کاخ اصلی نیاوران که مربوط به دورهی پهلوی میشه از ساختمونهای مدرن باغ به حساب میاد و چه در معماری و چه در طراحی داخلی از فضایی متجدد برخورداره!
البته در کنار این تجدد، هنر اصیل ایرانی مثل کاشیکاری و گچبری هم به چشم میخوره که ذوق هنری سازندگانش رو به تصویر میکشه.
این کاخ که از دو طبقه تشکیل شده در مقایسه با قصرهای باشکوه رومانفهای روسیه، مهاراجههای هند و حتی سلاطین عثمانی حرفی برای گفتن نداره، یعنی همچین کاخی به حساب نمیاد. اینجا حتی نسبت به ویلاهای شهرک ((باستیهیلز)) لواسان یا شهرک ((خانه دریا)) مازندران هم هیچه! اینجا فقط حیاط بزرگی داره وگرنه چیز خاصی نیست!
جالبه که یخچال جهیزیهی مادر من که ۵۰ سال پیش خریداری شده بوده مارکش ((westinghouse)) بود اما یخچال آشپزخونهی سلطنتی کاخ نیاوران مارک ((ارج)) بر پیشانی داره!
کاخ نیاوران یا کاخ اختصاصی مهم ترین و بزرگترین عمارت واقع در مجموعه نیاوران است که محل اقامت محمدرضا شاه پهلوی و خانواده اش در یک دهه آخر سلطنت اش بود. بازدید از اینجا نیاز به زمانی حدود یک ساعت دارد. بنای کاخ که در دو طبقه و نیم طراحی و ساخته شده دارای جزئیات و معماری زیبایی است و معمار این کاخ مهندس محسن فروغی (فرزند محمدعلی فروغی) بوده است. یکی از نکات جالب، سقف بازشونده کاخ است که هم برای تهویه و هم تامین نور مورد استفاده بوده است.
سرتاسر سالن ها و اتاق های کاخ با تابلوهای نقاشی از هنرمندان ایرانی و اروپایی تزئین و فرش های پهن شده نیز همگی دستباف و خاص هستند. دو فرش جالب با طرح پادشاهان ایران و پادشاهان شاهنامه که من در باغ نگارستان دیده بودم در اینجا هم بود که برای من جالب بود! همچنین اشیای اهدایی مثل گلدان و پیانو و ساعت و ... از سوی مقامات سیاسی آن روزگار همچون نیکسون و چائوشسکو و ... نیز در سالن های مختلف به نمایش درآمده است.
طبقه دوم کاخ اختصاص به اتاق های فرزندان محمدرضا شاه پهلوی و همچنین اتاق خواب و آرایش و ... دارد و طبقه اول نیز اتاق پذیرایی و نشیمن و ... بوده است. نیم طبقه میانی که متاسفانه قابل بازدید نیست اختصاص به دفتر کار فرح و منشی او و همچنین اتاق لیلا یکی از دختران وی نیز در این طبقه است. شاه و فرح در آخرین روز حضورشان در ایران از این کاخ مستقیم به مهرآباد پرواز کرده و از ایران خارج شدند. بخشی از کاخ با نام تالار آبی که محل میهمانی های رسمی سیاسی بوده قابل بازدید نیست. مهمانی شاه با حضور جیمی کارتر رئیس جمهور آمریکا در شب سال نو ۱۹۷۸ میلادی در این تالار برگزار شد.
یه نکته عجیب در این موزه و اکثر موزه ها اینه که راهنماها اصلا رغبتی به پاسخگویی و ارائه توضیحات ندارند و همگی مشغول موبایل خودشان هستند! انگار که از سرِ اجبار در این موزه مشغول کار هستند متاسفانه.
کاخ نیاوران محل اقامت محمدرضاپهلوی و خانواده وی بوده است. این کاخ دارای دو طبقه و یک نیم طبقه است و ساخت ان ده سال طول کشیده و در سال 1347 به اتمام رسیده است. طبقه اول فضاهای عمومی مانند اتاق نشیمن، پذیرایی، غذاخوری،سینما، اتاق انتظار است. در نیم طبقه که البته قابل بازدید نیست اتاق لیلا دختر کوچک محمدرضا شاه قرار دارد. در طبقه دوم نیز اتاقهای محمدرضا پهلوی و فرح دیبا و در ضلع دیگر اتاق علیرضا و فرحناز پهلوی و ندیمه انهاست. وجود سینمای اختصاصی، اتاقهای لباس، سقف متحرک این کاخ که قابل بازشدن است از ویژگیهای خاص این کاخ است. در طبقه اول فرش زیبایی نیز قرار دارد که فرش مشاهیر نامیده میشود و تصاویر 109 پادشاه ایران و 54 نفر از مشاهیر جهان بر ان نقش بسته است که بسیار دیدنی است. ورودی این کاخ 5000 تومان است.
