در طول مسیر تنگه واشی، کتیبه تاریخی زیبایی خودنمایی میکند، که یادگار از دوران قاجار است. این کتیبه سنگی ابعادی در حدود ۶ در هفت متر دارد و یکی از سه کتیبه معروف فتحعلی شاه قاجار است. عمر این کتیبه تاریخی به حدود ۱۸۵ سال میرسد و تصویر شکارگاه با منظره اسب، نیزهها، شکارها و پسران و نوادگان فتحعلی شاه در آن حکاکی شدهاند. این شاه قاجار با الگوبرداری از نقش برجستههای شیراز، سه هنرمند معمار ،نقاش و سنگتراش را به خلق این اثر مامور کرد. قرار گرفتن این کتیبه در دل کوه، آن را از آسیبهای طبیعی حفظ کرده است، متاسفانه در طول زمان گردشگران آسیبهایی به ایین کتیبه رساندهاند.
وقتی تنگه واشی تشریف میبرید تو مسیر آبی در تنگه اول باید طی کنید تا به دشت واشی و همچنیم تنگه دوم برسید . قطعا وقتی یه کم جلوتر که برید سمت راست تو دل دیوار یک کتیبه رو میبینید که یادگار دوران قاجار هست. جالب اینجاست که این کتیبه دینی روی دیوار حکاکی شده. جای این کتیبه یه جوری هست که باد و بارون و طوفان بهش نمیتونه آسیب بزنه . واقعا دیدن این کتیبه و طراخی و حکاکی و نقشهای برجسته که روش کار شده به آدم حس غرور میده و آدم از اینکه ایرانی هست به خودش افتخار میکنه.
در مسیر تنگه واشی پس از آنکه به دل آب زدین در اواسط تنگه و در سمت راست آن، کتیبه ای بزرگ و زیبا میبینید که به دستور فتحعلی شاه ساخته شده، میدونید که فتحلی شاه قبل از پادشاهی والی شیراز بوده و تحت تاثیر آثاری مانند تخت جمشید و نقش رستم و ... و با توجه به علاقه ای که به تاریخ داشته، دستور داده در محلهای مشهور و تاریخی تصاویری از او حجاری کنند که از مهمترین آن ها در کنار کتیبههای طاق بستان کرمانشاه، در زیر باروی ری و بالای چشمه علی و تنگ واشی می باشد. اما در مورد کتیبه تنگه واشی، اصل کتیبه صحنه شکار توسط شاه و اطرافیانش هست، حاشیه کتیبه مانند قابی نقش اصلی را در بر گرفته و به شرح احوالات شاه و وقایع زمان سلطنت فتحعلیشاه میپردازد، در وسط کتیبه فتحعلیشاه سوار بر اسبی در حال شکار گوزن میباشد. دیگر نقش ها عموماً مربوط به شاهزادگان است (مانند نایب السلطنه عباس میرزا که پسر اول فتحعلی شاه بود و سایر فرزندان و شاهزادگان ) نقش فتحعلیشاه نسبت به سایر افراد بزرگتر و به تنهایی با نیزه ای بلند در حال شکار گوزن است، سایر افراد با توجه به اهمیتشان، نقش های کوچکتر و با کمک سگ های تازی در حال شکار آهو یا پرنده میباشند. هر چی این کتیبه به دلیل موقعیت خاصش از دست بلایای طبیعی در امان بوده اما گردشگرها و بعضی از مسولین!!! یا آمران به معروف و ناهیان از منکر با نوشتن یادگاری و خراب کردن یه قسمت هایی از نقوش جبران کردن.