتی محدود در ورودی مجموعه بود. یک موزه کوچک هم در کنار مجموعه وجود دارد.
تپه باستانی حسنلو در 85 کیلومتری جنوب ارومیه و 9 کیلومتری شمال شرق شهر نقده قراردارد.بزرگترین شهر و دژ در عصر آهن در خاورمیانه بود.گسترش پلانهای معماری،تالارها،ایوانهای ستون دار،نیمکت های خشتی و سنگی بغل دیوارها،بناهای دو طبقه،شکل گیری معماری حکومتی و مذهبی از خصوصیات این دوره است.یافته های باستان شناسی در این تپه و قرارگیری اجسام بدست آمده در موزه جنب تپه، به خوبی مشخص می کند که منشائ اقوام ماننائی در این ناحیه بوده است. مشخصه این تپه و بخصوص موزه این مجموعه مربوط به جام زرین حسنلو است که اوج قلم زنی و نقوش هوری که معرف تمدنهای هوری،ماننائی،اورارتوئی و آشوری است.این تپه به شکل برجستگی مرکزی با ارتفاع 25 متر از زمینهای اطراف کاملا مشخص و تقریبا شبیه به منطقه باستانی تخت سلیمان می باشد.این محوطه به دفعات توسط باستان شناسان مورد کاوش قرارگرفته که اولین بار در سال 1313 شمسی بود. حاصل این حفاریها 10 دوره استقرار را در این منطقه مشخص می کند که از قرن 14 میلادی تا عصر نوسنگی(8000سال قبل) را شامل می شود.آثار مکشوفه تپه حسنلو شامل اشیائ زرین،زیور آلات و جام طلائی خیره کننده آن ،زیور بخش موزه های کشور است.
تپه حسنلو در ۷ کیلومتری شهر نقده قرار گرفته و یکی از تپههای باستانی آذربایجان غربی است که قدمت آن به بیش از ۷ هزار سال قبل از میلاد میرسه ؛ معروفترین اثر باستانی یافته شده در این محل جام طلای حسنلو است که به عصر آهن تعلق داره و در موزه ایران باستان در تهران نگهداری میشود ؛ در تپه حسنلو، اسلحهخانه، آشپزخانه، انبارهای مختلف و محلهای زندگی یا نگهداری ملزومات دورههای مختلف کشف شده است ؛برای بازدید از این تپه مسیر مشخصی رو در نظر گرفته اند که می توانید از کل مجموعه دیدن کنید و فقط بخشی از این تمدن دیرین از خاک بیرون اومده و الباقی ان دست نخورده باقی مانده است ؛ برای بازدید حتما کلاه و عینک افتابی همراه داشته باشید
روستا حسنلو در نزدیکی شهر نقده قرار دارد که تپه ها حسنلو در آنجا قرار گرفته است . تپه ها کاملا ویران شده بودند قسمتهای از آن بر اثر با سازی باقی مانده کاملا بیا بانی شکل می باشد . در یک قسمت هم موزه ای ساختند بودند که در این موزه اجناسی که در زیر همین تپه ها بر اثر با سازی پیدا شده بود گذاشته بودند در تپه حسنلو جامی توسط یک کاوشگر خارجی پیدا شده بود که عکس وی با جام گرفته شده به همراه جام در موزه قرار داشت .
زمستون سال ۹۷ بود که تصمیم گرفتم یکی از تپههای مهم تاریخی ایران رو ببینم. تپه تاریخی حسنلو تو ۷ کیلومتری شهرستان نقده هستش که یکی از تپههای مهم ایران هستش و آثار مهم و فراوانی از دوره ماننا از داخلش کشف شده. ورودی این بنا ۲۵۰۰ هستش که کنارش هم میتونید از موزهاش هم دیدن کنید. مهمترین اثر کشف شده از اینجا جام زرین حسنلو هستش که تو موزه ایران باستان هستش. تپه شامل قسمتهای مختلف هستش، از برجهای اورارتویی گرفته تا محراب و قربانگاه و ... کنار تپه و داخل روستا هم میتونید یه بستنی از شیر گاومیش بخرید و لذت ببرید?