جایی خوانده بودم که ابتدا قرار بود کاخ نیاوران برای مهمانان ویژهی دربار شاهنشاهی بنا شود ولی بعدها محمد رضا شاه پهلوی تصمیم میگیرد خود و خانوادهاش ساکن این کاخ شوند. کاخ نیاوران اصلیترین بخش مجموعهی نیاوران است و اگر قصد داشته باشیم تنها از یک بخش مجموعه بازدید کنیم، همینجا بهترین انتخاب است. ورود به کاخ از درب غربی کاخ میسر است. دربی که به یک سالن بزرگ و با شکوه، با سقفی رفیع میرسد. سقفی که میتوان بخشی از آن را جمع کرد و آسمان را دید! ورود به کاخ، جایی که زمانی تنها قلمرور پادشاه بوده است حس گنگی دارد. اصلا کاخها و خانههای قدیمی جایی برای خیال پردازی است. گوشه گوشهی این کاخ نشان از اثری ارزشمند دارد، چه از جنبهی هنری و چه از جنبهی تاریخی. این بخش از کاخ بیشتر برای ملاقاتهای عمومی بوده است. جایی که افراد و هیاتهای سیاسی و دولتی به حضور شاه شرفیاب میشدند. ارتباط طبقات بالا با پایین از طریق پلههایی که در طرفین سالن قرار دارند مقدور است اما یک دستگاه آسانسور هم در سمت شمالی ورودی کاخ قرار دارد که در زمان خود مورد استفاده بوده است و امروز استفاده نمیشود. با بالا رفتن از پلهها ابتدا به اتاقهای لیلا دختر شاه میرسیم که امکان بازدید از این بخش نیست. علت آن کم عرض بودن مسیر بازدید نوشته شده بود. بعد با بالا رفتن دوباره از پلهها، اتاقهای اختصاصی شاه، همسرش و در جانب شمالی کاخ، اتاق فرزندان و ندیمههایش میرسیم. در مسیر پایین آمدن از پلهها و اتمام بازدید، یک سالن به نمایش لباسهای شاه و همسرش پرداخته است. راستش بازدید از چنین کاخهایی افکار و سوالات گوناگونی در ذهن ایجاد میکند. مثلا این که باتوجه به حجم آثار و اشیا و اموال به نمایش درآمده در کاخ نیاوران، سعدآباد، موزه خزانهی جواهرات، دقیقا اموالی که هنگام خروج از ایران خاندان پهلوی با خود همراه برده بودند چه چیزهایی بوده است؟ یا اگر در زمان خود خانوادهی پهلوی غرق در تجملات بودند و همه چیز از فرنسه و سایر کشورها برایشان فرستاده میشد، چرا یخچال اتاق شاهزاده! یخچال ارج تولید داخل بوده است. از همان یخچالی که شاید خیلیهایمان در خانه قدیمیترهایمان دیده بودیم!
سلام. این کاخ در که ضلع شرقی مجموعه نیاوران واقع شده است بزرگترین و اصلی ترین قسمت این مجموعه هستش. در این مجموعه خاندان محمدرضا شاه شامل همسر و بچه هایش زندگی می کردند که در سه طبقه بنا شده و بیشترین زمان بازدید از مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران رو همین قسمت میبره. اتاق خواب شاه و همسرش چه مشترک و چه به تفکیک، اتاق خواب و بازی بچه هایش به تفکیک و همچنین سالنهای بزرگ پذیرایی، سالن سینما، سالن غذاخوری، اتاقهایی کلا کمد لباسی به تفکیک، اتاقهای مطالعه، اتاق آرایش، اتاق نشیمن، تصاویر متعدد از شاه و خاندانش، هدایای کشورهای مختلف به شاه و بسیاری موارد دیگر رو در سه طبقه این مجموعه خواهید دید که بسیار زیبا و دوست داشتنی است و تا حدودی حال و هوای اون زمان رو منتقل می کنه. مطمئنا از بازدید از این کاخ لذت خواهید برد.
#کاخ_اختصاصی_نیاوران در محوطه مجموعه کاخ های نیاوران و در مساحتی حدود 9.000 متر مربه احداث شده که در منطقه نیاوران #شهر_تهران میباشد.
این کاخ زیبا و با شکوه تماما مدرنیته ساخته شده طوریکه سقف آن نیز متحرک است و در دو طبقه و یک نیم طبقه می باشد. سبک و سیاق معماری اش تماما ایرانی بوده و از معماری ایران باستان و ایران بعد اسلام نیز بهره برده است.
این کاخ شامل اتاق های زیادی می باشد که هر یک اختصاص به کاری داده شده اند شامل ( اتاق انتظار، اتاق کنفرانس، اتاق کار، اتاق استراحت و خواب اعضای خانواده، اتاق آرایش و لباس فرح و شاه، سینمای اختصاصی، اتاق غذاخوری، سالن پذیرایی و تالار آبی و ...)
هر طبقه زیباتر و خاص تر از طبقه دیگری است به گونه ای که محو معماری اش میشوید، سر ستون های بزرگی که در بدو ورود به ساختمان مشاهده میکنید نشان از عظمت و شکوهش دارد ، کاشیکاری های ایرانی که توسط ماهرترین اساتید انجام شده زیبایی بنا را صد چندان کرده است.
اتاق های فرزندان شاه هر یک با دکور و دیزاینی منحصر به فرد دیزاین شده همین طور هم اتاق شاه و فرح که واقعا بینظیر بود.
هنوز هم در اتاقی در این کاخ لباس های شاه و ملکه قرار گرفته که آنها را برای بازدید به نمایش گذاشته اند ، هر یک از این لباس ها خاطره ای را با خود به همراه دارد و بیانگر رخداد و یا جلسات و قرار ملاقات ها و مراسماتی رسمی میباشد.
کاخ نیاوران به دستور آخرین پادشاه ایران, محمدرضا پهلوی ساخته شده است. ساختمانی با معماری کاملا جدید و متفاوت از دیگر جاهایی که به عنوان کاخ می شناسیم.
ساختمان در مجموعه نیاوران و در شمال شرق تهران قرار گرفته است. هزینه ورودی اینجا جدا از هزینه ورودی مجموعه و محوطه نیاوران است. که البته طبق معمول نرخ بسیار پایین 2500 تومان قابل چشم پوشی است.
برای بازدید از این ساختمان حدود نیم ساعت تا 45 دقیقه وقت نیاز است. حتما در بازدید از مجموعه نیاوران از این کاخ زیبا و مدرن هم دیدن کنید.
کمی سخت میشه به اینجا کاخ گفت بیشتر البته یه خانه بزرگ خانوادگی است که به احتمال بسیار با معیارهای سال 47 کاخ محسوب میشده !
از جاهای جالب و زیبای این ساختمان اتاق بچه های خانواده پهلوی بوده که حتی با معیار های امروزی دیزاین جالب و جذابی دارند.
اما وسایل و تابلو ها و اشیا بسیار هنری و زیبایی در آن قرار دارد که از دیدنش لذت خواهید برد.
کاخ اختصاصی نیاوران کسانی که با تصور قاجاری ازیک کاخ به دیدنش میروند را شگفت زده می کند چون ساختمان مدرنی است و خبری از آن اغراقهای تزئینی که مثلا در کاخ گلستان میبینیم اینجا نیست. جذاب ترین نکته در سازه کاخ سقف متحرکی است که ما را به یاد معماری کویری و حیاطهای مرکزی خانه ها می اندازد. بین اثاثیه ای که تقریبا از تمامی جهان گرد آمده اند فرش های ایرانی همچنان چشمگیرتر از سایرین هستند. دو فرش قاجاریِ مشاهیر در سالن مرکزی و فرشهای تبریز و مشهد. کرمان و اصفهان و ... در اتاقهای مختلف، آثار هنرمندان بذجسته ایران و جهان روی دیوارهای کاخ،گلدانهای زیبای ژاپنی و لباس های سوزن دوزی شده فرح دیبا و ... هدیدن همه اینها واقعا جذاب است اما حیف که همه چیز را باید از پشت درها دید و مسیرهای بازدید به گونه ای طراحی نشده اند که بازدید کننده بتواند از میان اتاقها عبور کند. در واقع هر کدام از اتاقها به عنوان یک کل به بازدید کننده نمایش داده می شود و نه تک تک اشیاء موجود در اتاق.
مساحتی ۹۰۰۰ متر مربع با دو طبقه و در باغ نیاوران جا خوش کرده و در ابتدا محلی برای میهمانان عالی رتبه بوده ولی در نهایت محل اقامتی برای محمد رضا پهلوی و خانواده ی اوشد.این کاخ در دو طبقه و با اشیاء بجا مانده از خاندان پهلوی و هدایا مورد نمایش عموم قرار میگیره که بنظر من زیباترین قسمتش تابلوویی از فرح بود که به دستان توانمند کریم روحانی ثبت شده بود و اتاق مطالعه فرحناز بود که طراحی جذابی داشت.
کاخ نیاوران تهران در حقیقت مجموعه ای از چند موزه و کاخ مختلف است که از همان ابتدا باید بلیط کاخ های مختلف را تهیه کنید، چرا که نیاوران محوطه بزرگی دارد و برگشت و خرید بلیط مجدد دردسر آفرین است. انتخاب های ما کتابخانه اختصاصی (2000 تومان)، موزه جهان نما (2500 تومان)، موزه خودرو (2000 تومان) و کاخ اصلی نیاوران (2500 تومان) بود یعنی تقریبا همه ی فضاهای قابل بازدید، البته به جز کوشک احمد شاهی و کاخ صاحبقرانیه که به دلیل تعمیرات تعطیل بودند. کاخ نیاوران نمایی بسیار ساده با دو ستون بلند سنگی جلوی سر در و البته کاشی کاری های زیبا داشت. تجملات آنچنانی در نمای جلویی عمارت به کار نرفته بود. این خانه ابتدا مکان پذیرایی مهمانان خارجی بود و بعدها تبدیل به محل سکونت محمد رضا پهلوی و خانواده اش شد. در بین این همه تجملات یک مورد توجهم را جلب کرد: قالی مشاهیر. در این فرش تصویر 109 تن از پادشاهان ایران، 54 تن از مشاهیر جهان و 16 تصویر از حجاری های ساسانی و هخامنشی نقش بسته بود. قالی دیگری نیز روایتگر داستان شیخ صنعان و دختر ترسا بود. در اتاق های دیگر نیز اشیا نفیس و گرانبهایی در معرض نمایش گذاشته شده بودند.
کاخ اختصاصی نیاوران جدیدترین بنای مجموعه هست که در زمان پهلوی ساخته شده، حجم بنا به شکل مکعبی و به نسبت طبقات، ارتفاع زیادی داره، الگوی ساخت و تزییناتش کاملا ایرانیه، وقتی از ورودی با ابهت و مرتفعش که با کاشی ایرانی تزیین شده وارد میشید با یک سرسرای وسیع که مثل یک حیاط مرکزی در بناهای اقلیم گرم و خشک هست روبرو میشید که با یک سقف متحرک پوشیده شده، اتاقها در اطراف این هال شکل گرفتن و در انتهای این فضا سینمای اختصاصی کاخ به چشم میخوره، فضاهای طبقه اول بیشتر عمومی و مخصوص ملاقات و پذیرایی هستن، برای بازدید از طبقه بالا باید از پله ها بالا برید تا به فضاهای خصوصی خانواده پهلوی برسید. اتاق فرزندان شاه، اتاق لباس و آرایش فرح، و اتاق استراحت رضا شاه، در دیوارها تابلوهای نفیسی هم نصب شده، در مسیر برگشت با یک فضای خصوصی نیم طبقه برخورد میکنید که دفتر کار فرح و محل ملاقاتهای ایشون بوده. چیزی که با چندبار مراجعه به این کاخ توجه نکرده بودم و حتی راهنمای موزه هم از آن اطلاع نداشت وجود یک فرش نفیس که یک جفت از آن در ایران موجوده و یک تخته در این کاخ به نمایش دراومده، فرشی هست که تصویر صد پادشاه باستانی ایرانی در اون بافته شده، و متاسفانه این فرش در کف همکف انداخته شده و روی دیوار نصب نیست که از طبقه بالا بهتر دیده میشه، یک توریست آلمانی که دنبال این فرش بود باعث شد من متوجه وجودش بشم. کاربری این کاخ ابتدا محل پذیرایی مهمانان پهلوی بوده ولی بعد از ازدواج شاه برای اقامتشان تغییر دکور داده شده و خانواده شاه تا آخرین لحظات خروج از ایران در اینجا اقامت داشته اند.